Van
Pieter Wouter Broekharst mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.
Waar gaat het boek over?
Schizonoia is een roman. Geen psychiatrisch-wetenschappelijk proefschrift. Als Marijn 15 jaar oud is, ziet hij zijn vader op het voetbalveld sterven aan een hartstilstand. Dit trauma veroorzaakt psychoses en achtervolgingswaanzin in het latere leven, waardoor waanzin verwekkende gebeurtenissen tot bloedstollende realiteit worden gemaakt. Hij creëert zijn eigen werkelijkheid en het contact met de werkelijkheid is dan voor korte tijd verloren. Wanneer Marijns dominante moeder na de plotselinge dood van zijn niet-gelovige vader haar toevlucht zoekt bij een diepgelovige kerkgemeenschap, besluit Marin zelfstandig te gaan wonen. Als Marty naast hem komt wonen, ontstaat er een serieuze relatie met haar, die hem langzaam maar zeker meer in balans brengt. Maar eerst heeft Marin nog een lange weg te gaan met een reeks angstaanjagende ervaringen. Psychoses veroorzaken niet altijd gebeurtenissen van bizarre aard. Maar het kan! En dat vertelt "Schizonoia".
pieter w. broekharst
Jaar van verschijnen:
2020
EAN:
9789492719478
Bindwijze:
E-book
Aantal pagina's:
191
Genre:
Literaire romans
Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van Schizonoia van Pieter Wouter Broekharst wil je weten wie de jonge man op de cover is en wat zijn verhaal is. De titel geeft al een tipje van de sluier weer van wat je van het verhaal kunt verwachten. Het is een nieuwsgierig makende titel.
In Schizonoia van Pieter Wouter Broekharst leeft Marijn ogenschijnlijk een rustig leven, maar schijn bedriegt en dat wordt op een gegeven moment steeds meer duidelijk, ook voor zijn zus en zijn buurvrouw kan hij dat dan niet meer verbergen van wat er in zijn hoofd afspeelt. De vader van Marijn & Marije is, toen Marijn vijftien jaar was op het voetbalveld overleden en daar was Marijn bij. Hij heeft het verdriet nooit echt een 'plaats' kunnen geven en heeft dan ook sindsdien geregeld last van psychoses. Hij creëert zijn eigen werkelijkheid en dan is het voor een korte tijd niet mogelijk om in contact met hem te komen. Zijn dominante moeder zoekt na de dood van haar man haar toevlucht bij een strenggelovig genootschap. Wanneer ze een relatie krijgt met een man en hij bij hun huis komt wonen, gaat Marije op haarzelf wonen en na een paar jaar gaat ook Marijn op zichzelf wonen. Hoewel het even beter met Marijn leek te gaan, volgen de psychoses zich steeds vaker op. Op een gegeven moment krijgt hij een relatie met zijn buurvrouw en komt hij steeds meer in balans, maar daarvoor moest hij een lange weg gaan.
Meteen vanaf de eerste pagina van Schizonoia van Pieter Wouter Broekharst word je meegezogen in het verhaal. Je zit er meteen in en het verhaal laat je pas los als je het boek uit hebt, maar ook dan houdt het verhaal je nog even bezig. Langzaamaan kom je steeds meer te weten over Marijn, over zijn ouders, de ouders van zijn ouders en de ouders van zijn oma aan zijn moeders kant. Dan blijkt dat het een familie is die veel te verduren heeft gehad en je hebt een hartgrondige hekel aan een van de mannen en medelijden met zijn dochters. Je krijgt daardoor meer begrip voor de vrouwelijke lijn, ook al keur je niet alles van ze goed. Je begrijpt in ieder geval beter waarom de moeder van Marije en Marijn zo dominant is en waarom ze uiteindelijk voor iemand valt die nog dominanter is dan zijzelf. Het is heel goed van de auteur dat hij die kanten van de familie ook heeft laten zien in het verhaal.
Pieter Wouter Broekharst heeft zich in Schizonoia heel goed ingeleefd in Marijn, in zijn doen en laten. Je leeft, vanaf de eerste pagina tot je het boek uit hebt, met hem mee. De auteur heeft zijn gevoelens zo levensecht beschreven, dat je als lezer ook erin meegezogen wordt. Soms weet je even niet meer of iets nu echt gebeurd of dat Marijn in een psychose zit, tot er een stukje komt, zoals bij een eetgelegenheid, waarin iemand iets zegt, waardoor je weet dat iets deels echt is of helemaal niet echt is. Je krijgt daardoor een goed beeld van hoe iemand is, wat iemand ziet, als hij in een psychose zit. Iedereen zou dit boek dan ook moeten lezen, zodat men mensen die schizofreen zijn, beter begrijpt en beter kan helpen. Het is een verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten. Ondanks dat het een fictief verhaal is, zou het verhaal zomaar waargebeurd kunnen zijn.
Ondanks dat Schizonoia van Pieter Broekharst een serieus verhaal is, is het verhaal evengoed op een luchtige manier en met veel humor geschreven. Geregeld moet je om bepaalde stukjes lachen, zoals het stukje over orang-oetans, chimpansees en geleerden. Je leert dankzij Marije een paar nieuwe en originele scheldwoorden, zoals luie klootoog. Het stukje in de kerk is voor de een op het randje, voor de ander ver over het randje. Het is voor te stellen dat niet iedereen even blij is met dat stukje, maar het is beter om toch de laatste pagina's ook te lezen, omdat je daarin leest hoe het verder gaat met Marijn. Het verhaal laat goed zien hoe belangrijk het is als mensen je serieus nemen, dat je, hoe je je ook voelt, wat je ook doet en wat er ook gebeurt, ze achter je staan, je helpen en voor je zorgen als dat nodig is. Je voelt de liefde van zowel Marije als van Marty voor Marijn. Een doos met tissues kun je maar beter bij de hand houden voor de vele emotionele momenten, zoals als Herma op iets verschrikkelijks moet toe zien, maar niets kan doen vanwege de gevolgen als ze wel wat zou doen. Het is goed van de auteur dat hij aan het eind uitlegt wat schizofrenie is, waar dat door kan komen, bij wie het voor kan komen en wat de symptomen zijn, zodat je er een beter beeld bij hebt.
Kortom; Schizonoia van Pieter Wouter Broekharst is een aangrijpend verhaal waarin je, door de levensechte beschrijving, niet altijd weet of de hoofdpersoon in een psychose zit of dat hij het echt mee maakt. De auteur heeft het verhaal van iemand die aan schizofrenie lijdt heel goed beschreven. Je krijgt door het lezen van dit verhaal een beter beeld van mensen die aan schizofrenie lijden.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een schitterende cover die bij het boek past.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is heel goed gekozen, er had geen betere titel bij het boek gepast.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het verhaal is op een luchtige en beeldende manier geschreven waardoor het verhaal vlot wegleest.
Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.
Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel en zal dat altijd blijven, omdat er altijd mensen zullen zijn die aan schizofrenie lijden.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er af en toe teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je eenmaal aan het verhaal bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten of Marijn een bepaald persoon uiteindelijk zal vinden en of men hem kan helpen met zijn problemen.
Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, ik had een iets ander plot verwacht.
Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
De opa van Marije en Marijn, omdat hij een man is waarmee je kan lachen, maar ook het beste voor heeft met zijn kinderen en kleinkinderen, een man waar geen kwaad in zit.
En aan wie had je een hekel en waarom?
Aan de vader van Herma, maar ik kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden. ;)
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik denk wel dat ik bevriend zou kunnen zijn met de hoofdpersoon.
Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze wel, ook al keur ik niet alles goed, van andere personen begrijp ik ze niet.
Wat vond je van de locaties in het boek?
De locaties in het boek klinken mooi.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal heeft me geraakt.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die meer wil weten over schizofrenie.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Nee, dat ga ik niet.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me nog even bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Leuk weetje over het boek:
Dit boek is vertaald in twee talen: in het
Duits en het
Engels.
Website van de auteur:
Reacties
Een reactie posten