Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Achterhuis Aan De Maas - Willem Van Tongeren


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Frans en Mien Wijnakker

Waar gaat het boek over? 
Het gaat in 'Achterhuis aan de Maas' niet in het bijzonder over de verschrikkelijke dingen die de Joodse bevolking van Nederland in de jaren 1940-1945 zijn overkomen. Het gaat vooral over wat Frans en Mien Wijnakker voor een beperkt aantal van hen kon doen om hen die verschrikkelijke dingen te besparen. De pastorie van Frans en Mien Wijnakker in het Brabantse Dieden was vanaf mei/juni 1943 tot en met september 1944, toen het zuiden van Nederland werd bevrijd, voor tenminste tien Joodse mensen uiteindelijk een veilige wijkplaats. Daarnaast konden dankzij Frans en Mien nog tenminste tien anderen bij dappere mensen in Dieden en omgeving onderduiken. In 'Achterhuis aan de Maas' is ook een flink aantal gesprekjes uitgeschreven. Het zijn gesprekjes die Frans Wijnakker in de oorlogsperiode voerde met diverse betrokkenen. Die uitgeschreven gesprekjes, die soms trekken hebben van een script, geven een levendig beeld van hoe Frans en Mien te werk gingen. Zij zorgen ervoor dat de lezer in staat is van dichtbij mee te maken wat er speelde bij het verstoppen en verstopt houden van onderduikers. 'Achterhuis aan de Maas' is een monumentje voor Frans en Mien Wijnakker, die in de bres sprongen voor hun medemensen in levensgevaar.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Willem van Tongeren studeerde rechten in Nijmegen. Daarna was hij advocaat, eerst in Utrecht, daarna in Arnhem, toen weer in Utrecht en nu nog steeds in Twello. Het boek dat hij schreef over Frans en Mien Wijnakker, Achterhuis aan de Maas, is onder meer gebaseerd op heel levendige en ook wel bijzondere gesprekken die de auteur eind tachtiger-jaren met Frans Wijnakker voerde. Daarnaast heeft hij ook gesproken met enkele onderduikers.

Bron: achterkant boek

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789464249781

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
172

Genre:
Tweede Wereldoorlog

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van het echtpaar op de schitterende cover van Achterhuis aan de Maas van Willem van Tongeren wil je weten wie ze zijn en wat hun achtergrondverhaal is, ook wil je weten wat voor uniform de man aan heeft. Op dat laatste krijg je helaas geen antwoord. In ieder geval krijg je het gevoel dat de man graag zijn eigen weg volgt en zich niet snel wat van anderen aantrekt. De titel maakt nieuwsgierig naar het verhaal, maar is ook heel goed gekozen. Veel mensen zullen bij het lezen van de titel meteen moeten denken aan een wereldberoemd boek over het Achterhuis van Anne Frank, maar dit verhaal kent een ander verloop en einde dan het wereldberoemde boek. De subtitel geeft duidelijk weer over wie het boek gaat. De foto's in het boek maken het boek compleet.
Achterhuis aan de Maas van Willem van Tongeren vertelt het bijzondere verhaal van het echtpaar Frans & Mien van Wijnakker. Frans & Mien van Wijnakker vingen tijdens de Tweede Wereldoorlog minstens tien Joden op in hun pastorie, ze hebben daarmee minstens tiens levens weten te redden uit de handen van de Duitse bezetter. Vooral Frans nam vaak een risico. Het verhaal laat zien hoe risicovol het was om mensen bij je in huis te laten onderduiken, wat er bij kwam kijken, waar men op moest letten, wat er kon gebeuren als je verraden werd, hoe er op toe werd gezien dat de onderduikers wel echt een goed onderduikadres hadden gevonden en hoe men ermee omging als het met de bewoner(s) niet bleek te klikken. Daarnaast laat het verhaal ook goed zien hoe het voor de onderduikers was, laat het verhaal goed zien hoe streng het katholicisme was en laten sommige katholieken hun ware gezicht zien. Het is een boek dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen, zoals dat heel veel mensen in die tijd nog niet beschikten over een telefoon.
Achterhuis aan de Maas van Willem van Tongeren is een indrukwekkend verhaal van het echtpaar Frans & Mien Wijnakker. Je kunt tijdens het lezen alleen maar bewondering hebben voor het echtpaar dat zoveel risico's nam, maar ook voor de andere mensen in het verhaal kun je alleen maar bewondering hebben, dat ze onderduikers in huis namen en hoe ze op het geld reageerden dat ze per onderduiker kregen. Je vraagt je af hoe jezelf gereageerd zou hebben als je in de schoenen van een van de mensen had gestaan. Door de vele conversaties van Frans met de vele mensen en hier en daar een getuigenverslag, zoals van Suzy Glaser die vertelt over kinderen die ze vanuit een Joods kinderhuis naar buiten heeft gesmokkeld, komen de mensen weer tot leven en is het een levendig, maar niet te zwaar verhaal geworden. Soms moet je lachen om bepaalde stukjes, zoals over een misverstand dat in een conversatie ontstaat tussen Frans en de pastoor over een Jodin, terwijl de vork anders in de steel zit. Het is overigens bewonderenswaardig hoe Frans & Mien daarmee zijn omgegaan en hoe ze dat hebben opgelost. Frans had het overigens geregeld aan de stok met de pastoor, zoals over het huis waarin Frans & Mien woonden. Het is mooi om te lezen hoe het een paar onderduikers is vergaan na de oorlog.
Achterhuis aan de Maas van Willem van Tongeren laat niet alleen zien dat er minstens tien Joden zijn gered, maar laat ook zien dat er meer mensen gered hadden kunnen worden, maar om een bepaalde reden niet gered zijn, zoals een echtpaar dat er om hun redenen vanaf zag om bij Frans & Mien te onderduiken en een kind dat achteraf gezien gered had kunnen worden en waarbij Frans zich de rest van zijn leven schuldig over heeft gevoeld. Het verhaal laat niet alleen zien hoe moeilijk het soms was voor Frans & Mien, maar ook voor de onderduikers zelf, zoals van een jong meisje dat wilde 'leven' in plaats van 'opgesloten' te zitten bij mensen. Je zit een paar keer in spanning voor de afloop, zoals als de opperwachtmeester bij Frans & Mien aan de deur staat, je hoopt dat het goed afloopt voor zowel het gezin als voor de onderduikers.
Kortom; Achterhuis aan de Maas van Willem van Tongeren is een indrukwekkend verhaal van een bijzonder echtpaar die minstens tien Joden gered hebben. Het verhaal laat goed zien hoe ze te werk gingen en hoe het was voor zowel het echtpaar als voor de onderduikers. 



Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek en het begin van de titel doet meteen denken aan een ander achterhuis, ook al hebben ze niets met elkaar van doen.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen, want om hen draait het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en levendige manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal verder zal gaan.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Amsterdam is een mooie stad en de andere plaatsen klinken ook heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat zou ik wel kunnen, ook al zou ik het zwaar hebben gehad.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal van Frans & Mien heeft me geraakt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van waargebeurde verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me onbewust nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:





Reacties

  1. Willem van Tongeren hier, dank voor het lovende commentaar. Noot 41 verklaart in welk uniform Frans Wijnakker op de mooie titelpagina is gefotografeerd.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg