Van
Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Waar gaat het boek over?
Minke wordt op 30 augustus 1900 geboren in het Friese Kortezwaag. De jongste dochter van Jan Tjalles de Jong en Aanke Fokkes Boersma blinkt uit op de lagere school. Als enige meisje uit het dorp en wijde omgeving gaat zij op vijftienjarige leeftijd naar de normaalschool in Apeldoorn. Daar volgt ze de opleiding tot onderwijzeres.
Minke is intelligent én ambitieus. Ze trouwt met Jurjen Visser, een gedreven jongeman die carrière maakt als bestuurder in de gemeente Naarden. Samen met haar man beweegt ze zich moeiteloos in de hoogste kringen van het land. Ze wordt echter gedwongen om een keuze te maken die haar de rest van haar leven zal achtervolgen.
Minkes ring is een geromantiseerde, op feiten gebaseerde historische vertelling. Op grond van verhalen, foto’s van familie en documentatie van internet heeft Wiep-Fenna de Jong het fascinerende verhaal van oudtantes Minke, Fardouw en haar eigen familie opgetekend.
Een ontroerend en verbijsterend verhaal.
Evelien Veenstra
Binnenwerk:
Evelien Veenstra
Jaar van verschijnen:
2022
Druk:
1e druk
EAN:
9789463654944
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
196
Genre:
Plattelandsgemeenschap
Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van Minkes ring van Wiep-Fenna de Jong wil je het verhaal achter de ring weten, van wie de ring was, van wie die persoon de ring heeft gekregen, bij welke gelegenheid dat was en waarom die persoon de ring heeft gekregen. Minke geeft op een paar van die vragen in haar levensverhaal graag het antwoord. Het doosje is in ieder geval schitterend en je vraagt je dan ook af bij welke juwelier het doosje vandaan komt, of de juwelier nog bestaat en of ze nog steeds zulke mooie doosjes geven als je een ring bij ze koopt. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wie Minke is en wat haar verhaal is. De foto's in het boek maken het boek compleet.
In Minkes ring van Wiep-Fenna de Jong vertelt Minke haar ontroerende en verbijsterde levensverhaal. Minke is geboren en voor een groot deel getogen in een dorp in Friesland. Op vijftienjarige leeftijd gaat ze naar Apeldoorn om daar verder te studeren, iets wat heel bijzonder was toen ze jong was, om daarna in Oisterwijk las lerares op een school te gaan werken. Op de laatste dag van een vakantie dat ze bij haar ouders is, ontmoet ze bij de bakkerij haar toekomstige man. Na hun huwelijk gaan ze in Naarden wonen en weet de man van Minke al snel carrière te maken waardoor ze zich in steeds hogere kringen begeven. Gelukkig gaat ze dat moeiteloos af, het is al snel alsof ze nooit anders hebben gedaan. Het verhaal laat hiermee goed zien dat een dubbeltje wel degelijk een kwartje en meer kan worden. Op een gegeven moment wordt Minke helaas gedwongen om een keuze te maken, een keuze dat gevolgen heeft. De vraag is welke keuze Minke gaat maken en hoe ze ermee om zal gaan. Welke keuze ze ook maakt, het zal haar haar verdere leven blijven achtervolgen.
Meteen vanaf de eerste pagina word je meegezogen in Minkes ring van Wiep-Fenna de Jong. Je zit meteen in het verhaal en je kunt niet meer stoppen met lezen. Tegen het eind wil je eigenlijk nog geen afscheid nemen van Minke, je wilt nog even van haar verhaal genieten, je hebt haar in je hart gesloten en had haar op bepaalde momenten een ander soort leven gegund waarin al haar dromen waren uitgekomen en waarin ze geen onmogelijke keuzes had hoeven maken. Het is voor te stellen dat er lezers zullen zijn die vinden dat bepaalde stukjes ongeloofwaardig overkomen, omdat het niet voor te stellen is dat er een tijd was waarin vrouwen weinig tot niets te vertellen hadden, maar je moet het boek in het tijdsbeeld plaatsen, in de tijd dat Minke getrouwd was, was de man de baas, iets wat vandaag de dag gelukkig niet meer zo is. Het verhaal van Minke geeft een mooi tijdsbeeld weer, waarvan je geregeld terug wilt in de tijd om bijvoorbeeld het geboortedorp van Minke te bewonderen in de tijd dat Minke jong was.
Het is goed van Wiep-Fenna de Jong dat ze in Minkes ring Minke zelf haar levensverhaal heeft laten vertellen, waardoor het ook echt haar verhaal is en niet van de auteur, ook al heeft de auteur het geromantiseerd. De auteur heeft feit en fictie mooi met elkaar weten te verweven. Van begin tot eind geloof je dat het verhaal zo is gegaan en kun je nergens ontdekken wat nu fictief is en wat niet. Je leeft tijdens het lezen mee met Minke en je hebt geregeld met haar te doen, zoals als ze een belangrijk persoon de deur moet wijzen. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden voor de vele emotionele momenten, zoals de diverse overlijdens van dierbare personen. Het leven van Minke is een leven dat vele hoogtepunten kent, maar ook een aantal dieptepunten, net zoals bijna elk mensenleven die kent. Wat ook mooi is, is dat de auteur getuigenverslagen in het verhaal heeft verwerkt, zoals stukjes uit een brief van Jan Tjalles, waardoor het verhaal nog meer waarheidsgetrouw lijkt.
Wiep-Fenna de Jong heeft in Minkes ring heel goed de gevoelens van Minke weten te verwoorden. Je voelt ze tijdens het lezen bijna zelf. Voor veel mensen kunnen bepaalde stukjes (deels) herkenbaar zijn, omdat ze zelf iets dergelijks hebben meegemaakt, zoals een droom van Minke dat op een gegeven moment in duigen valt en het besef ervan. Het verhaal laat goed zien wat verdriet om diverse redenen met mensen kan doen, hoe dat in het leven van mensen kan spelen. Soms is het verhaal ietwat voorspelbaar, zoals als je op een gegeven moment een vermoeden krijgt waarom iemand iemand anders tijdelijk wegstuurt, maar dat is in dit geval niet erg, want het verhaal kent ook vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals de keuze die Minke uiteindelijk maakt. Het eind is een mooi en ontroerend eind die past bij het verhaal.
Kortom; Minkes ring van Wiep-Fenna de Jong mag dan wel deels fictief zijn, toch zou het verhaal zomaar van begin tot eind echt zo gegaan kunnen zijn. Tijdens het lezen heb je niet door wat feit is en wat fictief is. Het verhaal laat goed zien wat opgelegde keuzes met mensen kan doen, wat het met mensen kan doen als hun grootste wens niet uitkomt en hoe verschillend zussen kunnen zijn.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is erg goed gekozen. Het is een titel dat je nieuwsgierig maakt naar het verhaal.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het verhaal is op een vlotte, beeldende en vertellende manier geschreven. Tijdens het lezen is het net of Minke bij jou op de bank met een kopje koffie haar levensverhaal vertelt.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms wordt teruggeblikt in de tijd als het verhaal erom vraagt.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen.
Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
De moeder van Minke, omdat ze een vrouw was met een groot hart en meer zag en voelde dan men vaak dacht.
En aan wie had je een hekel en waarom?
Ik kan helaas niet zeggen aan wie ik een hekel had, want dan zou ik teveel verraden en dat is niet de bedoeling, maar ik kan wel zeggen dat ik hem in het begin mocht, maar gaandeweg het verhaal kreeg ik een steeds grotere hekel vanwege zijn houding naar bepaalde personen toe.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat zou ik wel kunnen.
Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik de beweegredenen, ook al keur ik niet alles goed, maar ik bekijk het in het tijdsbeeld, van andere personen begrijp ik ze totaal niet en keur ik het ook niet goed.
Wat vond je van de locaties in het boek?
De locaties klinken heel mooi.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal van Minke heeft me geraakt.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van op waarheid gebaseerde familieverhalen houdt.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Leesfragment:
Website van de uitgever:
Reacties
Een reactie posten