Rust Zacht - Wim Hendrikse


Van Wim Hendrikse en UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een Eyewitness thriller

Waar gaat het boek over? 
Bij detectivebureau Eyewitness komt een anonieme, alarmerende e-mail binnen. De e-mail houdt verband met een onopgeloste verdwijningszaak; de laatste zaak waaraan Joop Hamelinks hoogbejaarde vader werkte. Na een complexe hartoperatie is Hamelink senior weggegleden in een diepe coma. Nu zijn vader is weggevallen roept Joop de hulp in van zijn vriendin Carina en Theo de Rooy uit Terneuzen, een oud-rechercheur van de afdeling Zedendelicten. In de Braakmanbossen, net buiten Philippine, doen ze een macabere, schokkende ontdekking. Er volgen meer verontrustende e-mails en er vallen meer slachtoffers. Wie probeert de speurders op het spoor van de moordenaar te zetten?
 
Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Michelle Martina

Binnenwerk:
BeCo DTP-Productions, Epe

Jaar van verschijnen:
2023

EAN:
9789464629736

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
342

Genre:
Thrillers & spanning

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Rust zacht van Wim Hendrikse weet je meteen dat dit een deel is uit de Eyewitness serie. Je krijgt meteen het gevoel dat dit deel letterlijk over lijken gaat of dat het zich voornamelijk afspeelt op een lugubere begraafplaats. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten of het sarcastisch is bedoeld of toch liefdevol bedoeld. Na het lezen van dit deel kun je alleen maar concluderen dat de titel heel goed gekozen is, dat er geen betere titel bij dit deel past. Mocht je de vorige delen van deze serie niet hebben gelezen, dan is het raadzaam om die eerst te lezen alvorens je met dit deel begint, omdat er soms terug verwezen wordt naar iets uit een van de vorige delen. 
In Rust zacht van Wim Hendrikse is Richard Hamelink na een complexe operatie weggegleden in een diepe coma. De vraag is of hij er ooit nog uitkomt of dat zijn vrouw en zoon uiteindelijk een onmogelijke keuze moeten maken. En mocht hij uit de coma ontwaken, hoe zal zijn leven dan vermoedelijk zijn? Dilemma's die voor veel mensen herkenbaar kunnen zijn, omdat ze er zelf ook mee hebben geworsteld of mee worstelen. De auteur heeft dat heel goed weten uit te beelden in het verhaal, waardoor je dan ook meeleeft met Martha & Joop. Sowieso heeft de auteur zich goed ingeleefd in de personages, in hun gedachten en gevoelens. 
Martha heeft, nadat Richard in een diepe coma is weggegleden, op Richards computer ontdekt dat hij met een onopgeloste verdwijningszaak bezig was. Het blijkt, achteraf gezien, de laatste zaak te zijn waar aan hij heeft gewerkt. Martha wil dat Joop daar samen met zijn maat Theo aan gaat werken. Joop roept ook de hulp in van zijn vriendin Carina, die een paar keer zal laten blijken dat ze haar vrouwtje weet te staan en niet voor de poes is. Op een gegeven moment blijkt dat Carina zelfs een duistere kant heeft. Ook al keur je het niet goed wat ze uiteindelijk zal doen, toch begrijp je haar. Veel vrouwen zullen haar dan ook moedig vinden. Het verhaal laat daarmee zien dat je vrouwen niet moet onderschatten.
Joop & Martha ontvangen een e-mailbericht waarin staat dat in een bos iets ligt. Bij aankomst van Joop, Theo & Carina in het bos, ontdekken ze iets macabers en schokkends. Na dat e-mailbericht volgen er meer verontrustende e-mailberichten en vallen er meer slachtoffers. Steeds hopen ze nog op tijd te zijn en een volgend slachtoffer te kunnen redden en proberen van hen te ontdekken waarom ze slachtoffer van iemand zijn en wie de dader is. De vraag is dan ook of het drietal de dader te pakken krijgt en of ze achter de waarheid komen van het waarom.
Na het lezen van het eerste hoofdstuk van Rust zacht van Wim Hendrikse baal je even dat er teruggeblikt wordt in de tijd in de volgende hoofdstukken. Je wilt namelijk weten hoe het verder gaat, hoe het gaat aflopen voor twee personen en wie erachter een wapen staat. Het eerste hoofdstuk blijkt een proloog te zijn waarbij later in het boek de antwoorden op je vragen worden beantwoord. Ondanks dat je baalt dat je niet meteen erachter komt hoe het verder gaat, is het goed van de auteur dat hij eerst terugblikt en bij het begin van dit verhaal begint, zodat je beter begrijpt wat er precies aan vooraf is gegaan. Dat balen duurt niet lang, je wordt meteen weer verder gezogen in het verhaal waar je niet meer mee kunt stoppen met lezen als je er eenmaal in bent begonnen en je bent al snel vergeten dat je eerder nog baalde.
Rust zacht van Wim Hendrikse is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Steeds als je een vermoeden hebt wie de dader is, komt er weer iemand anders waarvan je een vermoeden hebt dat die misschien ook wel eens slachtoffers kon maken of medeplichtig is op een of andere manier. Het is een verhaal met veel spannende momenten, zoals of het Joop, Carina en Theo lukt om iemand te redden in haar huis. Net als de vorige delen kent ook dit deel veel humorvolle stukjes, zoals de argumenten en de logica van een verstokte roker. Het is heel goed dat die humorvolle momenten er in verwerkt zijn, want dat geeft af en toe even lucht na een emotioneel of spannend moment. Dit deel bevat meer emotionele momenten dan de vorige delen en het is dan ook aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden. Op een gegeven moment ga je bewust wat langzamer lezen, neem je meer pauzes van het verhaal ondanks dat je wilt weten hoe het verhaal zal aflopen, maar je wilt nog geen definitief afscheid nemen van een bepaald persoon. Al tijdens het lezen mis je een bepaald persoon en mis je het gekibbel tussen die persoon en een ander persoon. Gelukkig wordt dat ruimschoots ingevuld door twee andere personen die ook een trofee voor kibbelen zouden kunnen winnen. Geregeld word je in dit deel aan het denken gezet, niet alleen over wat jezelf gedaan zou hebben in een bepaalde situatie, maar ook over andere dingen, zoals over verdriettoeristen. Het verhaal laat goed zien wat verdriet met iemand kan doen.
Kortom; Rust zacht van Wim Hendrikse is een verhaal met vele spannende momenten en veel verrassende wendingen. Dit deel kent meer emotionele momenten dan de vorige delen, maar dat heeft ook te maken met de privéomstandigheden van de hoofdpersoon. Je mist een bepaald persoon, ook al leeft hij nog en tijdens het lezen hoop je dat hij uit de coma zal ontwaken. Bij het lezen van de laatste zin van dit deel, ben je blij om te lezen dat dit niet het laatste deel is, dat er nog minstens één deel aan komt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel goed gekozen. Het is een nieuwsgierig makende titel die je op meer manieren kunt bekijken.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel goed gekozen, je weet meteen van welke serie dit deel is.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een beeldende en vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is redelijk origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel en zal dat altijd blijven.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, die zag ik niet aankomen. Ik had een andere dader verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Carina, omdat ze een pittige dame is waar niet mee te spotten valt, maar toch ook haar zachte kanten heeft.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik de beweegredenen, ook al keur ik niet alles goed, van andere personen begrijp ik ze totaal niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
De auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals wat Carina in het verleden heeft moeten mee maken. Ook het gebeuren met Theo heeft me geraakt en zo staan er meer stukjes in die me hebben geraakt.

Mooie quote in het boek: 
'Als dit is wat hij wilde, dan moeten we zijn wens respecteren.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van spannende thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, die ga ik zeker lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:
Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg