Dans Door Het Verleden - Rina Stam


Van Rina Stam mocht ik dit boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Niemand mag het weten
dit is mijn geheim

Waar gaat het boek over? 
Wanneer gitaarmuziek klinkt, danst Mila de sterren van de hemel en verdwijnen haar diepste geheimen, die te heftig zijn om met iemand te delen, naar de achtergrond. In haar veelbewogen leven, met een schrijnend, diep verlangen naar een verdwenen liefde, helpen bovennatuurlijke krachten haar te overleven. Als eindelijk het tij keert en het leven Mila toelacht, gaat haar geluk in vlammen op. Is hier de rode draad van Flora gesponnen?

Dit boek is het eerste deel van de Rode Draad Trilogie: het verhaal van Flora over haar relaties, haar verdiepend contact met de onzichtbare wereld om ons heen en haar zoektocht naar zichzelf.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
RINA STAM: ik ben na mijn succesvolle debuut ‘Welke dag is het vandaag?’ weer naar binnen gekeerd om te schrijven op mijn rustgevende plekje in de natuur van Frankrijk. Vanuit het diepst van mijn ziel kondigde ‘Dans door het verleden’ zich aan: deels autobiografisch, deels ingefluisterd door mijn gidsen en aangevuld met mijn schrijversfantasie.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Erik Neimeijer www.erikneimeijerart.nl

Binnenwerk:
Probook

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789083273518

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
252

Genre:
Romance

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Dans door het verleden van Rina Stam wil je weten wie de vrouw is die danst en of ze een relatie heeft met de gitarist, of dat het haar collega is, of gewoon een vriend of familielid. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal, net als de subtitel je nieuwsgierig maakt. Je wilt weten wat het geheim van de hoofdpersoon is.
In Dans door het verleden van Rina Stam reist de hoofdpersoon met haar familie van plaats naar plaats. Steeds blijven ze voor een korte of langere tijd op een plaats, om na verloop van tijd weer te reizen naar een andere plaats. Het kan zomaar jaren duren voor ze weer op een plaats terug zijn. De hoofdpersoon heeft een zwaar leven en wordt vooral door een bepaald persoon niet goed behandeld. Je wilt tijdens het lezen die persoon dan ook wat aandoen. 
Uiteindelijk besluit ze samen met een vriend in een stad te blijven en hun geld in die stad te verdienen. De hoofdpersoon danst dan op de gitaarmuziek van die vriend, zoals ze altijd al heeft gedaan toen ze nog in het kamp woonden. Tijdens het dansen vergeet ze alles om haar heen en keert ze in zichzelf. Daarnaast verdient ze geld met een bepaalde gave die ze van haar oma heeft geërfd. Het is een gave die uiteindelijk niet door iedereen gewaardeerd kan worden en waar grote nadelige gevolgen aan vast zitten. De hoofdpersoon maakt op een gegeven moment kennis met een man met mooie ogen, maar door omstandigheden raken ze elkaar uit het oog. Als de hoofdpersoon op het punt staat om een ander pad in te gaan, het geluk haar toelacht, wordt ze door iemand verraden waarvan ze dat nooit had verwacht. 
Dans door het verleden van Rina Stam is een verhaal waar je meteen in zit en waarbij je niet kunt stoppen met lezen als je er eenmaal in bent begonnen. Al snel heb je een grote hekel aan een bepaald persoon en hoop je dat de hoofdpersoon zich uiteindelijk uit de klauwen van die persoon weet te bevrijden. Het is iets wat helaas voor veel mensen herkenbaar kan zijn, omdat ze het zelf ook hebben meegemaakt en daardoor (oude) wonden kan openrijten. De auteur heeft zich heel goed ingeleefd in de hoofdpersoon, in haar gevoelens en het leven dat ze leidt, maar ook in de omgeving van waar het verhaal zich afspeelt en in het tijdperk waarin het verhaal zich afspeelt. De auteur laat via de hoofdpersoon goed zien hoe vermoeiend het is om in de energie van andere mensen te duiken en hoe schrikbarend dat kan zijn. Het verhaal laat ook goed zien wat voor fabeltjes er over de gave van de hoofdpersoon en andere personen werd verteld, waar men in geloofde, terwijl het in werkelijkheid een mooie gave is die veel mensen helaas niet meer voelen.
Door de beeldende en vertellende schrijfstijl van Rina Stam in Dansen door het verleden, heb je het gevoel dat je het verhaal zelf mee beleeft vanaf de zijkant. Ondanks dat het een verhaal is waarin de hoofdpersoon veel nare dingen meemaakt, je hebt dan ook de hele tijd te doen met haar, moet je soms ook lachen om bepaalde stukjes, zoals als de hoofdpersoon op een gegeven moment tegen haar vriend zegt dat hij hofnar had moeten worden. Het is een verhaal met vele spannende momenten en verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Je wilt alleen maar verder lezen, je wilt weten of de hoofdpersoon haar geluk uiteindelijk weet te vinden en of ze haar gave kan blijven uitoefenen of dat ze uiteindelijk moet stoppen. Het is een verhaal over overleven, schuldgevoelens, risico's nemen, verraad, onmacht en liefde. Het is een verhaal waar je soms ook wat van kan leren, zoals over vergeving, dat je tegelijkertijd ook aan het denken zet. Geregeld vraag je je af wat jezelf in de plaats van de hoofdpersoon gedaan zou hebben, zoals wat ze als extra bijverdienste doet.
Kortom; Dans door het verleden van Rina Stam is een aangrijpend verhaal van een vrouw die veel heeft mee moeten maken en alleen tijdens het dansen alles kon vergeten. De hoofdpersoon blijkt ook een gave te hebben, maar het is maar de vraag hoe lang ze dat nog kan uitoefenen. Het verraad komt van iemand waarvan de hoofdpersoon het niet had verwacht, maar ook als lezer zie je die niet aankomen.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen. Je wilt weten wat het geheim van de hoofdpersoon is.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte, vertellende en beeldende manier geschreven, waardoor je het verhaal bijna zelf meemaakt tijdens het lezen.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan kun je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Mila, omdat ze een sterke vrouw is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik kan niet zeggen aan wie ik een hekel heb, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed, van andere personen begrijp ik ze niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, ik zou wel kunnen leven in die tijd, ook al zou ik het zwaar hebben gehad.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal van de hoofdpersoon heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Dansend was mijn lichaam van mij en van niemand anders.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van boekenseries houdt waarin sterke vrouwen een rol spelen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, die ga ik zeker lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een gesigneerd exemplaar, die mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg