Reflectie - Connie Harkema


Van Connie Harkema mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
'Reflectie' is opgebouwd uit de series 'zwart-witjes', 'tekencollages' en 'art & literature'; alle voorzien van een gedicht. In de drie reeksen zijn woord en beeld nauw met elkaar verbonden. In sommige gevallen werden afzonderlijke beelden samengevoegd en ontstonden collages, met daarop aansluitend nieuwe poëzie.

Bron: bol.com 

Over de auteur:
Als journalist, schrijver en redacteur trad Connie Harkema eerder met woorden naar buiten dan met beelden. De combinatie van tekst met schilderijen en tekeningen is later ontstaan. Woorden zijn nog altijd de basis en ook haar beeldend werk vertelt vaak een verhaal. Om die reden noemt zij zich het liefst beeldend woordkunstenaar. Na haar zitting in het Verkiezingscomité Stadsdichter Gouda 2006 en het schrijven van de schriftelijke cursus Poëzie Schrijven voor Business School Laudius kreeg Connie pas goed de smaak van het dichten te pakken en geeft vanaf 2017 schrijfworkshops op locatie. Met haar project 'Kunstpoëten' verbond ze de dichtkunst met de beeldende kunst, wat resulteerde in een spraakmakende expositie met voordrachten in haar toenmalige galerie 'Kunst in Beweging'.

Bron: bol.com 

Omslagontwerp:
Connie Harkema

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789464653274

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
86

Genre:
Gedichten

Prijs:
€ 15,81

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Reflectie van Connie Harkema wil je weten of de tekening echt datgene voorstelt zoals jijzelf dat ziet of dat het iets anders voor moet stellen. Het antwoord krijg je verderop in de gedichtenbundel, wat dus mooi is, dat de auteur ook voor de cover een gedicht heeft geschreven. Bij het lezen van de titel krijg je al een vermoeden van wat je te wachten staat.
Reflectie van Connie Harkema is een gedichtenbundel vol met gedichten en tekeningen. De auteur reflecteert in de gedichten situaties van mensen, reflecteert plaatsen en landen. Bij elk gedicht staat een bijpassende tekening, of andersom, bij elke tekening staat een bijpassend gedicht. Het is maar hoe je het bekijkt. In sommige tekeningen heeft de auteur een passend gedicht verwerkt. De gedichten zijn los te lezen. Je kunt zelf bepalen met welk gedicht je begint, welk gedicht je daarna leest en met welk gedicht je eindigt. Omdat het een dunne gedichtenbundel is, kun je het boek goed in een korte pauze lezen of als je ergens op moet wachten. Ook is het boek zeer geschikt om te lezen als je een reading challenge te halen hebt.
Wat zo mooi is aan Reflectie van Connie Harkema, is dat de auteur zelf haar tekeningen heeft getekend en de tekeningen niet, wat vaak gebeurd, door een ander heeft laten tekenen. Je kunt steeds weer opnieuw naar de tekeningen kijken en dan zul je steeds weer iets nieuws ontdekken of ontdekken dat iets iets anders is dan je in eerste instantie dacht of zo zag. De auteur heeft oog voor detail en weet aan alle tekeningen, of het nu om gebouwen gaat of om mensen, haar eigen draai eraan te geven. Ondanks dat alle tekeningen verschillend zijn, zie je meteen de stijl van de auteur, weet je dat zij ze heeft getekend als je een tekening van haar ziet. Zeker diegenen die haar volgen weten dat. Het is mooi dat ze in sommige tekeningen haar gedichten heeft verwerkt. Voor diegenen die bang zijn dat de tekst moeilijk te lezen is in de tekeningen, dat is allerminst het geval. Ook als je een leesbril draagt tijdens het lezen, zijn de gedichten in de tekeningen goed te lezen.
Connie Harkema laat in de gedichten in Reflectie zien dat ze zich heel goed in kan leven in mensen, situaties en soms gaat ze in op wat er zich in de wereld speelt, zoals bijvoorbeeld in het gedicht 'Anders', waarin ze op een nette manier aangeeft dat mensen niets aan hun huidskleur kunnen doen. De auteur weet zich niet alleen goed in te leven in volwassenen, maar ook in baby's, zoals in het gedicht 'Wandelwagen'. Je hoopt na het lezen van dat gedicht dat de baby een fijne jeugd kindertijd krijgt ondanks de keuzes van zijn of haar ouders. Het gedicht zet je ook aan het denken over een bepaalde term die we vaak gebruiken. Als je er goed over nadenkt, is het geen leuke term ervoor. Het gedicht 'Doolhof' geeft goed weer hoe iemand met dementie zich kan voelen. Dat de auteur van reizen houdt, komt in een paar gedichten goed naar voren, zoals het gedicht 'Oog in oog' goed laat zien en als lezer hoop je dat ze blijft reizen en erover blijft schrijven. Evengoed vergeet ze haar roots niet, zoals het gedicht 'Friesland' laat zien. Zo zijn alle gedichten in deze gedichtenbundel de moeite van het lezen waard en de tekeningen kun je keer op keer bekijken. Aan sommige gedichten kun je zelfs nog wat hebben, zoals bijvoorbeeld het gedicht 'Angst', dat je kan helpen om een of meer van je angsten te overwinnen.
Kortom; Reflectie van Connie Harkema is een mooie gedichtenbundel waarbij je geregeld aan het denken wordt gezet en je anders naar bepaalde dingen en gebeurtenissen laat kijken. De titel, ook al wordt die niet nadrukkelijk zo genoemd in de gedichten, loopt als een rode draad door het boek.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De gedichten zijn op een vlotte manier geschreven.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me met diverse gedichten weten te raken zoals met het gedicht 'Dorpsgezicht'. Zo zijn er meer gedichten die me geraakt hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van gedichtenbundels houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar het e-book mag op mijn Chromebook blijven staan. Overigens is er geen e-book van dit boek, ik heb alleen het e-book-versie gekregen om het boek te recenseren.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
CONNIE HARKEMA

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop op Brave New Books.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg