Slow Living Deel 2 - Connie harkema


Van CONNIE HARKEMA mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
het behouden huis

Waar gaat het boek over? 
Meer dan twee jaar geleden hebben Rienk en Connie Harkema hun huis met galerie verkocht en verblijven nu (bijna) permanent in hun camper. Ze hebben daarmee bewust gekozen voor een andere manier van leven: Slow Living, tevens de titel van het boek. In het tweede deel is te lezen hoe ze in het afgelopen jaar alle seizoenen in Duitsland doorbrachten, ook tijdens de koude wintermaanden midden in de sneeuw. Ze hebben mooie routes gereden, waaronder de Romantische Strasse, langs de Moezel en door het Zwarte Woud. In het voorjaar verbleven ze in de Noord-Italiaanse Dolomieten. Alle bezochte plaatsen zijn te bekijken in online fotoboeken (www.connieharkema.nl onder het kopje fotografie). Zo gaan woord en beeld met elkaar een interactie aan. Het behouden huis als vast woonadres vlak bij het IJsselmeer, doet tijdens de warme zomerdagen dienst als verkoeling en atelier en is daarmee eigenlijk hun vakantiehuis.

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2023

EAN:
9789464801132

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
280

Genre:
Reisverhalen

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Slow living deel 2 van Connie Herkema krijg je in eerste instantie het gevoel dat de auteur ruzie heeft met haar man en daarom maar buiten op haar laptop werkt, want waarom zou je anders buiten in de kou op je laptop werken als je ook lekker warm binnen kunt werken op je laptop. Maar dan kijk je goed naar haar gezicht en dan zie je haar breed lachend aan het werk en kun je de conclusie trekken dat ze gelukkig geen ruzie met haar man heeft. Dan kun je je alleen nog maar bedenken dat de foto speciaal voor de cover van dit boek is gemaakt. Gelukkig geeft de auteur op de vraag waarom ze op dat moment buiten zat met haar laptop antwoord in dit deel en dan blijkt het gelukkig anders te zijn dan je eerst gedacht had. De titel geeft duidelijk aan van welke serie dit boek is en als je het vorige deel hebt gelezen, weet je meteen wat je van dit boek kan verwachten. De subtitel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten of de auteur er de camper van haar en haar man mee bedoelt of dat het gaat over hun huis in Friesland.
In Slow living deel 2 van Connie Harkema gaat het reisverslag verder waar ze in Slow living deel 1 mee is geëindigd. Het is dan ook raadzaam om eerst het eerste deel te lezen, zodat je je niet afvraagt of het wel klopt als je een voor een begin van een boek vreemd hoofdstuknummer ziet. Sowieso is het het raadzaam om eerst het eerste deel te lezen, omdat er een enkele keer wordt teruggeblikt op een eerder gebeuren dat je in het eerste deel kan lezen. 
Net als in het eerste deel vertelt Connie Harkema in Slow living deel 2 over de plaatsen die ze hebben aangedaan, wat ze hebben meegemaakt, over de mensen die ze hebben ontmoet, en waar ze soms tegenaan liepen. Ook vertelt ze over de historische achtergronden van veel plaatsen en gebouwen, zoals over de plaatsen Haren en Blomberg. Je merkt daaraan dat ze veel onderzoek heeft gedaan en weet waarover ze schrijft. Door haar verhalen wil je de plaatsen (opnieuw) bezoeken, om het met eigen ogen te aanschouwen.
Wat mooi van de auteur is, is dat ze soms een vergelijking maakt tussen Duitsland en Nederland en dan kun je alleen maar concluderen dat we in bepaalde opzichten nog wat van de Duitsers kunnen leren, zoals bijvoorbeeld op het hygiënegebied en wat beleefdheid aangaat. De auteur vertelt ook waarom ze liever op een camperplaats staan dan op een campingplaats, wat de verschillen zijn tussen de twee. Het blijkt dat camperplaatsen over het algemeen leuker zijn dan je verwacht. Mocht je om wat voor reden al een tijdje niet meer in Amsterdam zijn geweest of er nog nooit geweest zijn, dan zul je uit wat de auteur heeft geschreven, verbazen over de taal die tegenwoordig schijnbaar voornamelijk wordt gesproken. Je hoopt dat het in de meeste woonwijken van Amsterdam niet zo is. Door de beschrijving van een Mc Donalds restaurant wil je er naar toe en vraag je je af waarom niet alle filialen van Mc Donalds er zo uitzien. Vooral de Verstappen fans zullen er heen willen.
Connie Harkema laat in Slow living deel 2 goed zien dat reizen om flexibiliteit vraagt en dat je soms goed moet zoeken naar bijvoorbeeld een bedrijf waar je de juiste gasfles kunt omwisselen. Ook al staat er online aangegeven dat er een bedrijf is waar je de gasfles kunt omwisselen, dan kan het evengoed zomaar zijn dat het bedrijf om een of andere reden is gesloten en je verder moet kijken. Ook kan het zijn dat je net ergens op een mooie plaats staat en dat je dan buren krijgt die je niet liggen of dat de omgeving minder rustig blijkt te zijn dan verwacht. De auteur laat met haar verhaal over het camperleven zien dat er meer komt kijken bij het reizen met een camper dan je in eerste instantie verwacht, zoals bijvoorbeeld dat je altijd voldoende muntjes en diverse soorten muntjes moet hebben voor bijvoorbeeld wasgelegenheden, stroom en water. Ondanks dat blijft het echtpaar Harkema genieten van de mooie reizen die ze maken met hun camper, wat je dan ook voelt tijdens het lezen van het boek.
Kortom; Slow living deel 2 van Connie Harkema is een mooi vervolg op Slow living deel 1. Net als door het eerste deel, wil je door de beschrijvingen van de auteur de genoemde plaatsen bezoeken en de reis zelf maken met een camper. Hoewel de auteur duidelijk aan het eind van dit deel aangeeft dat dit het laatste deel is, hoop je stiekem dat er nog een of meer delen komen, want dat het echtpaar Harkema gelukkig nog lang niet uitgereisd is, is wel duidelijk aan het eind. In ieder geval maken de laatste twee zinnen in dit deel je nieuwsgierig naar de volgende boeken van de auteur. 


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Je vraagt je in eerste instantie af of de auteur ruzie had met haar man, maar als je dan verder kijkt en haar brede lach ziet, weet je dat dat niet zo is en vraag je je af waarom ze dan buiten in de kou zit te werken. Gelukkig krijg je daar in dit boek op een gegeven moment antwoord op.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel goed gekozen, je weet meteen van welk deel dit boek is.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel goed gekozen. Het is een nieuwsgierig makende subtitel. Je wilt weten of de auteur er hun camper mee bedoelt of hun huis in Friesland.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen heel mooi, ik wil ze allemaal ooit bezoeken.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, ik heb genoten van het boek en dat is ook belangrijk.

Mooie quote in het boek: 
Slow Living en leven in vrijheid zijn de twee beste ingrediënten om je leven op een mooie en bevredigende manier in te delen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van reisverhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek houden, het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
CONNIE HARKEMA

Website van de uitgever:Reacties

Populaire posts van deze blog

Het Libertarische Sociaal Contract

Het Vuur Van De Vreemdeling - Mirjam Molenaar

Ontsluierd - Robin De Ruiter

De Meeste Regen Valt Ernaast - Niek Hendriks