Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

De Eerste Vrouwelijke Studenten Aan De Universiteit Van Amsterdam 1876 - 1900 - A.H. Huussen jr.


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
115 biografische schetsen

Waar gaat het boek over? 
Nadat meisjes in de jaren 1860 tot de nieuwe middelbare scholen waren toegelaten, volgde spoedig hun wens aan de universiteit te studeren. In Nederland meldden zich in de jaren zeventig de eerste vrouwen, in Amsterdam in 1876. Hun aantal nam maar heel geleidelijk toe: van 1876 tot en met 1900 werden daar 115 studentes ingeschreven. In dit werk uit de reeks 'biografische schetsen’ probeert de auteur de sociale achtergrond te achterhalen van deze bijzondere vrouwen, evenals hun vooropleiding, de gekozen studierichting en hun studieresultaten. Ook is nagegaan welke carrières zij in de maatschappij hebben gemaakt.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
A.H. Huussen jr. (1941) studeerde geschiedenis in Leiden en is emeritus hoogleraar in de geschiedenis na de middeleeuwen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceerde onder meer biografieën van Sophie van Leer, Mewes Jans Bakker, Hemmo Dijkema, Jacoba van Heemskerck en Alex de Jong. Eerder verschenen van zijn hand bij Uitgeverij Aspekt: 'Johan Schotman 1892-1976: psychiater, dichter, filosoof', 'Lodewijk Hermen Grondijs 1878-1961: natuurkundige, oorlogscorrespondent en byzantinoloog', 'Hermann Felix Wirth 1885-1981 in Nederland, België en Duitsland: muziek en politiek', 'De eerste vrouwelijke studenten aan de Universiteit te Leiden: 120 biografische schetsen' en 'De eerste vrouwelijke studenten aan de Universiteit te Groningen 1871-1900: 137 biografische schetsen'.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Aspekt Graphics

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789464249590

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
342

Genre:
Onderwijs & didactiek

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van De eerste vrouwelijke studenten aan de universiteit van Amsterdam 1876 - 1900 van A.H. Huussen jr. zullen diegenen die bekend zijn met het gebouw op de cover meteen weten welk gebouw het in Amsterdam is. Diegenen die het gebouw niet kennen, zullen nieuwsgierig worden naar wat voor gebouw het is. Je wilt ook weten wie de persoon is die is vereeuwigd als borstbeeld. De titel en subtitel geven goed aan waar het boek over gaat. De foto's in het boek maken het boek compleet, al is het wel jammer dat er niet bij elke biografie een foto van de studente staat.
De eerste vrouwelijke studenten aan de universiteit van Amsterdam 1876 - 1900 van A.H. Huussen jr. is een boek waarin 115 minibiografieën van de eerste 155 vrouwelijke studenten van de universiteit van Amsterdam staan. De ene biografie is wat langer dan de ander. Dat heeft te maken met dat er over de ene vrouwelijke studente meer bekend is dan de ander. Er wordt ook geregeld verwezen naar andere boeken waar je meer kan lezen over diverse vrouwen. Dat is vermoedelijk gedaan omdat de biografieën anders te lang worden. Daarnaast is het ook een mooi excuus om de genoemde, ook de andere genoemde boeken, te (her)lezen. 
De eerste vrouwelijke studenten aan de universiteit van Amsterdam 1876 - 1900 van A.H. Huussen jr. is een interessant boek om te lezen. Het is mooi om te lezen over de eerste 115 vrouwelijke studenten aan de universiteit van Amsterdam, uit wat voor nest de vrouwelijke studenten kwamen, wat ze eerst hebben gestudeerd alvorens ze zich aanmelden aan de universiteit van Amsterdam en hoe het hen daarna is vergaan. Van veel vrouwelijke studenten vind je het jammer dat er niet meer bekend over hen is, alleen al vanwege het leven dat ze hebben geleid, zoals van Everdina Ansingh. Je krijgt het gevoel dat ze heel veel heeft meegemaakt, ook tijdens haar werkzame leven. Van veel vrouwelijke studenten heb je het vermoeden dat het hart door de leeftijd die ze mochten bereiken er mee op hield, maar bij de dood van een paar vrouwelijke studenten wil je weten wat er zich vooraf heeft afgespeeld, omdat ze zo jong overleden. Je wilt weten hoe het zit met de dood van bijvoorbeeld Wilhelmina Gerarda Johanna Geertruida Knap. Was het zelfmoord, een ongeluk of is ze door een misdrijf om het leven gekomen? Helaas is daar geen antwoord op in dit boek, maar dat kan ook komen omdat de auteur dat zelf niet wist. Uiteraard kan men in dit boek niet om de beroemdste vrouwelijke studente heen, Aletta Jacobs. Zonder haar was het boek niet compleet. Van Aletta Jacobs is ook een minibiografie opgenomen. Het blijkt dat enkele vrouwelijke studenten een link met haar hadden, zoals dat ze familie van was of op een andere manier met haar verbonden.
Aan alles is te merken dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan voor dit boek, dat hij niet over één nacht ijs is gegaan, maar hij is ook eerlijk als hij niet meer informatie over iemand heeft kunnen vinden. Wat opvalt aan de verhalen, is dat scheiden duidelijk niet iets is van na de jaren zestig, maar dat er ruim een eeuw geleden ook al geregeld werd gescheiden. Je wilt weten wat de reden daarvan was. Mocht je denken dat we nu te maken hebben met bizarre wetsvoorstellen die men van plan is, ruim een eeuw geleden wist men die ook al te bedenken, zoals bijvoorbeeld geneeskundig onderzoek voor het huwelijk. In dit boek kun je bij een van de vrouwelijke studentes er meer over lezen. Ook laat een biografie zien wat voor invloed bepaalde kranten op de mensen hadden en hoe sommige dingen uit het verband werden gerukt. Je beseft hiermee dat dat niet iets is van deze tijd, maar dat het feitelijk altijd al heeft bestaan op een of andere manier.
De eerste vrouwelijke studenten aan de universiteit van Amsterdam 1876 - 1900 van A.H. Huussen jr. is geen boek dat je even tussendoor kunt lezen. Het is een boek waar je echt je aandacht bij moet houden. Even niet opletten en je kunt de draad kwijt zijn. Vanwege de vele namen en data kan het je soms doen duizelen. Je moet het boek wel in het tijdsbeeld plaatsen, dat wat nu 'normaal' is, was ruim een eeuw geleden nog niet zo 'normaal' zoals dat vrouwen gingen studeren en werken. Veel mannen waren er niet blij mee, maar gelukkig waren er ook genoeg mannen die er wel blij mee waren en het als een vooruitgang zagen.
Kortom; De eerste vrouwelijke studenten aan de universiteit van Amsterdam 1876 - 1900 van A.H. Huussen jr. is een interessant boek om te lezen. Het is leuk om te lezen wie de eerste vrouwelijke studenten aan de universiteit van Amsterdam waren en hoe het ze is vergaan. Je beseft door dit boek weer eens dat het voor onze voormoeders niet gewoon was dat ze gingen studeren. Je bent blij dat dat vandaag de dag anders is, mede dankzij Aletta Jacobs en de andere vrouwelijke studenten die de weg hebben geopend voor de generaties vrouwen na hen.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel goed gekozen, je weet meteen wat je te wachten staat in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een informerende manier geschreven. Door de vele namen en de vele data leest het boek niet vlot weg, maar dat is in dit geval niet erg, juist begrijpelijk.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken met elke biografie.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in biografieën en de nabestaanden van de studentes.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg