Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

Naar Zachtheid En Een Warm Omhelzen - Adriaan Van Dis


Van uitgeverij atlas contact mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De nieuwe roman van Adriaan van Dis: persoonlijk, tintelend en ontroerend

Een negenjarige jongen wordt tijdens een inzinking van zijn door oorlogsherinneringen gekwelde vader opgevangen in het huis van zijn grootouders. Maar in dat huis wacht hem een andere oorlog: de vrouw die door de barse grootvader was aangenomen als ‘meid voor dag en nacht’ verzet zich steeds meer tegen haar dienende rol. Zij, Ommie, vervult de rol van grootmoeder en groeit uit tot vredestichter in de gehavende familie van haar broodheer. Ook tijdens de oorlog bleek zij al een heldin. De jongen spiegelt zich aan haar dapperheid en zij helpt hem zijn angsten te overwinnen. Er ontstaat een hechte band tussen die twee – gekleurd door hun hunkering naar liefde en erkenning. In de reconstructie van Ommies leven en die ingrijpende zomer schakelt van Dis op verrassende wijze van vroeger naar nu en laat zo zien wat het heden zegt over het verleden. Met Naar zachtheid en een warm omhelzen schrijft hij een vergeten hoofdstuk uit zijn oeuvre.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Adriaan van Dis is de schrijver van een indrukwekkend literair oeuvre, waarin zijn jeugd in een uit Nederlands Indië gevlucht gezin en zijn reizen en belangstelling voor migranten en andere culturen de pijlers vormen. Hij publiceerde romans en verhalen, meest recentelijk Naar zachtheid en een warm omhelzen, Vijf vrolijke verhalen en KliFi . Zijn boeken zijn in vele talen vertaald en veelvuldig genomineerd. Indische duinen (1985) werd bekroond met de Gouden Uil en Ik kom terug met de Libris Literatuurprijs 2015. In hetzelfde jaar ontving hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn totale oeuvre.

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
Tessa van der Waals

Jaar van verschijnen:
2023

EAN:
9789025473389

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
224

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden. Het zou dan leuk zijn als Adriaan van Dis zijn volwassen ik speelt, mocht het boek verfilmd worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Naar zachtheid en een warm omhelzen van Adriaan van Dis krijg je niet meteen een idee van wat voor verhaal je gaat lezen. Evengoed heeft men er goed aan gedaan om voor deze cover te kiezen. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Je krijgt een vermoeden dat het een liefdevol verhaal is dat je gaat lezen.
In Naar zachtheid en een warm omhelzen van Adriaan van Dis neemt de auteur de lezer mee naar zijn jeugd, naar de zomermaanden dat hij negen lentes was. Hij neemt je mee naar de tijd dat hij bij zijn grootvader en zijn meid logeerde. De meid, Ommie genoemd door de auteur, neemt de jonge Adriaan onder haar hoede. Ommie verzet zich in die tijd steeds meer tegen de grootvader van Adriaan, die streng is en niets met moderniteiten op heeft. De jonge Adriaan is een angstige jongen die al veel heeft meegemaakt. Ommie en Adriaan krijgen die zomermaanden een hechte band met elkaar, waarin beiden hunkeren naar liefde en erkenning. Ommie blijkt ook een vredestichtster te zijn in de gehavende familie. Tussendoor neemt de volwassen Adriaan het woord en blikt dan met volwassen ogen terug op zijn jeugd. Ook praat de volwassen Adriaan met diverse mensen die hij onderweg tegenkomt.
Naar zachtheid en een warm omhelzen van Adriaan van Dis is een ontroerend verhaal waar je meteen vanaf de eerste pagina wordt meegezogen in het verhaal. Je wilt meteen verder lezen. Tijdens het lezen komen er steeds meer vragen waar op een gegeven moment antwoorden op komen. Je wilt bijvoorbeeld weten hoe het precies zit met Ommie en wat het verhaal van de grootvader is, maar ook wil je weten waarom de jonge Adriaan naar zijn grootvader en zijn meid is gegaan en of hij ooit weer naar zijn ouders terug mag. Je krijgt steeds meer te doen met diverse personages. Het is schokkend om te lezen dat de wil van de pastoor wet was en dat je als burger niets te zeggen had als het erop aankwam. Het verhaal laat goed zien wat een oorlog met mensen kan doen en hoe dat op een volgende generatie door kan dringen.
Het is een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen, zoals dat men vroeger niet vierentwintig uur per dag bereikbaar was, zoals vandaag de dag met de smartphones. Bij de grootvader van Adriaan liepen ze sowieso niet met de moderne tijd mee, omdat de grootvader niets met de moderniteiten had, zoals een telefoon in huis, wat toen al meer en meer normaal begon te worden in de tijd dat Adriaan negen lentes was. Soms ga je een woord googelen, omdat het een woord is, dat vandaag de dag niet of nauwelijks nog gebruikt wordt, zoals bijvoorbeeld botaniseertrommel. Als je weet wat het is, vind je het stiekem jammer dat dat niet meer gebruikt wordt. Je leert hier en daar ook nog wat in het verhaal, zoals bijvoorbeeld het nut van naaktslakken. Je laat ze na het lezen van dat stukje in het vervolg in je tuin hun gang gaan.
Adriaan van Dis heeft zich in Naar zachtheid en een warm omhelzen goed ingeleefd in zijn jongere ik, zoals hoe een kind kijkt naar vlekken in huis, maar ook in de andere personen, zoals in Ommie. Door zijn beeldende schrijfwijze, komen de mensen tot leven, maar je ziet ook de omgeving waar het verhaal zich afspeelt, je waant je tijdens het lezen in het huis van de grootvader, je ziet hoe het huis eruit ziet, van binnen en buiten voor je. Je voelt tijdens het lezen de liefde van de auteur voor zijn Ommie, maar ook de liefde van Ommie voor haar aangenomen kleinzoon. De auteur maakt geregeld vergelijkingen, zoals wat Ommie voor zijn grootvader was. Iets wat voor veel echtparen en mannen met werksters in die tijd gold en eigenlijk voor veel (echt)paren vandaag de dag nog steeds geldt.
Het is mooi dat de auteur tussendoor zijn volwassen ik laat spreken en met volwassen ogen terugblikt op zijn jongere ik en overziet in hoeverre hij nog lijkt op zijn jongere ik. Het is mooi om te lezen hoe hij diverse informatie, zoals de achternaam van Ommie, heeft gevonden, heeft ontdekt. Ook is het mooi dat hij met diverse personen die hij ontmoette in gesprek is gegaan, zoals twee jonge jongens en hen vertelt over het boek dat hij op dat moment aan het schrijven is. 
Kortom; Naar zachtheid en een warm omhelzen van Adriaan van Dis is een emotioneel en ontroerend verhaal over een jongen die naar liefde en erkenning hunkert, net zoals Ommie dat doet. Het is een verhaal dat in je gaat zitten en je niet zomaar loslaat als je het boek uit hebt. Het is heel goed van de auteur dat hij Ommie uit de vergetelheid heeft gehaald.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een nieuwsgierig makende titel. Je hebt meteen een vermoeden van dat het een liefdevol verhaal zal zijn.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een warme, beeldende en vlotte manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ommie, omdat ze een vrouw was met een groot hart voor iedereen. Je gunt elk kind zo'n soort oma.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
De pastoor, maar ik kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
De locatie klinkt heel mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me met heel zijn verhaal weten te raken.

Mooie quote in het boek: 
Ook in gewoontes en gebaren zat liefde.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van autobiografische verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen?
Nee, dat ga ik niet. 

Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me onbewust nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
ADRIAAN VAN DIS

Website van de uitgever:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg