Veertiende Bulletin


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Tweede Wereldoorlog

Waar gaat het boek over? 
In dit veertiende bulletin wederom een keur aan onderwerpen. Thema’s die onderbelicht zijn komen hier aan bod, zoals Stalins Blitzkrieg tegen Finland. In de periferie van Europa vond een vreselijke oorlog plaats. De gevolgen waren enorm. Niet alleen voor de beide legers en door de enorme verliezen, vooral aan Sovjet kant, maar ook vanwege de diplomatieke en politieke gevolgen. Nazi-Duitsland zag zich bevestigd in het beeld dat het Rode Leger weinig voorstelde. Dit bleek in de zomer van 1941 een ernstige misrekening. Verder aandacht voor kopstukken van het Spaanse fascisme, de beruchte ‘rattenlijn’, de onbekende pantserslag bij Bautzen en de geschiedenis van de Graf Zeppelin, het enige Duitse vliegdekschip.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Eveline Louws

Binnenwerk:
Mark Heuveling - Mark Maker 

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789464241471

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
266

Genre:
Tweede Wereldoorlog

Prijs:
€ 24,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van mooie cover van Veertiende Bulletin krijg je al een vermoeden van wat voor soort boek je gaat lezen, wat je kan verwachten van het boek. De titel geeft heel duidelijk het nummer van de serie weer. De subtitel geeft heel goed aan van welke serie dit boek is. De onderwerpen laten heel goed zien wat er onder andere in dit boek staat. De foto's in het boek maken het boek compleet.
Veertiende Bulletin is, zoals je kan lezen, een deel uit de serie over Tweede Wereldoorlog, maar je hoeft niet eerst de eerdere delen uit deze serie te lezen om dit deel te lezen. Deze boekenserie is een boekenserie waarvan je de delen los van elkaar kan lezen. De verhalen in het boek kan je ook los van elkaar lezen. Je kan zelf bepalen met welk verhaal je begint, welk verhaal je daarna leest en met welk verhaal je eindigt.
In Veertiende Bulletin vind je verhalen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook verhalen van voor de Tweede Wereldoorlog, de aanloop er naar toe, en verhalen van vlak na de Tweede Wereldoorlog, hoe de Tweede Wereldoorlog nog een lange schaduw over de levens van heel veel mensen bleef trekken. Het is een diversiteit aan verhalen waarvan het goed is dat de auteurs die hebben opgeschreven, want het zijn stuk voor stuk verhalen die verteld moeten blijven worden, ook al zijn het zwarte bladzijdes in de Wereldgeschiedenis, ze horen er helaas ook bij, opdat men niet vergeet wat er indertijd is gebeurd en men beseft dat dat nooit meer mag gebeuren, dat het nooit meer zo ver mag komen.
Veertiende Bulletin is een interessant boek om te lezen. Het is mooi dat men in dit boek heeft gekozen voor minder bekende verhalen, zoals bijvoorbeeld het verhaal van een zoon wiens vader werd verraden nadat hij ondergedoken zat nadat hij niet meer terug is gegaan naar Duitsland en in Kamp Amersfoort vast kwam te zitten. Hij kreeg te maken met een bekende beul die later in het boek ook nog een paar keer door anderen wordt genoemd. De sadistische trekken die de beul had doen je de maag omdraaien. Het is mooi om te lezen dat de tante van de zoon, wiens vader werd verraden, samen met haar man uiteindelijk aan de bel trokken met de vraag waarom er nooit aandacht werd besteed aan de bominslag in een bepaalde straat en hoe men daar op heeft gereageerd.
Hoe verschrikkelijk het verhaal van Kamp Ravensbrück ook is, het is goed dat er nog steeds nieuwe verhalen komen die minder of niet bekend zijn. Het kamp staat bij heel veel mensen bekend als een vrouwenkamp, maar er verbleven naast vrouwen en kinderen ook mannen in het kamp. De herinneringen van mensen blijven schokkend om te lezen. 
Het verhaal over Graf Zeppelin gaat over het enige Duitse vliegdekschip dat nooit in gebruik is genomen. Nog sterker, het vliegdekschip werd nooit voltooid en ligt inmiddels al jaren te rusten in zee. Het is een bizar, maar ook interessant verhaal om te lezen.
Er staan ook een paar verhalen in over koninklijke families, zoals bijvoorbeeld waarom de Japanse dynastie de oorlog wist te overleven en de Italiaanse dynastie dat niet wist te overleven. Prinses Marie José werd op een gegeven moment door de communistische pers de enige man in de Koninklijke familie genoemd en dat was niet zonder reden, net zoals het niet zonder reden was dat men haar tot regentes wilde benoemen. 
Ook staat er een verhaal in van twee vliegtuigbouwers waarvan de een wist te overleven ondanks dat hij overleden was en de ander in die tijd nog levend was, maar zijn bedrijf het niet wist te overleven. Het is een indrukwekkend verhaal waarvan de een geluk had en de ander de pech had dat hij ook vliegtuigen bouwde in het land van de een. 
Er is een verhaal over het Oranjehotel waarin bekende en minder bekende feiten benoemd worden. Het is een indrukwekkend verhaal van wie er onder andere gevangen hebben gezeten, hoe het was om er gevangen te zitten, waar veel mensen van daaruit naar toe gingen en een enkeling die uiteindelijk is vrijgelaten, waaronder iemand die later beroemd zou worden. Het is mooi om te lezen dat de gevangenis nu een Nationaal Monument is. 
Zo staan er nog veel meer verhalen in die verdienen om gelezen te worden. De verhalen nodigen je stuk voor stuk uit om er meer over te lezen, zoals bijvoorbeeld over Philippe Pétain. Je wilt dan ook de boeken die genoemd worden stuk voor stuk (her)lezen om meer te weten komen over hetgeen je gelezen hebt.
Kortom; Veertiende Bulletin is een interessant boek met indrukwekkende verhalen. Het is goed van de uitgeverij en de auteurs dat ze de onbekende verhalen hebben opgeschreven opdat iedereen die verhalen ook kan lezen en beseft dat dit ook bij de wereldgeschiedenis hoort.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Het is een goed gekozen titel, je weet meteen welk deel dit is in de boekenserie.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is goed gekozen, je weet meteen van welke serie dit boek is.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat direct in de verhalen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, de auteurs hebben mij stuk voor stuk weten te raken met hun verhalen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in verhalen over de oorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, die wil ik zeker lezen en ook de vorige delen wil ik lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij onbewust nog even bezig gaat houden.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het Libertarische Sociaal Contract

Het Vuur Van De Vreemdeling - Mirjam Molenaar

Ontsluierd - Robin De Ruiter

De Meeste Regen Valt Ernaast - Niek Hendriks