Absolute Aanrader Alcoholvrij - Cathérine Kools


Van Borgerhoff & Lamberigts mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
We vinden het normaal om een glas te drinken. Eentje na het werk. Eentje na het sporten. Eentje op een zomers terras. Toch is alcohol minder onschuldig dan we willen toegeven. In Absolute Aanrader Alcoholvrij onderzoekt Cathérine Kools waarom we zoveel drinken. Wat doet alcohol met ons? Is alcohol een drug? Waarom is het zo genormaliseerd? Wanneer steekt iemand de soms vage grens over van een recreatief drankje naar een alcoholverslaving? Cathérine maakte het van dichtbij mee en vertelt er openhartig over. Daarnaast schotelt dit boek je een menukaart vol alcoholvrije alternatieven voor en praktische tips om op andere manieren plezier te beleven. Het leven is immers te bijzonder om de zin ervan op de bodem van een glas te zoeken.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Emma Thyssen

Binnenwerk:
Emma Thyssen

Jaar van verschijnen:
2023

EAN:
9789463938211

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
248

Genre:
Drugs- & alcoholproblemen

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Absolute aanrader alcoholvrij van Cathérine Kools krijg je een vermoeden dat je een boek over water gaat drinken, een boek met ideeën om je drinkwater wat minder saai te maken. De titel geeft duidelijk aan wat je van het boek kunt verwachten. Het boek is erg mooi vormgegeven met de mooie tekeningen.
In Absolute aanrader alcoholvrij vertelt Cathérine Kools waarom ze geen alcohol meer drinkt, wat de aanleiding ervoor was, hoe ze dat heeft ervaren, wat de reacties erop waren en komt ze met tips om te stoppen met alcohol te drinken. Niet alleen geeft de auteur tips, ze geeft ook recepten die je kunt uitproberen, zoals bijvoorbeeld Nin-fiz. Uiteraard kun je in geen enkel recept ook maar één druppel alcohol vinden. De auteur is niet alleen zelf aan het woord, ze heeft ook vierentwintig vragen over alcohol aan vier deskundigen gesteld die hun antwoorden op de vragen hebben gegeven.
Absolute aanrader alcoholvrij van Cathérine Kools is een boek dat je van het alcoholdrinken af kan helpen en dan met name dankzij de deskundigen die met schokkende feiten komen over alcohol, zoals bijvoorbeeld dat het bij overmatig alcohol drinken dementie veroorzaakt. Ondanks dat veel feiten bekend zijn, zoals bijvoorbeeld waarom men in het verleden alcohol dronk, staan er ook een aantal minder bekende feiten in, zoals bijvoorbeeld dat je alcohol als een giftige stof kunt zien. Het blijft schokkend om te lezen dat er vandaag de dag nog steeds mensen zijn die met alcohol achter het stuur kruipen, ook al weet je dat dat helaas van alle tijden is en dat dat nooit zal veranderen, omdat er altijd mensen zijn die roepen dat ze weten wat ze doen, dat hen niets overkomt.
Het is mooi dat Cathérine Kools open en eerlijk is over haar alcoholgebruik in Absolute aanrader alcoholvrij. Hier en daar merk je heel goed dat ze vanuit haar zelf spreekt en er (onbewust) vanuit gaat dat een ander bijvoorbeeld dezelfde excuses heeft als zij had om alcohol te drinken, terwijl er genoeg mensen op de wereld zijn die wel hun maat weten te houden met het drinken van alcohol en zelden een glaasje alcohol drinken. Maar ze geeft ook geregeld aan dat het voor iedereen weer anders is, zoals bijvoorbeeld over opruimen. Er zullen lezers zijn die het niet eens zijn met de auteur en de deskundigen die zeggen dat alcohol verslavend is, maar het is duidelijk welke groep mensen meer een kans hebben om aan alcohol verslaafd te raken dan een andere groep mensen. De recepten, zoals bijvoorbeeld Snackbar in de pan, zijn duidelijk geschreven, zodat iedereen ze kan maken.
Wat jammer is, is dat de auteur je soms het gevoel geeft dat stoppen met alcohol het beste is wat je kunt doen, het is heel goed als je dat doet, maar dat wil niet zeggen dat alle klachten verdwenen zijn als je nooit meer alcohol drinkt of dat je geen andere klachten meer hebt als je nooit (meer) alcohol drinkt, terwijl dat niet zo is. Hormonen bijvoorbeeld, hebben geen alcohol nodig om je stemming te bepalen en zo zijn er meer dingen die je lichaam en humeur kunnen beïnvloeden zonder dat je ook maar één druppel alcohol hebt gedronken.
Zoals gezegd, het is mooi dat Cathérine Kools open en eerlijk is in Absolute aanrader alcoholvrij over haar alcoholgebruik, het moment dat ze is gestopt en hoe ze dat volhoudt, althans tot in ieder geval dat dit boek af was en hoe haar leven is veranderd. Je hoopt voor haar dat ze nog steeds geen druppel alcohol drinkt of dat ze in ieder geval 'nee' kan zeggen na een of twee glaasjes alcohol. De auteur zet je in ieder geval aan het denken over je eigen alcoholinname. Voor de een zal het een ontkenning zijn, de ander zal met schaamte moeten toegeven dat hij of zij meer alcohol drinkt dan gedacht en een ander zal zich er echt niet in herkennen, omdat hij of zij sowieso zelden tot nooit alcohol drinkt. Voor veel mensen kan het verhaal van de auteur in ieder geval (deels) herkenbaar zijn, zoals bijvoorbeeld niet kunnen stoppen na één glas alcohol. 
Kortom; Absolute aanrader alcoholvrij van Cathérine Kools is een boek dat je aan het denken zet over je alcoholgebruik en je aan kan zetten om te stoppen met alcohol te drinken, zeker als je de antwoorden van de deskundigen hebt gelezen.





Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en heldere manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel en zal dat altijd blijven.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken met haar verhaal, maar ook de antwoorden van de deskundigen, ook al wist ik ze bijna allemaal wel, hebben me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Sommige mensen in je leven zijn zegeningen, andere zijn levenslessen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die wil stoppen met alcohol drinken. 

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Borgerhoff & Lamberigts om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
CATHÉRINE KOOLS

Website van de uitgever:





Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg