mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
De kracht van verhalen, genen en toevalstreffers
Waar gaat het boek over?
In dit boek vertelt Vanda Borgart de Crasto het verhaal over zichzelf en haar familie. Op vrij jonge leeftijd werden zij en haar zusjes uit huis geplaatst, omdat hun geesteszieke moeder niet voor hen kon zorgen. Na een mooie tijd in een kindertehuis kwam ze in een pleeggezin terecht, waar ze tien jaar lang seksueel werd misbruikt door de pleegvader. Op volwassen leeftijd stortte ze zich, op zoek naar geborgenheid, in een onveilig huwelijk. Na tien jaar vluchtte ze hieruit weg met haar zoon, die toen acht jaar was.
Vanda is maatschappelijk werkster, beeldend therapeut en supervisor. Zij heeft sinds 1994 in Leeuwarden haar eigen praktijk CREScendo en vervulde daarnaast deeltijdfuncties binnen organisaties als AZC's, Vrouwenopvang, GGZ en Jeugdhulpverlening. Zij is hbo en deels universitair opgeleid. Haar specialiteit is rouw- en traumaverwerking voor volwassenen en kinderen. Als supervisor begeleidt zij binnen het hbo-onderwijs en eigen praktijk hulpverleners.
Bron: achterflap boek
Binnenwerk:
Evelien Veenstra
Jaar van verschijnen:
2022
Druk:
1e druk
EAN:
9789463654951
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
330
Genre:
Jeugdzorg & kinderbescherming
Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek nog niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van Op een ander spoor gezet van Vanda Borgart de Crasto wil je weten wie de kinderen zijn, wat hun achtergrondverhaal is en waar ze naar toe gaan met de trein. De titel doet vermoeden dat de kinderen op een ander spoor zijn gezet dan waar ze eigenlijk hadden moeten staan. Je wilt weten of dat bewust is gedaan of dat iemand hen en/of hun ouders of diegenen waarbij ze misschien logeerden, een streek heeft geleverd. De titel wordt op een gegeven moment duidelijk in het verhaal en dan kun je alleen maar concluderen dat men er goed aan heeft gedaan om voor deze titel te kiezen. De subtitel geeft een klein tipje van de sluier weer van wat je kunt verwachten van het boek.
In Op een ander spoor gezet vertelt Vanda Borgart de Crasto haar levensverhaal. De auteur heeft van kindsbeen af aan veel meegemaakt, zowel veel dieptepunten als een aantal hoogtepunten. Haar rugzak is goed gevuld. De auteur is een zoektocht naar zichzelf en haar familiegeschiedenis aangegaan en kwam daarbij veel mensen tegen die veel voor haar of voor haar familie belangrijk waren. De auteur ontdekte dat ze meer gemeen had met haar familie dan ze ooit had kunnen bedenken, dat veel ook al in de genen zitten in haar familie, en dat zijn niet altijd even leuke dingen. Ze had een enorm groot verantwoordelijkheidsgevoel naar haar zusjes en zoon toe. Haar verantwoordelijkheidsgevoel was zo groot, dat ze vaak met tegenzin dingen toe liet, die ze zonder haar zusjes en zoon waarschijnlijk nooit had toegelaten. Ook kampte ze met veel schuldgevoelens, zeker na de dood van haar zoon. Iets wat voor veel ouders (deels) herkenbaar kan zijn die ook iets soortgelijks hebben meegemaakt.
Vanda Borgart de Crasto heeft haar verhaal in Op een ander spoor gezet op een vertellende manier geschreven. Je hebt tijdens het lezen het gevoel dat de auteur bij jou op de bank met een kop koffie haar levensverhaal vertelt. Ze heeft dat op een beeldende manier gedaan, waardoor je alles voor je ziet, wat ze vertelt. Het is een aangrijpend verhaal waarin zijzelf, maar ook diverse familieleden van haar, veel hebben meegemaakt in hun levens. Het is schokkend om te lezen hoe haar pleegvader met veel weg kwam. Het is bijzonder om te lezen hoe de auteur achter haar familiegeschiedenis is gekomen. Nog bijzonderder is, hoeveel ze op haar familie lijkt, hoeveel gewoontes ze zelf heeft, maar die haar voorouders ook hadden, ondanks dat ze dat als kind niet had meegekregen. Het is aangrijpend om te lezen over wat ze als kind en later als volwassen vrouw in haar eerste huwelijk heeft moeten doorstaan. Voor veel mensen kan het (deels) herkenbaar zijn, omdat ze iets dergelijks hebben meegemaakt. Het verhaal van de auteur laat zien hoe verkeerde jeugdervaringen vaak in volgende generaties zich op een soortgelijke manier kan herhalen.
Wat goed is van Vanda Borgart de Crasto, is dat ze ook de positieve gebeurtenissen van het wonen in een kindertehuis weet te beschrijven, zoals over de Sinterklaasfeesten. Het is ook mooi dat ze getuigenverslagen in haar verhaal heeft weten te verwerken, zoals het getuigenverslag van een psychiater in 1956. De auteur laat zien hoe ze haar eigen ervaringen kon gebruiken in haar werk dat ze uiteindelijk is gaan doen. Ze vertelt ook hoe ze haar verleden heeft weten te verwerken en hoe ze haar geluk uiteindelijk heeft weten te vinden. De auteur laat zien hoe belangrijk het is als je je familiegeschiedenis kent, zodat je bijvoorbeeld weet welke kwalen erfelijk belast kunnen zijn.
Op een ander spoor gezet van Vanda Borgart de Crasto is een verhaal waarbij je veel in het tijdsbeeld moet plaatsen, zoals dat het vandaag de dag niet meer voor te stellen is dat er ooit een tijd was waarin men vond dat alleenstaande vrouwen geen kind konden opvoeden. Ondanks dat het een familiegeschiedenis is van de auteur, staat er ook een stukje Nederlandse geschiedenis in, zoals bijvoorbeeld wie het Noord-Hollands Kanaal heeft bedacht, iets wat heel interessant is om te lezen.
Kortom; Op een ander spoor gezet van Vanda Borgart de Crasto is een indrukwekkend en aangrijpend levensverhaal en familiegeschiedenis van de auteur. Het verhaal laat goed zien hoe bepaalde dingen genetisch bepaald zijn, hoe bepaalde gebeurtenissen zich op een soortgelijke manier van generatie op generatie kunnen herhalen en hoe belangrijk het is dat je je familiegeschiedenis kent.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een schitterende cover die bij het boek past.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.
Wat vind je van de subtitel van het boek?
De subtitel is erg goed gekozen. Je krijgt een idee van wat je te wachten staat.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het verhaal is op een vertellende en beeldende manier geschreven. Je hebt tijdens het lezen het gevoel dat de auteur bij jou op de bank met een kop koffie haar verhaal vertelt.
Hoe actueel is het boek?
Het verhaal is voor een groot deel erg actueel en zal dat altijd blijven, omdat misbruik iets van alle tijden is en het helaas altijd zal blijven voorkomen, ook al hoop je stiekem dat er ooit een tijd komt dat niemand meer misbruikt en mishandeld wordt.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me met heel haar verhaal weten te raken.
Mooie quote in het boek:
Het lot neemt, het toeval geeft.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van waargebeurde familiegeschiedenissen
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Nee, dat ga ik niet.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ik ga het boek weggeven.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me (onbewust) nog even bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Leesfragment:
Ga naar de website van
Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.
Website van de uitgever:
Reacties
Een reactie posten