Het Gevaar Loert In Mombasa - Robertus Baeken

Afbeelding
Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Een Vlaamse boekhouder, geïnspireerd door de beroemde, in het Braziliaanse oerwoud verdwenen ontdekkingsreiziger Fawcett, besluit in 1926 een in Afrika vermiste landgenote op te sporen. In Mombasa komt hij in contact met de Swahili-sprekende Duval. Deze ouwe rot zal hem zal hem behulpzaam zijn bij het oprichten van een expeditie en hem als gids door de jungle vergezellen. Tussen hen ontstaat een machtsstrijd. Het jungleverhaal eindigt bij een teruggevonden skelet in een kloof nabij de Kilimanjaro. Nieuwe literatuur, gebracht als een spannende avonturenverhaal; gevolgd door de chronologie van een met Tarzan en Fawcett verweven mythevorming rond de hoofdfiguur en andere zijsprongen waarin de auteur graag een loopje neemt met de ernst van de wereld. In vrije val geschreven, is het verhaal toch niet de uitkomst van een ongebreidelde fantasie; want zowel ter lering als verma

De Ontmoeting Van 2022


Van GODIJN PUBLISHING mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Verhalen van Vlieland

Waar gaat het boek over? 
Na de storm kwam de stilte. En nu, na de stilte, de reuring – en de ontroering – van onverwachte ontmoetingen. Vlieland toont zijn vele gezichten in het ritme van wad en Noordzee, het eindeloze strand, het verrassend uitgestrekte bos, het afwisselende duinlandschap. Het unieke karakter van dit Waddeneiland weerspiegelt in de mensen die je er ontmoet. Of houdt je juist een spiegel voor.

AUTEURS
Elly Godijn, Nel Goudriaan, Frans van der Eem, Jannie Jansma, Rilana Beckers, Julia Ran, Babette van den Heuvel, Anke Verbraak, José Kruijer, Judith de Laat, Gea Wolfslag, Ilona Poot, Laura van Hofwegen, Sidney Beckers, Pauline Jansen, Barbara Masbeck

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Tom Smits

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
1e druk

EAN:
9789464640304

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
151

Genre:
Literaire romans

Prijs:
€ 4,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De ontmoeting van 2022 zullen diegenen die bekend zijn met de plaats op het Waddeneiland Vlieland, meteen weten waar de foto is genomen. Het is mooi dat men een gedeelte van 2022 achter het huisje heeft geplaatst en niet ervoor. Wat ook mooi is, is dat het huisje vermoedelijk een rol speelt in een van de verhalen. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wie men ontmoet heeft en waarom het de ontmoeting van 2022 is, wat daar zo speciaal aan is. De verhalen zijn los te lezen. Je kan zelf bepalen met welk verhaal je begint, welk verhaal je daarna leest en met welk verhaal je eindigt.
De ontmoeting van 2022 is een verhalenbundel boordevol verhalen met als onderwerp 'ontmoeting' en de verhalen spelen zich stuk voor stuk af op het Waddeneiland Vlieland. De verhalen laten de vele gezichten van Vlieland zien, zowel in het heden als in het (verre) verleden. De verhalen gaan over diverse toeristen die om wat voor reden dan ook voor een korte tijd neerstrijken op Vlieland en in sommige verhalen speelt een bewoner van Vlieland een rol. Het zijn stuk voor stuk fictieve verhalen, maar elk verhaal zou zomaar echt gegaan kunnen zijn zoals het in de verhalen is gegaan, zoals het verhaal van een moeder wiens kind iets heel ergs, zacht uitgedrukt, heeft gedaan. Wat zo mooi is, is dat de verhalen worden afgewisseld door korte herinneringen van de auteurs aan het eiland. 
De auteurs hebben zich in de verhalen in De ontmoeting van 2022 heel erg goed ingeleefd in de personages. Iedereen kent wel één of meer personages in het echte leven of herkent een deel van zichzelf in een van de personages. Het zijn dan ook herkenbare personages. Sommige verhalen houden je een spiegel voor, zoals het verhaal waarin een vrouw alleen op Vlieland is en ontdekt dat haar leven dat ze leidt, niet zo leuk is als ze dacht en dat ze haar uiterlijk te veel aan haar man heeft over gelaten. Een ander verhaal laat goed de worsteling van een moeder wiens kind wil veranderen zien. Het kan voor veel ouders die iets soortgelijks hebben meegemaakt, (deels) herkenbaar zijn. Sommige verhalen voelen autobiografisch aan, zoals het eerste verhaal waarin de hoofdpersoon terugblikt in het verleden en denkt aan een liefde van vroeger. Het is mooi dat een paar auteurs ook een stukje geschiedenis van Vlieland in hun verhalen hebben verwerkt. Ze wekken het verleden even tot leven door de manier zoals ze hun verhalen hebben geschreven. Je krijgt daardoor een beeld van hoe het vroeger was, hoe men vroeger woonde en leefde.
De verhalen in De ontmoeting van 2022 zijn stuk voor stuk goed opgebouwd en hebben verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals het verhaal van een vrouw die een weekend gaat logeren bij haar tante. Het verhaal eindigt op een manier die je niet ziet aankomen, maar dan valt ook het kwartje en besef je waarom ze een paar dingen deed die ze deed, waarom ze zo reageerde als ze reageerde. Er staan nog meer verhalen in die stuk voor stuk het lezen waard zijn.
Als je De ontmoeting van 2022 uit hebt, dan wil je naar het Waddeneiland Vlieland. Je wilt zelf de sfeer van het eiland proeven, de wind door je haren voelen gaan, genieten van alles wat het eiland te bieden heeft en je eigen verhaal over het eiland maken. Tijdens het lezen van de verhalen heb je, door de beeldende schrijfwijze van de auteurs, al het gevoel dat je er even bent, maar het is nog leuker om het ook in het echt te ervaren.
Kortom; De ontmoeting van 2022 is een mooie verhalenbundel met verhalen waarin iedereen zich wel in één of meer verhalen kan herkennen of iemand kan herkennen die op een van de personages in een van de verhalen lijkt. Eén of meer verhalen kunnen (deels)herkenbaar zijn voor veel mensen. Dit is een mooi boek om tussendoor te lezen of als je een reading challenge te halen hebt.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Gelukkig heeft men een deel van 2022 achter het huisje geplaatst en niet ervoor. Zo ziet het er juist mooi uit.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen waar de verhalen in het boek zich afspelen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn stuk voor stuk op een beeldende en vlotte manier geschreven waardoor de verhalen vlot weglezen.

Hoe origineel zijn de verhalen?
De verhalen zijn over het algemeen heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat direct in de verhalen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je eenmaal aan een verhaal bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen.

Hebben de plots je verrast?
Ja, de plots hebben mij verrast.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
De verhalen zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Vlieland lijkt me een heel mooi en rustgevend Waddeneiland. Buiten het toeristenseizoen zou ik er graag een keer heen gaan om het eiland zelf te ontdekken en de sfeer te proeven.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, elke auteur heeft me weten te raken met zijn of haar verhaal.

Mooie quote in het boek: 
Tegen de tijd dat ik mezelf heb verstopt in de eenzaamheid van een tweepersoonskamer met zeezicht, voelt mijn hoofd aan alsof er twintig kabouters in zitten die naar diamanten delven.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van korte verhalen houdt die waargebeurd zouden kunnen zijn.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar het e-book mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg