Het Gevaar Loert In Mombasa - Robertus Baeken

Afbeelding
Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Een Vlaamse boekhouder, geïnspireerd door de beroemde, in het Braziliaanse oerwoud verdwenen ontdekkingsreiziger Fawcett, besluit in 1926 een in Afrika vermiste landgenote op te sporen. In Mombasa komt hij in contact met de Swahili-sprekende Duval. Deze ouwe rot zal hem zal hem behulpzaam zijn bij het oprichten van een expeditie en hem als gids door de jungle vergezellen. Tussen hen ontstaat een machtsstrijd. Het jungleverhaal eindigt bij een teruggevonden skelet in een kloof nabij de Kilimanjaro. Nieuwe literatuur, gebracht als een spannende avonturenverhaal; gevolgd door de chronologie van een met Tarzan en Fawcett verweven mythevorming rond de hoofdfiguur en andere zijsprongen waarin de auteur graag een loopje neemt met de ernst van de wereld. In vrije val geschreven, is het verhaal toch niet de uitkomst van een ongebreidelde fantasie; want zowel ter lering als verma

Samen Alleen - Nico Torrenga


Van GODIJN PUBLISHING mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Een jaar na zijn scheiding verongelukt Ricks dochter Zoë. Twee jaar later probeert hij met hulp van zijn beste vriend Ingmar weer grip op zijn leven te krijgen. Wanneer hij oude foto’s in het huis van zijn overleden stiefmoeder vindt, raakt hij steeds meer in conflict met zichzelf. Waarom komen de beelden van de foto’s overeen met zijn dromen en wie is dat meisje op een foto dat sprekend op Zoë lijkt? Het verlangen naar antwoorden op zijn vragen leidt hem uiteindelijk naar Le Tréport, Normandië. Het wordt een reis die een gruwelijk verleden aan het licht brengt.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Imber Studio, Ralph Bunschoten

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
1e druk

EAN:
9789464640212

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
358

Genre:
Thriller

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel erg goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 9,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de aangrijpende cover van Samen alleen van Nico Torrenga wil je weten wat de jongen niet mag zeggen en waarom hij zo'n verdriet heeft. Je krijgt een vermoeden dat hij een heel groot geheim met zich meedraagt. De titel maakt je nieuwsgierig. Je wilt weten wat ermee bedoeld wordt.
In Samen Alleen van Nico Torrenga rouwt de hoofdpersoon om zijn dochter die is verongelukt. Twee jaar later overlijdt zijn stiefmoeder en bij het zoeken naar haar papieren stuit hij op oude foto's en raakt hij steeds meer met zichzelf in conflict. De foto's komen overeen met de beelden die steeds in zijn nachtmerries voorkomen en op een van de foto's staat een meisje dat sprekend op zijn overleden dochter lijkt. Hij verlangt ernaar om er meer over te weten te komen en besluit om naar Le Tréport in Normandië te gaan, in de hoop daar antwoorden op zijn vele vragen te krijgen. Het wordt een reis om nooit te vergeten, een reis dat een gruwelijk verleden aan het licht brengt.
Meteen tijdens het lezen van de proloog in Samen alleen van Nico Torrenga wil je verder lezen, ook al is het nog zo afschuwelijk om te lezen. Je hebt meteen te doen met het kind en hoopt dat het kind uiteindelijk een gelukkig leven zal krijgen. Je wilt weten wat er met een bepaald persoon is gebeurd en je hebt door de proloog al meteen een vermoeden van wat er met haar is gebeurd, al hoop je van niet. Tussendoor is een persoon aan het woord waarbij je een hele tijd zit te bedenken wie dat kan zijn. Steeds als je een vermoeden hebt, blijkt het iemand anders te zijn. Zo te verder je leest, zo te bizarder wordt het verhaal en begrijp je steeds minder van bepaalde dingen die gebeuren en van de reacties van bepaalde personen. Het is dan ook een verhaal dat je zeker niet tussendoor kan lezen, want je moet door de vele personages die genoemd worden goed opletten, even niet opletten en het kan zijn dat je dan een stukje terug moet lezen om het verhaal te begrijpen. Het is een verhaal boordevol verrassende wendingen die je niet ziet aankomen en boordevol spannende momenten. De auteur heeft de spanning goed weten op te bouwen. Het duurt een hele poos voordat alle puzzelstukjes op zijn plaats liggen, dat je erachter komt wat er in het verleden is gebeurd en waarom het een en ander in het heden gebeurt. Het laatste hoofdstuk moet je een paar keer lezen om te begrijpen hoe het precies zit, je wordt in verwarring gebracht, maar het is ook een passend eind van het verhaal.
Nico Torrenga heeft zich in Samen alleen heel goed ingeleefd in de personages en de situaties. Het is duidelijk dat hij over het een ander informatie heeft opgezocht, zoals over wat de hoofdpersoon heeft en hoe dat zo is gekomen. De auteur heeft de gevoelens, zoals onmacht, verdriet, woede en schuldgevoelens goed weten te omschrijven. Voor veel ouders die een kind hebben verloren kan het rouwproces van de hoofdpersoon (deels) herkenbaar zijn. Door de beeldende schrijfstijl van de auteur heb je het gevoel dat je het verhaal zelf vanaf de zijlijn meemaakt, zelf ervaart. Soms word je aan het denken gezet, zoals bijvoorbeeld hoe je huis op het moment dat je plotseling komt te overlijden eruit ziet. Het verhaal laat goed zien hoe belangrijk het is als mensen je serieus nemen en naar je luisteren, hoe bizar jouw verhaal ook moge zijn.
Kortom; Samen alleen van Nico Torrenga is een verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten. Ondanks het walgelijke dat beschreven is in de proloog, wil je verder lezen, omdat je wilt weten hoe het met een bepaald persoon verder is gegaan. Ook wil je weten of de hoofdpersoon achter bepaalde dingen uit het verleden komt en hoe hij er uiteindelijk mee om zal gaan. 

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een aangrijpende cover die bij het boek past. 

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat je nieuwsgierig maakt naar het verhaal.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest. Tijdens het lezen heb je het gevoel dat je het verhaal vanaf de zijlijn mee beleefd.

Hoe origineel is het verhaal?
Het is een heel erg origineel verhaal.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is heel erg goed opgebouwd. 

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft mij verrast, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is, hoe bizar ook, van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, ik zou niet bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze wel, ook al keur ik niet alles goed, van andere personen begrijp ik ze niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken heel mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld wat Étienne en Roche hebben meegemaakt, heeft me heel erg geraakt en zo zijn er meer stukjes in het boek die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
'Als je zoveel verdriet te verwerken hebt, kan het geluk van een ander je niet meer opbeuren.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van onvoorspelbare thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar het e-book mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Nico Torrenga

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg