Het Libertarische Sociaal Contract


Van Edwin J.F. Delsing mocht ik dit boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Fundament voor een ongedwongen samenleving volgens universele beginselen

Waar gaat het boek over? 
Deze zoektocht is op iets anders uitgelopen. Het resultaat ligt nu verwoord in een boek met de titel “Het Libertarische Sociaal Contract”. Het omslag laat een “kettingbreker” zien, een man, die zichzelf bevrijdt uit de ketenen van … Ja, van wat eigenlijk?

De twee fundamentele uitgangspunten van het libertarisme, individuele zelfbeschikking en non-agressie, zijn uitgewerkt in het Libertarische Sociaal Contract. Met zulk een écht contract, in de vorm van een verklaring aan je medemens, definieer je jezelf tot zelfbeschikt mens, die te kennen geeft vreedzaam te willen samenleven met anderen die – wederzijds – het individuele zelfbeschikkingsrecht respecteren. Vanuit die zelfbeschikking geef je jezelf, als je dat wilt, een Libertarische Grondwet.

Een voorstel voor zo’n Libertarische Grondwet is compleet met toelichtingen en commentaren opgenomen in het boek. Het is bedoeld als leidraad en inspiratie voor vrijwillige gemeenschappen die hun eigen, parallelle samenleving vanuit de basis opbouwen. In deze Grondwet is er geen overheid gedefinieerd. Er wordt van uit gegaan dat mensen zelf hun gemeenschappelijke diensten opbouwen. De vrijheid van associatie houdt ook de vrijheid in om individueel ergens niet aan mee te doen.

De libertarische samenleving organiseert zichzelf dus “van onderop”, vanuit de vrijwillige samenwerking van individuen in verbanden die zich aaneensluiten, aggregeren, waarvan de macht kleiner wordt naarmate de organisatie groter is. In het libertarisme mag een meerderheid een minderheid nooit ergens toe dwingen. Het principe van de voor iedereen geldende meerderheidsbeslissingen wordt losgelaten. Stemmingen dienen ertoe om mensen te vinden die samen iets willen ondernemen.

De overheid van de toekomst is wat overblijft nadat de huidige monolithische overheid stap voor stap wordt opgedeeld tot er een grote verzameling van onderling concurrerende dienstverlenende bedrijven, verenigingen en stichtingen bestaat, die eigendom zijn van de mensen die ervan profiteren.

Bron: LP

Omslagontwerp:
Maurice Elschot, Hengelo (www.elschotdesign.nl)

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
Eerste gebundelde uitgave

EAN:
978-8399-3631-6

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
248

Genre:
Politiek

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Het Libertarische Sociaal Contract is het duidelijk dat de man zijn ketenen met veel kracht uit elkaar heeft getrokken, zichzelf heeft bevrijd. De vraag is waar hij zich van heeft bevrijd, waarom men heeft vast geketend. Je krijgt niet meteen een idee van wat voor soort boek je gaat lezen, maar als je het boek hebt uitgelezen, kun je alleen maar tot de conclusie komen dat men er goed aan heeft gedaan om voor deze cover te kiezen. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over te weten komen. De subtitel geeft goed aan wat je kunt verwachten in dit boek. De foto's in het boek maken het boek compleet. Het mooie van dit boek is, is dat je in dit boek niet bij de eerste bladzijde hoeft te beginnen, je bepaalt zelf waar je begint, wat je daarna leest en met wat je eindigt. 
Het Libertarische Sociaal Contract laat zien waar de Libertaire Partij voor staat, hoe ze over veel wetten denken, laat zien dat bepaalde dingen anders zijn dan men in de politiek en de media wil doen geloven, ze laten zien dat bepaalde gebeurtenissen uit het verleden niet zo heel veel verschillen met wat er vandaag de dag speelt en waar we een voorbeeld aan kunnen nemen. De Libertaire Partij laat ook zien hoe ze de toekomst voor zich zien, hoe het in Nederland ook anders, op een menselijker manier kan.
De eerste drie delen in Het Libertarische Sociaal Contract zijn nogal droog van stof, maar het is wel goed dat men die in dit boek heeft verwerkt, want hierin worden onder andere de libertarische uitgangspunten beschreven. Ondanks dat het droge kost is, is het wel voor iedereen goed leesbaar en voor iedereen duidelijk, ook als je niet gestudeerd hebt. Vanaf deel vier zijn de stukken niet meer droog, op een enkeling na, maar zijn de columns op een heldere, duidelijke en informerende manier geschreven. 
Het is mooi dat in de inleiding van Het Libertarische Sociaal Contract is beschreven hoe dit boek is ontstaan, waarom dit boek is geschreven en voor wie dit boek is. Aan alles is te merken dat de auteurs veel onderzoek hebben gedaan, dat ze weten waar ze over hebben geschreven. De auteurs weten alles wat ze hebben geschreven goed te onderbouwen en geven op een nette manier hun kritieken als ze vinden dat het nodig is, zoals over de verzorgingsstaat. Geregeld word je door de auteurs aan het denken gezet, zoals over dat je over je eigen leven beschikt, ook al denkt de huidige politiek daar veelal anders over. Het boek zet je niet alleen geregeld aan het denken, maar zet je ook aan tot discussiëren met andere mensen, zoals over het burgerlijk huwelijk, waar veel mensen vanaf willen, maar wat veel mensen ook 'normaal' vinden en er niet vanaf willen. De auteurs laten goed zien wat Nederland mist, zoals bijvoorbeeld een publiek debat en aan welk land Nederland een voorbeeld kan nemen. De auteurs laten goed zien hoe het in dat land is en waarom dat voor Nederland zou kunnen werken. Het is schokkend om te lezen hoeveel gelijkenissen er vandaag de dag zijn met een bepaald plakkaat.
Het is mooi dat de auteurs in Het Libertarische Sociaal Contract duidelijk heeft beschreven waar de Libertaire Partij voor staat, wat ze toejuichen en waar ze tegen zijn, hoe ze denken over veel onderwerpen, zoals racisme, maar dat ze ook eerlijk zijn dat ze over bepaalde onderwerpen geen mening hebben. In het boek kun je lezen waarom de Libertaire Partij zich niet uitlaat over bepaalde onderwerpen. Veel mensen die dit boek zullen lezen, zullen verrast zijn door veel dingen waar de Libertaire Partij voor staat en zullen beseffen dat het een totaal ander soort partij is, dan wat er veelal in de Tweede Kamer zit, dat het een unieke partij is. 
Kortom; de auteurs in Het Libertarische Sociaal Contract laten goed zien waar ze voor staan, hoe ze de toekomst van Nederland zien en hoe ze denken over de huidige politiek. Ondanks dat het boek bijna een jaar geleden uitkwam, is er veel, zo niet alles, nog steeds actueel, al zouden er inmiddels wel een paar hoofdstukken bij kunnen. Wie weet komen die hoofdstukken er misschien ook wel in een volgende druk.

Het boek is te koop bij LP.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel goed gekozen, je krijgt meteen een indruk van wat je van het boek kunt verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De eerste drie delen waren wat droog, de andere delen zijn op een heldere, duidelijke en informerende manier geschreven. De columns lezen stuk voor stuk vlot weg.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel en het boek zal voorlopig nog wel actueel blijven.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden, al was dat met de eerste drie delen wel met pijn en moeite, maar dat lag aan mezelf.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, de auteurs hebben me weten te raken. Ik vond het schokkend om te lezen hoeveel gelijkenissen er zijn met een bepaald plakkaat. Ook is het schokkend om te lezen dat de Nederlandse Grondwet helemaal niet zoveel zekerheid biedt aan de burgers dan ik altijd heb gedacht. Zo zijn er meer columns die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Mensen zijn uniek en hebben daarom verschillende achtergronden, verwachtingen en percepties.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de politiek.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een stukje terug ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een gesigneerd exemplaar, die gaat terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me (onbewust) nog even bezig gaat houden.


Het boek is te koop bij LP.

Reacties

  1. Wat een mooie erkenning voor dit prachtige boek, de LP en de mannen die dit geschreven hebben!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg