Team Rami - Marijke Teeuw


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Azad ziet Rami naar hem kijken en dan durft hij het te zeggen: ’200’.
De man knikt.
Azad wast de auto en laat hem glimmen als een zonnetje.

In een arme stad vol vluchtelingen moet Rami, in z’n eentje, op straat overleven. Hij loopt ondanks zijn krukken het snelst van iedereen. Hij ontmoet vijf kinderen, gevlucht voor de oorlog. Met z’n zessen gaan ze wonen in een park, in een struikenhuisje, waar ze slapen op slaapkarton. Ze moeten vindingrijk zijn om aan eten te komen en bedenken van alles: parkeerplaatsen aanwijzen, auto’s wassen, koekjes verkopen en zelfs bedelen.

‘Bedelen is zielig werk. Je doet niets,’ zegt Gresa.
‘Honger is ook zielig,’ zegt Rami.

Zelfs met hulp van nieuwe vrienden en Rami’s vroegere buurvrouw, is overleven in de stad moeilijk en gevaarlijk. Gelukkig hebben ze elkaar en worden ze een echt team.
Maar, denkt Yara, altijd in het park leven, dat kan toch niet?

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Marijke Teeuw woonde en werkte met kinderen in Maputo, Mozambique, gedurende elf jaar, in oorlogstijd.
In Nederland gaf zij veertien jaar les aan kinderen die van over de hele wereld gevlucht waren.
De stemmen en verhalen van deze kinderen klinken door in dit boek.
Marijke Teeuw schreef ook boeken voor volwassenen: 
Moisés kind van Mozambique
Kikkerhart
Muur van glas

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
Lily Corver

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
1e druk

EAN:
9789463654876

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
260

Genre:
Vluchtelingen

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Team Rami van Marijke Teeuw wil je weten wie de kinderen zijn en wat hun achtergrondverhaal is. Je wilt weten wat er met de jongen, die nog maar één been heeft, is gebeurd. Ook wil je weten wat er met het meisje, met het verband om haar hoofd, is gebeurd en waarom zij een ander meisje met de stok vasthoudt. Je wilt weten of de kinderen op de een of andere manier familie van elkaar is of dat ze een vriendengroep zijn. Ook al zie je de gezichten niet, het is in ieder geval duidelijk dat ze een hechte groep zijn die voor elkaar door het vuur gaan. De titel maakt nieuwsgierig naar het boek. De tekeningen in het boek maken het boek compleet en aantrekkelijk voor kinderen om het boek te gaan lezen.
Team Rami van Marijke Teeuw gaat over Rami. Rami is een jongen met een hart van goud die helaas iets teveel heeft meegemaakt in zijn jonge leven. Hij woont in een park in een struikenhuisje die hij op een gegeven moment deelt met nog vijf andere kinderen die ook zo hun verhalen hebben over waarom ze zonder ouders zijn. Rami zet auto's van mensen weg en in het begin gaat een van de kinderen bedelen, maar dat vindt ze, om begrijpelijke redenen, niets. Uiteindelijk verdienen vier van de kinderen op een eerlijke manier hun geld en kunnen ze zo eten en drinken kopen en soms ook kleding of iets anders als er genoeg over is. Twee andere kinderen hoeven niet te werken. Ze staan er niet helemaal alleen voor, ze krijgen ook geregeld hulp van een vroegere buurvrouw van Rami en nog een paar vrienden, maar het leven op straat is en blijft moeilijk en gevaarlijk.
Marijke Teeuw heeft zich heel goed ingeleefd in de personages en de omstandigheden in Team Rami. Je leeft meteen mee met Rami en de andere kinderen die hij uiteindelijk onder zijn hoede neemt. Je kunt tijdens het lezen alleen maar bewondering voor de kinderen hebben voor de manier hoe ze weten te overleven. Je had begrip voor de kinderen gehad als ze eten waren gaan stelen, maar dat doen ze niet, ze verzinnen van alles om geld te verdienen, zodat ze eten en drinken kunnen kopen. Hiermee wordt gelijk een vooroordeel de wereld uit geholpen, dat niet alle zwervers stelen als raven, dat er ook zwervers zijn die op een eerlijke manier hun geld proberen te verdienen. Daarnaast laat het verhaal goed zien dat als een kind zwerft, dat meestal niet uit vrije wil is, maar meestal uit pure noodzaak, omdat ze gevlucht zijn vanwege oorlog of om een andere reden. Dat je als zwerver soms keuzes moet maken, ook al zou je dat normaliter niet doen, zoals bedelen of honger lijden. Dat je soms boven je angst moet staan om te overleven. Ook is het mooi om te lezen hoe de kinderen onderling voor elkaar zorgen en van elkaar leren. Soms moet je lachen om bepaalde stukjes, zoals als een van de kinderen aan Rami vraagt hoe hij een bepaalde plek nou weer kent. Als volwassene kun je nog wat leren van de kinderen, zoals niet te veel klagen.
Tijdens het lezen van Team Rami van Marijke Teeuw heb je steeds te doen met de kinderen en wil je ze het liefst in je huis opnemen. Je hoopt tijdens het lezen dan ook dat de kinderen die nog een vader, een moeder of nog allebei hebben, ze die ooit weer in de armen kunnen sluiten en dat diegenen die wees zijn een plek vinden waar ze welkom zijn en weer kind zonder zorgen, angst en verdriet kunnen zijn. Je voelt hun gevoelens, zoals verdriet en vreugde. Je sluit de kinderen in je hart en laat ze niet meer los, ook al heb je het boek uit. Het verhaal laat heel goed zien wat harde woorden met kinderen kan doen, maar ook wat lieve en begripvolle woorden met kinderen kan doen. Wat het verhaal ook goed laat zien, is wat verdriet met iemand kan doen en hoe een oorlog mensen uit elkaar kan drijven, maar ook mensen samen kan brengen. Het verhaal laat goed zien hoe belangrijk het is als je mensen hebt waarvan je weet dat je daar altijd bij terecht kunt, mocht dat nodig zijn, die je helpen met wat dan ook. Wat het verhaal ook goed laat zien, is dat bepaalde organisaties kinderen helpen bij het vinden van hun ouders en hen te hulp schiet. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden voor de diverse emotionele momenten, zoals het afscheid van twee kinderen. 
Team Rami van Marijke Teeuw is een boek dat heel goed gelezen kan worden door kinderen vanaf tien jaar. Het is een mooi boek voor leraren van groep zeven van de basisschool om hun leerlingen te laten lezen en dan na elk hoofdstuk met elkaar erover te praten. 
Kortom: Team Rami van Marijke Teeuw is een aangrijpend, maar tegelijkertijd ook een mooi verhaal over een groep van zes kinderen die op straat moeten te zien overleven. Tijdens het lezen krijg je alleen maar meer bewondering voor de kinderen. Het is een fictief verhaal, maar het verhaal zou zomaar van begin tot eind waar gebeurd kunnen zijn.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want om hen draait het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Verhaal is op een beeldende en vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel en zal dat, vrees ik, altijd wel blijven.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je eenmaal in het boek bent begonnen, kun je het boek niet meer wegleggen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, ik had een iets ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet de kinderen groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Rami, omdat er geen kwaad in hem steekt en de goedheid zelve is die weet tot hoever hij kan gaan, maar ook inventief is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan een rover, de reden hoeft niet uitgelegd te worden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou bevriend kunnen zijn met Rami. Je vraagt je bijna af wie er nu niet bevriend met hem zou kunnen zijn.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Ja, van veel personen begrijp ik de beweegredenen, ook al keur ik niet alles goed, van anderen begrijp ik ze niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, ik zou wel in die tijd kunnen leven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het verhaal van de zes kinderen, maar ook van de vader van Rami en van Liva hebben me geraakt. 

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor kinderen vanaf tien jaar.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ik ga het boek weggeven. 

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me (onbewust) nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:





Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg