mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
256
Genre:
Humoristische romans
Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van Coulis van Bilal Al Mashta verwacht je in eerste instantie dat je een kookboek gaat lezen, maar tijdens het lezen zul je al snel ontdekken dat er geen recepten in staan, wel wordt er hier en daar globaal beschreven over hoe een gerecht wordt gemaakt. Het is dan ook aan te raden om eerst te eten alvorens je aan dit boek begint, want je krijgt geregeld trek en wilt de genoemde gerechten en lekkernijen proeven, zoals baklava. De titel maakt je nieuwsgierig naar het boek. Het is leuk dat je de titel op diverse manieren kunt bekijken.
In Coulis van Bilal Al Mashta krijgt een man in de keuken van zijn moeder een, in zijn ogen, geweldig idee. Hij besluit om een catering te organiseren voor een bruiloft. En dan niet zomaar een bruiloft, geen bruiloft voor arme mensen, maar voor een rijk echtpaar. Aan een bekende vraagt hij om hem te financieren en hij zoekt hulp die hij vindt in een oude vriendin van hem, die nog al vreemde trekjes heeft en een uit Nederland gestuurde probleempuber. De vraag is of het hem zal lukken om een catering te organiseren voor de bruiloft van twee rijke mensen.
Coulis van Bilal Al Mashta is een verhaal waar je meteen ingezogen wordt. Door de beeldende beschrijvingen, heb je het gevoel dat je het verhaal zelf meebeleeft. Je hebt soms het gevoel dat je echt in de omgeving van waar het verhaal zich afspeelt bent. Je merkt aan alles dat de auteur uit Algerije komt, de omgeving kent, de cultuur en de gebruiken, alleen iemand die daar vandaar komt, kan het zo beeldend en levendig beschrijven. Het is mooi om te lezen hoe de cultuur in Algerije is en wat de gewoonten zijn, zoals wie er meestal voor het eten zorgt thuis en hoe ze kijken tegen mensen die oorspronkelijk wel uit hun land komen, maar daar niet geboren zijn en af en toe voor een korte of langere tijd langskomen.
Bilal Al Mashta heeft zich niet alleen in de omgeving goed ingeleefd, maar ook in de personages van Coulis. Ondanks dat het een fictief verhaal is, geloof je van begin tot eind dat het verhaal zo is gegaan en je hebt dan ook het gevoel dat veel in het echt zo zou gaan, zoals een Arabische probleempuber die vanuit Nederland voor een bepaalde of onbepaalde tijd terug gaat naar het land waar een groot deel van zijn familie woont, om (her)opgevoed te worden. Je leeft mee met de personages en je hoopt voor de hoofdpersoon dat het hem lukt om zijn dromen waar te maken. Je hoopt ook dat Zahra zichzelf vindt en dat de probleempuber zijn leven op de rails krijgt.
Veel boeken zijn vaak op maar één manier geschreven, maar dat is niet het geval met Coulis van Bilal Al Mashta, die herbergt meerdere schrijfwijzen in het verhaal, waaronder de straattaal, dialogen tussen een paar personen en de beeldende schrijfwijze voor een toneelstuk. De auteur laat daarmee zien dat hij niet in een hokje te stoppen is, maar van diverse markten thuis is. Hij gebruikt geregeld Arabische woorden, maar dat is niet storend, je wordt ertoe aangezet om het woord achterin in de begrippenlijst op te zoeken, waardoor je een paar woorden Arabisch leert, zoals 'papicha'. Geregeld legt de auteur een bepaald begrip of woord uit, zoals het woord 'zmergi', wat de auteur heel duidelijk en goed uit weet te leggen. Je moet geregeld lachen om diverse stukken, zoals om een moeder die wilde laten zien wie de baas is. Wat alleen jammer is, is dat de inhoud aan het eind staat, het was beter geweest als die voorin had gestaan.
Coulis van Bilal Al Mashta is een verhaal over thuiskomen, over dromen waarmaken, ook al roepen anderen dat het je niet gaat lukken, over je eigen pad volgen en de zoektocht naar jezelf. Voor veel mensen kunnen bepaalde dingen herkenbaar zijn, zoals het starten van een bedrijf en klanten zien te trekken. Het verhaal laat goed zien wat erbij komt kijken om een evenement te organiseren.
Kortom; Coulis van Bilal Al Mashta is een indrukwekkend verhaal over dromen waarmaken, je losmaken van hoe het eigenlijk hoort, de zoektocht naar jezelf en op een andere manier naar bepaalde gebeurtenissen uit het verleden kijken.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een schitterende cover die bij het boek past, maar je ook in eerste instantie op het verkeerde been zet.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is erg goed gekozen, het is een titel die je op verschillende manieren kunt bekijken.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het boek is in een mix van schrijfstijlen geschreven, maar niet op een storende manier, het boek leest evengoed vlot weg.
Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.
Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel en zal dat altijd blijven.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan kun je niet meer stoppen met lezen.
Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, die zag ik niet aankomen.
Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.
Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet de personen groeien.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Zahra, omdat ze haar eigen pad durft te volgen, ook al ging daar veel aan vooraf.
En aan wie had je een hekel en waarom?
Ik heb aan niemand een hekel in dit boek.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.
Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed.
Wat vond je van de locatie in het boek?
De locatie klinkt niet echt aantrekkelijk.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals het verhaal van Zahra heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.
Mooie quote in het boek:
'Soms moet je over een grens heen gaan om te weten dat het een grens is.'
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt over mensen die op zoek zijn naar zichzelf.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ik ga het boek weggeven.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Leesfragment:
Reacties
Een reactie posten