Ontbranden - Walter Dornstedt


Van Uitgeverij De Meent mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over?
Guus Mahler heeft in Amerika carrière gemaakt als ontwerper van computergames en keert voor het eerst in tien jaar terug naar Spijkenisse. Daar wacht hem een sombere taak: het opruimen van zijn leegstaande ouderlijk huis. Zo leert hij zijn geboortestad opnieuw kennen – en ook zichzelf. Zijn gedachten flitsen terug in de tijd. Van een voetbalveldje achter een mammoetflat in 1975 naar een ranzige discotheek in 1986. Van een eerste verliefdheid op een dichtgevroren poldervaart naar zijn eerste baantje op het fabrieksterrein van Esso, waar een gruwelijk ongeluk zijn leven een beslissende wending gaf.

In deze roman valt een jeugdig verlangen om hartstochtelijk te leven samen met de ambitie van een dorpsgemeenschap om uit te groeien tot een bruisende stad. De decors zijn wisselend: nu eens het naar identiteit smachtende Spijkenisse, en dan weer het anonieme Botlekgebied dat verantwoordelijk is voor de toenemende welvaart en bevolkingsgroei van de regio. Dit groeiproces roept vragen op. Waar kun je je als mens nog thuis en veilig voelen? Hoe blijf je trouw aan je dromen? Brand je vroegtijdig op of slaag je erin de vlam in leven te houden?

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Walter Dornstedt (1963) is filosoof, schrijver en zakenman. Zijn jeugd speelde zich af in Spijkenisse, een voedingsbodem voor brandende ambities maar ook een persoonlijk slagveld. Eerder verscheen van hem de dystopische roman YMCA.

Bron: achterkant boek 

Omslagontwerp:
Randy van Dinter, Qiss

Binnenwerk:
Mat-Zet bv, Huizen

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789083227641

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
226

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de herhaling van de titel Ontbranden van Walter Dornstedt moet je onbewust denken aan vroeger als je een bepaalde regel voor straf zoveel keer moest opschrijven. In dit geval is dat niet zo bedoeld, maar je wilt wel weten waarom men de titel zoveel keer heeft herhaald. Aan het eind van het verhaal begrijp je waarom men dat heeft gedaan en kun je alleen maar concluderen dat ze daar goed aan gedaan hebben, net zoals dat men er goed aan heeft gedaan om voor deze nieuwsgierig makende titel te kiezen.
In Ontbranden van Walter Dornstedt keert de hoofdpersoon na tien jaar vanuit Amerika, waar hij het heeft gemaakt als gameontwerper, terug naar zijn geboorteplaats. In drie dagen tijd moet hij zorgen dat zijn ouderlijk huis leeggehaald is en weer terug in de oude staat zoals het ooit was. Het lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, want men zit tegenwoordig niet meer te wachten op spullen die weinig tot niets meer waard zijn. In de drie dagen dat de hoofdpersoon in zijn geboorteplaats is, schieten zijn herinneringen alle kanten op. Op veel plekken wordt hij herinnerd aan gebeurtenissen uit zijn verleden. Hij wordt niet alleen aan de leuke dingen herinnerd, zoals het voetballen op een veldje, maar ook aan de minder leuke gebeurtenissen uit zijn leven, zoals een ongeluk op het fabrieksterrein van Esso dat een keerpunt in zijn leven werd. Het verhaal beschrijft het Spijkenisse en Botlekgebied uit de jeugd en de jong volwassenenleven van de hoofdpersoon. Een verlangen om te leven en de groei van wat eens een dorp was dat uiteindelijk een stad werd.
Tijdens het lezen van Ontbranden van Walter Dornstedt krijg je op een gegeven moment steeds meer het gevoel dat het verhaal voor een groot deel autobiografisch is. Dat gevoel wordt sterker als de auteur de hoofdpersoon over zijn haar laat vertellen in een stukje, je ziet dan meteen de auteur in een jongere versie van zichzelf voor je. Niet alleen over zijn haardracht krijg je dat gevoel, je krijgt het gevoel ook door de manier zoals over Spijkenisse en het Botlekgebied beschreven is. Alleen iemand die er vandaan komt, die er heeft gewoond, kan dat zo precies, zo goed beschrijven. Voor veel mensen uit Spijkenisse die in de tijd dat de hoofdpersoon jong was, zullen veel genoemde plaatsen, zo niet alle plaatsen, bekend voor komen. Het kan zomaar zijn dat het nostalgische gevoelens naar boven brengt. Het verhaal geeft een mooi tijdsbeeld weer, maar het is ook mooi om te lezen over hoe bepaalde plekken vroeger waren en hoe het nu is. Je krijgt een goed beeld van de geschiedenis van Spijkenisse. Bepaalde dingen kunnen sowieso voor veel mensen herkenbaar zijn, zoals over pistolen maken van gele plastic buizen. Het kan ze doen terugdenken aan de tijd dat ze dat zelf als kind deden. 
Ontbranden van Walter Dornstedt is een verhaal waar je meteen in zit, dat in je gaat zitten. Je krijgt op een gegeven moment steeds meer vragen, op sommige vragen krijg je antwoord, zoals over hoe het zit tussen de hoofdpersoon en zijn zusje. Op andere vragen krijg je geen antwoord, zoals over wat er precies is gebeurd met een bepaald persoon, maar je hoeft het eigenlijk ook niet te weten, je kunt je op een gegeven moment wel voorstellen wat er gebeurd is. Toch zou het ook wel leuk zijn als er een levensverhaal over die persoon komt. Soms ga je googelen naar iets wat je niet weet, zoals bijvoorbeeld wat een botol cebok is. Het is een verhaal met diverse verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Op een gegeven moment denk je een vermoeden te hebben over hoe het met een bepaald persoon is afgelopen in het verleden, maar blijkt dat niet te kloppen. Het eindigt met een plot die je niet ziet aankomen, maar tegelijkertijd past het ook wel weer bij de hoofdpersoon en begrijp je hem. Je vraagt je af wat je zelf gedaan zou hebben. Het verhaal is op een beeldende, filosofische en vaak poëtische manier geschreven waardoor het verhaal vlot wegleest. Geregeld worden er vergelijkingen gemaakt, zoals auto's die kort na elkaar kwamen langs gesuisd, die in een wedstrijd leken verwikkeld.
De auteur heeft zich goed ingeleefd in de hoofdpersoon, in de tijd en in de plaatsen. Tijdens het lezen leef je mee met de hoofdpersoon en voel je geregeld de gevoelens. Het is indrukwekkend om te lezen over hoe de hoofdpersoon tegen zijn jongere ik aankijkt en hoe hij nu over veel dingen denkt en op bepaalde gebeurtenissen terug kijkt. Je bent op een gegeven moment boos op iemand om de manier hoe hij reageert op een schokkend ongeluk. Je vraagt je af of die persoon wel een hart heeft. Tegelijkertijd besef je dat veel mensen vandaag de dag helaas nog steeds zo zouden reageren.
Kortom; Ontbranden van Walter Dornstedt is een verhaal dat voor veel mensen die in Spijkenisse wonen of gewoond hebben, herkenbaar kan zijn. Het is een verhaal waarbij je door de vele vragen van de hoofdpersoon zelf ook aan het denken wordt gezet. 


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. De herhaling van de titel doet denken aan de strafregels die je vroeger moest schrijven als je straf had.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een titel dat je nieuwsgierig maakt naar het verhaal.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een beeldende, filosofische, vaak poëtische manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is redelijk origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan een bewaker, omdat hij geen hart lijkt te hebben.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Die klinken niet echt mooi, ook al hebben ze wel een paar mooie plekken.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld het ongeluk van iemand. Ook de reactie erop door bepaalde personen heeft me geraakt. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Het fluorescerend roze en groen van wat een windjack moest zijn, lichtte op in het schijnsel van mijn koplampen: geen wit konijn, maar eerder een bonte papegaai.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder van filosofische verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
trendphilosopher.com

Website van de uitgever:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg