Historische Verhalen


Van Historische Verhalen mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Korte verhalen uit de Tweede Wereldoorlog

Waar gaat het boek over? 
De Tweede Wereldoorlog – voor de een is het nog een herinnering, voor de ander is het een catastrofe uit een ver verleden. Maar iedereen kent wel de verhalen uit de oorlog, zoals bijvoorbeeld die van de zusjes Johanna en Mirjam Hoogstraal. We zien hen op de voorkant van de omslag, spelend in een bloemenveld. Met de gele ster op hun jurk staan ze symbool voor de zwartste bladzijdes uit de geschiedenis. De oorlog markeert een tijd van chaos, van conflict, van strijd – en in die turbulentie ontstaan menselijke verhalen. In deze bundel lees je zo over een Joods meisje dat weet te ontsnappen uit een trein, over een boekverkoper die vreest voor zijn voortbestaan en over vrouwen in een Jappenkamp. Voor veel mensen veranderde de oorlog hun leven in een oogwenk. Plots moesten ze zich plooien naar de nieuwe werkelijkheid - goedschiks of kwaadschiks.

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789083280998

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
278

Genre:
Tweede Wereldoorlog

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Historische Verhalen krijg je een blij gevoel. Helaas is dat maar van korte duur als je de Jodenster op de jurk van het oudste meisje ziet. In ieder geval straalt deze foto uit dat de twee zusjes op dat moment gelukkig waren. Sowieso hoop je dat ze niet te veel hebben meegekregen, dat hun ouders hun kinderen zoveel en voor zover mogelijk, kind hadden kunnen laten zijn zonder al te veel zorgen. Je hoopt dat ze de oorlog hebben weten te overleven en hun leven hebben kunnen leiden zoals zij dat wilden, ook al weet je in je achterhoofd dat hun leven waarschijnlijk zo is gelopen als van zoveel andere Joden. In het boek kun je lezen hoe het de zusjes en hun ouders is vergaan. 
Bij het lezen van de titel weet je meteen van welke boekenserie dit boek is. De subtitel geeft duidelijk aan wat voor soort verhalen je in dit deel kan verwachten. Dit boek hoort bij de serie over Historische Verhalen van Uitgeverij Historische Verhalen, maar is, net als alle vorige delen van deze uitgeverij, los te lezen. Ook de verhalen in dit boek zijn los te lezen. Je kunt zelf bepalen met welk verhaal je begint, welk verhaal je daarna leest en met welk verhaal je eindigt. Net zoals met de vorige delen, moet je ook dit boek in het tijdsbeeld plaatsen. 
Historische Verhalen is een verhalenbundel vol met verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Het zijn verhalen vanuit diverse landen, zoals Polen, Nederland en Duitsland. Ook staan er verhalen over het Jappenkamp in en een verhaal in China over een troostmeisje. Er staan niet alleen verhalen in van slachtoffers, maar ook van daders. Veel verhalen laten zien dat niet alle gebeurtenissen zwart of wit zijn, maar dat ze vaak veel genuanceerder zijn. Zoals gewend van Historische Verhalen, eindigt elk verhaal met een historische achtergrond van het verhaal, waardoor je meer komt te weten wat er zich (echt) heeft afgespeeld.
Het is mooi dat in Historische verhalen niet alleen de verhalen van de slachtoffers worden beschreven, maar ook verhalen in staan beschreven vanuit de kant van Duitse soldaten en van Duitse burgers. Een verhaal laat goed zien hoe Duitse kinderen geïndoctrineerd werden. Je kunt dan tijdens het lezen ook niet boos worden op de jongen dat hij Hitler zo vereerde. Tegen het eind van het verhaal kun je alleen maar medelijden met hem krijgen, omdat hij en de andere jongens in feite zijn misleid. Misleiden gebeurde vaker tijdens de Tweede Wereldoorlog, zoals in het verhaal van een troostmeisje in China is te lezen is. Er werd nooit tegen de meisjes en de ouders gezegd dat ze troostmeisjes werden, maar dat ze ander werk gingen doen, maar eenmaal ter plaatse blijkt dat ze zijn misleid. Het is een aangrijpend verhaal, waarbij je medelijden met de meisjes hebt.
Een van de verhalen laat zien dat niet alle Duitsers slecht waren, dat er ook 'goede' Duitse soldaten waren die soms iemand lieten lopen als niemand het zag. Dat is ook wat de auteur van het verhaal wil laten zien, zoals ze uiteindelijk aangeeft. Een ander verhaal laat zien dat vrouwen die met een Duitse soldaat gingen dat niet echt bewust deden, maar moesten dat vlak na de bevrijding vaak wel bekopen met een naam die ze kregen en werden ze niet zacht behandeld door hun buurt- of dorpsgenoten. Weer een ander verhaal laat zien wat men in tijden van nood doet, dat men soms geen keus had, zoals het verhaal van een jongen die samen met zijn broer de trap uit het huis van een vriend van hem sloopte. Ook laten een paar verhalen goed zien wat ouders voor hun kinderen deden, zoals het verhaal van een vrouw wiens dochter bijna uitdroogde en een vader wiens kind op sterven lag. Zo zijn er meer verhalen die de verschrikkingen van de oorlog laten zien.
In Historische Verhalen staan niet alleen waargebeurde verhalen in, maar ook verhalen die deels waargebeurd en deels fictief zijn en verhalen die van begin tot eind fictief zijn, maar de verhalen hadden wel in het echt zo gegaan kunnen zijn. De auteurs die deels fictief en deels waargebeurde verhalen en de auteurs die geheel fictieve verhalen hebben geschreven, hebben dat zo goed geschreven, dat je geen moment twijfelt dat het een deels fictief of een geheel fictief verhaal is. Feit en fictie hebben de auteurs mooi in de verhalen weten te verweven met elkaar.
Kortom; Historische Verhalen is een verhalenbundel vol met verhalen uit de Tweede Wereldoorlog waarbij de auteurs de oorlog van diverse kanten heeft laten zien, zowel vanuit dader als vanuit slachtoffer en vanuit volwassene als vanuit kind. Het zijn niet alleen de verhalen van Duitsland tegen de rest van de wereld, maar ook verhalen vanuit een Jappenkamp. Elk verhaal is aangrijpend en schokkend om te lezen, ook al hebben sommige verhalen een mooi eind, zoals het verhaal van de jongen die zonder dat hij het op dat moment besefte, zijn toekomstige vrouw redde.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past, maar tegelijkertijd maakt het je ook triest. Je bent in ieder geval blij voor de meisjes dat ze op dat moment even gelukkig waren.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel goed gekozen, je weet meteen van welke serie het boek is.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel goed gekozen, je weet meteen wat je te wachten staat in het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn stuk voor stuk op een beeldende en vlotte manier geschreven waardoor de verhalen vlot weglezen.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat direct in de verhalen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, ik zou wel in die tijd kunnen leven, ook al zou ik het waarschijnlijk zwaar hebben gehad.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, elke auteur heeft me weten te raken met hun verhalen, zoals het verhaal van het meisje dat in een half huis woonde en haar verhaal vertelt, maar ook het verhaal van de boekverkoper heeft me geraakt en zo heeft elk verhaal me geraakt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me (onbewust) nog even bezig gaat houden.

Website van de uitgever:Reacties

Populaire posts van deze blog

Woorden Als Vuisten - Nico Thenu

Huisgenoten - Aglaia Bouma

Gekke Jij - Pam Lijdsman

Slow Living Deel 2 - Connie harkema

Team Rami - Marijke Teeuw