Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Verborgen Geheimen Van De Mensheid - Bert Thurlings


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Deel III

Waar gaat het boek over? 
Wetenschap baseert zich op feiten, dat is algemeen bekend. Maar wat nu als die feiten elkaar tegenspreken, wat is dan waar? Geldt dan wat “de meeste wetenschappers” ervan vinden? Stenen van de maan, opgehaald met de Apollo-vluchten, zijn +/- 4,6 miljard jaar oud. Maar één ervan wijkt ernstig af: 5,5 miljard jaar oud of zelfs meer. Hoe oud zijn ze dan echt? Omdat men het niet weet wordt die ene afwijking verder genegeerd, de meerderheid wijst immers naar 4,6 miljard jaar. Maar wetenschap is geen democratie. Het kan heel goed zijn dat juist die ene afwijking correct is en de meerderheid fout. Eeuwenlang was de aarde plat en iets anders beweren kon je naar de brandstapel brengen. In zijn zoektocht naar de echte historie komt Thurlings herhaaldelijk dit soort democratisering van de wetenschap tegen. De beroemde koolstofdateringsmethode botst tegen een onbegrepen fenomeen: ouder dan 30.000 jaar blijkt het radioactieve koolstof niet geheel verdwenen te zijn. Er is een onbegrepen rest die er niet zou mogen zijn. De methode is onbruikbaar, maar toch past men die toe, tegen beter weten in. Ook tegen beter weten in blijft men beweren dat kalksteen heel goed met koperen gereedschappen te bewerken is. Geen probleem om 2500 v.Chr. de Sfinx in Egypte uit te hakken uit het harde kalksteenplateau van Gizeh. Maar als experimentele archeologie laat zien dat dit echt niet gaat, wordt er een draai aan gegeven en negeert men het resultaat. Logisch, anders kunnen heel wat geschiedenisboeken worden herschreven. Zo zet Thurlings zijn zoektocht voort, langs de merkwaardige bollen van Costa Rica, het mysterie van de reuzen op aarde, de Olmeekse hoofden en de gigantische “sarcofagen” in het Serapeum in Egypte die nog nooit wetenschappelijk onderzocht zijn. Reis mee met Thurlings en laat je verbazen!

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Aspekt Graphics

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789464247862

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
372

Genre:
Wetenschap

Prijs:
€ 29,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Verborgen geheimen van de mensheid van Bert Thurlings krijg je een vermoeden dat het boek zich in het verre verleden afspeelt, dat het heden van een ver verleden het nog verdere verleden elkaar heeft ontmoet. Over hoe het zit met de reuzen en de bezoeker van de reuzen is een heel hoofdstuk geweid. Het blijkt een omstreden stuk geschiedenis te zijn waar veel mensen, met name bepaalde wetenschappers en veel mensen uit de hogere kringen, liever niet aan herinnerd willen worden, omdat de waarheid over de eerste mensen op aarde wel eens anders kan zijn dan men leert op school. De titel spreekt voor zichzelf, je weet meteen wat je te wachten staat. De foto's in het boek maken het boek compleet.
Dit is het derde deel in Verborgen geheimen van de mensheid van Bert Thurlings, maar je hoeft in dit geval niet eerst de eerste twee delen te lezen. Je kan met dit deel beginnen, mocht je de vorige delen niet gelezen hebben. Een enkele keer wordt er naar een vorig deel verwezen, maar dat is niet zo erg dat je het gevoel krijgt dat je wat hebt gemist. Het nodigt je alleen maar uit om ook de vorige delen te lezen. Je kan de hoofdstukken los lezen. Je kan dus zelf bepalen met welk hoofdstuk je begint, welke je daarna leest en met welk hoofdstuk je eindigt. Soms wordt er verwezen naar iets uit een vorig hoofdstuk, maar die kan je ook lezen als je het hoofdstuk, waarmee je bezig bent, hebt gelezen. Ook hier geldt weer dat het een uitnodiging is om de vorige hoofdstukken te lezen.
In Verborgen geheimen van de mensheid laat Bert Thurlings je op een andere manier naar de geschiedenis kijken. De auteur zit vol met vragen en geeft zijn kijk op wat men heeft ontdekt, wat men heeft onderzocht. De auteur neemt niet alles wat de wetenschappers en mensen uit hogere kringen zeggen klakkeloos voor waar aan, maar onderzoekt zoveel mogelijk zelf, denkt er goed over na en heeft geregeld goed onderbouwde kritiek op deze en gene, die maar half onderzoekswerk, soms nog lang niet eens half onderzoekswerk, hebben gedaan. Je krijgt dan vragen als hoe het zit met de piramides, hoe het zit met de vele potten die gevonden zijn, hoe het zit met het klimaat en nog talloze andere vragen. De auteur geeft een logische, maar ook schokkende verklaring, van waarom men vast blijft houden aan wat er al onderzocht is en al in boeken staat geschreven, waarom men niet verder wil onderzoeken en waarom men niet meer naar buiten brengt.
Verborgen geheimen van de mensheid van Bert Thurlings is een interessant boek. Je wordt continu aan het denken gezet over de onderwerpen waar je anders niet over na had gedacht, zoals bijvoorbeeld hoe het zit met bepaalde steensoorten, of die echt wel zo makkelijk te bewerken zijn als men beweert, of men dat wel uitgebreid heeft uitgeprobeerd. Je merkt aan alles dat de auteur zelf veel onderzoek heeft gedaan, dat hij niet zomaar wat heeft opgeschreven. Hij laat dat ook soms blijken, zoals bijvoorbeeld in de briefwisseling die hij met Sitchin had, laat fragmenten eruit lezen. Door de auteur ga je anders kijken naar onderzoeksprogramma's op tv. De auteur laat zien wat er vaak mist voor de kijker, en dat zijn vaak essentiële dingen die men in zo'n soort programma hoor te laten zien. Wat leuk is van de auteur, is dat hij de lezer soms aan het werk zet, laat de lezer bijvoorbeeld zelf een berekening maken.
Verborgen geheimen van de mensheid van Bert Thulings is niet een boek dat je even tussendoor leest. Je moet goed opletten en soms stukjes terug lezen, om wat je had gelezen, goed tot je door te laten dringen. Het is voor te stellen dat er mensen zullen zijn die dit geen makkelijk boek zullen vinden, zeker de stukjes met berekeningen kan voor veel mensen lastig zijn om het te begrijpen ondanks dat de auteur dat heel goed en in duidelijke taal heeft uitgelegd, maar het is zeker de moeite waard om dit boek te lezen. Je gaat anders naar de geschiedenis van de mensheid kijken en gaat je met de auteur afvragen hoe het een en ander zit, zoals bijvoorbeeld over de eerste mensen op aarde.
Kortom; Verborgen geheimen van de mensheid van Bert Thurlings is een interessant boek dat je anders naar de geschiedenis van de mensheid laat kijken. Hij laat zien dat heel veel niet goed onderzocht is en weet dat heel goed te onderbouwen. Mocht je de vorige delen nog niet gelezen hebben, dan wil je ze alsnog lezen als je dit deel hebt gelezen.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je van dit boek kan verwachten.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is goed gekozen, je weet meteen welk deel van deze boekenserie dit deel is.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een informerende manier geschreven, wat je ook wel mag verwachten van dit boek.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Niet altijd, maar dat lag aan mezelf, omdat ik de afgelopen dagen naast het lezen ook met andere dingen bezig was dat mijn intensieve aandacht vroeg waardoor ik tijdens het lezen soms even in slaap viel. Het lag zeker niet aan de auteur en aan het boek.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me zeker weten te raken. Dankzij hem kijk ik met andere ogen naar bijvoorbeeld hoe potten en beelden uit het verre verleden zijn gemaakt en besef ik dat het inderdaad niet zo makkelijk is als dat men wil doen geloven, zeker niet met de 'beperkte' middelen die men in het verleden had. Zo is er meer dat me geraakt heeft.

Mooie quote in het boek: 
Maar wacht eens even, wetenschap is geen democratie waar de meeste stemmen gelden.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in het verleden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk wel dat ik sommige hoofdstukken nog een keer ga lezen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker doen en ik wil ook de vorige twee delen gaan lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij onbewust nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
UITGEVERIJ ASPEKT

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg