Schaduw En Spotlicht - David Westling


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Schaduw en spotlicht bevat zeven indringende verhalen waarin de hoofdpersonages worden geconfronteerd met een herkenbare, niet-alledaagse crisissituatie. Om die situatie het hoofd te bieden, gaan ze ieder op hun eigen wijze de strijd aan met zowel de buitenwereld als zichzelf.

Een magisch moment verhaalt over een medewerker van een speelhal, die het leven zuur wordt gemaakt door zijn baas en op zoek gaat naar een manier om de man met gelijke munt terug te betalen. In Scherven steelt een vrouw in een opwelling iets van haar nieuwe buren, waardoor ze haar gemoedsrust en haar relatie op het spel zet. Het oog van de wereld gaat over twee schoolvrienden die tijdens het maken van een film getuige zijn van een dodelijke roofoverval. En in Van stof tot stof strandt een oorlogsveteraan door autopech in zijn geboorteplaats, waar hij 20 jaar geleden onder nare omstandigheden is vertrokken. Algauw wordt hij geconfronteerd met zijn verleden, dat veel dichterbij komt dan hem lief is…

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Van David Westling verschenen bij uitgeverij Elikser eerder De Nacht-wandelaar en andere verhalen, Oldtimer en De vreemdelinge en de oude premiejager.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
1e druk

EAN:
9789463654753

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
270

Genre:
Literaire romans

Prijs:
€ 19,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Schaduw en spotlicht van David Westling vraag je je af waarom er voor deze cover is gekozen. Is het omdat iemand wakker wordt en nog even geniet van het halfduister voor hij of zij aan de dag begint? Of zou er iets binnen zijn wat men liever niet aan onnodige pottenkijkers laat zien? Of is er een andere reden? Op een gegeven moment zul je erachter komen dat men er goed aan heeft gedaan om voor deze cover te kiezen. Het heeft iets mysterieus. De titel maakt je nieuwsgierig naar het boek. Je wilt weten wat er zowel in de schaduw als in het spotlicht mag of moet staan. Of zou de titel op een andere manier bedoeld worden? Na het lezen van dit boek kun je in ieder geval concluderen dat men er goed aan heeft gedaan om voor deze titel te kiezen. 
Schaduw en spotlicht van David Westling is een verhalenbundel met zeven verschillende verhalen. In elk verhaal wordt de hoofdpersoon geconfronteerd met een niet-alledaagse, maar wel herkenbare crisissituatie. Ze gaan allemaal de strijd aan met zowel de buitenwereld als zichzelf. Het zijn zeven losstaande verhalen waarbij je zelf kunt bepalen in welke volgorde je de verhalen leest. Je kunt dus zelf bepalen met welk verhaal je begint, welk verhaal je daarna leest en met welk verhaal je eindigt. 
Als je eenmaal met een verhaal in Schaduw en spotlicht van David Westling begint, kun je niet meer stoppen met lezen. Je wilt alleen maar verder lezen om te weten hoe het verhaal verder gaat, of de hoofdpersoon ergens mee weg komt, of dat hij of zij zijn of haar probleem opgelost krijgt, of dat hij of zij ergens overheen komt en je wilt weten hoe de verhalen eindigen. De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd, hebben stuk voor stuk verrassende wendingen die je niet ziet aankomen en stuk voor stuk voor stuk een verrassende plot. De auteur heeft zich in elk verhaal goed ingeleefd in de personages en de situaties. Door zijn beeldende schrijfwijze, heb je het gevoel dat je de verhalen zelf mee maakt, dat je er zelf bij bent.
Het zijn verhalen waarbij je je afvraagt hoe jijzelf gereageerd zou hebben in de plaats van de hoofdpersoon of een ander persoon, wat jezelf gedaan zou hebben om bijvoorbeeld de situatie te redden. Het zijn stuk voor stuk verhalen die voor veel mensen (deels) herkenbaar kunnen zijn omdat ze zelf in zo'n soort situatie hebben gezeten of iemand kennen die iets dergelijks heeft meegemaakt. Sommige situaties hoop je nooit mee te maken, zoals bijvoorbeeld een roofoverval. Als lezer vindt het leuk om erover te lezen, maar je hoeft het nu ook weer niet in het echte leven mee te maken. Je begrijpt in wat voor een lastig parket de hoofdpersoon in het eerste verhaal zit. Het is tegelijkertijd een verhaal waarin wat er gebeurt ook in het echte leven vaak voorkomt en dat is niet altijd ten goede voor de al langer werkende werknemers. Er is een verhaal waarbij vooral ouders nog wat kunnen leren van een opa die zijn zoon vertelt hoe hij zijn zoon het beste kan opvoeden. Voor ouders kan het verhaal waarin ouders geen moment voor zichzelf meer hebben, heel herkenbaar zijn. Het is voor te stellen dat ze ook datgene willen wat in het verhaal gebeurd. Een ander verhaal laat zien wat het met een kind doet als hij of zij alleen maar negatieve verhalen hoort over de ouder die het gezin heeft verlaten. Het is een verhaal dat ouders die verlaten zijn door zijn of haar partner, aan het denken wordt gezet over hoe om te gaan met hun kind. Ook de andere verhalen zijn zeker het lezen waard.
Kortom; Schaduw en spotlicht van David Westling is een verhalenbundel met zeven indringende verhalen waarbij je aan het denken wordt gezet van wat jezelf had gedaan in de plaats van de hoofdpersonen, hoe je gereageerd zou hebben. Het zijn verhalen die voor veel mensen (deels) herkenbaar zijn waarbij je van sommige verhalen hoopt dat je die nooit zult mee maken.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn stuk voor stuk op een beeldende en vlotte manier geschreven waardoor de verhalen stuk voor stuk vlot weglezen.

Hoe origineel zijn de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk redelijk origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel en zal dat altijd blijven.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat direct in de verhalen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Hebben plots je verrast?
Ja, elk plot heeft me verrast.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, de verhalen zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
De opa van Jeff, omdat hij een begripvolle man is die weet waar hij het over heeft.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik ze niet altijd goed, zoals van Vince. Van anderen begrijp ik de beweegredenen niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Elk verhaal heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
'Sta nooit tussen een kind en zijn droom.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt waarbij hij of zij aan het denken gezet over wat hij of zij zelf gedaan zou hebben, of hoe hij of zij gereageerd zou hebben.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
David Westling

Website van de uitgever: 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg