Van
Rina Stam mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.
Subtitel:Lukt het Flora los te komen van haar ongezonde relatie?
Waar gaat het boek over?
Flora vraagt zich al jaren af wanneer haar prins op het witte paard komt. Na haar scheiding was er geen man die bleef en ze is nog steeds alleen, waar ze schoon genoeg van heeft. Wanneer ze beseft dat het mislukken van de relaties aan haarzelf ligt, gaat ze op zoek naar inzichten. Heeft ze bindingsangst of verlatingsangst? Is ze verslaafd aan relaties of aan seks? Ze probeert antwoorden te krijgen door te duiken in de verhalen van haar dagboeken en in de fotoalbums van vroeger, dit steevast onder het genot van een lekker wijntje.
Flora gaat terug naar haar kern. Door haar transformatieproces kan het ze het verleden loslaten en loskomen van blokkades en trauma’s. Wanneer ze Diederik tegenkomt, is ze ervan overtuigd dat dit een gezonde relatie wordt en ze stort zich opnieuw vol overgave op het liefdespad.
2023
Bindwijze:
Paperback
Genre:
Romans
Verfilmd?
Het boek is nog niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de mooie cover van Duik in het heden van Rina Stam wil je weten wie de vrouw op de bank is, wat haar achtergrondverhaal is en waar ze aan dacht op dat moment. Het is mooi dat alles wat je op de cover ziet, ook in het boek terug kunt vinden. De titel maakt nieuwsgierig naar het verhaal. De subtitel geeft een mooi tipje van de sluier van wat je kunt verwachten van het boek.
Duik in het heden van Rina Stam is het tweede deel in de Rode Draad trilogie. Je kunt dit deel los lezen, maar het is verstandiger om eerst het eerste deel te lezen, omdat er soms in dit deel teruggeblikt wordt op het leven van de hoofdpersoon in het eerste deel en als je die niet gelezen hebt, kan het zijn dat je bepaalde dingen niet begrijpt als de hoofdpersoon in dit deel het over de ander heeft.
In Duik in het heden van Rina Stam vraagt Flora zich af waarom ze alleen maar korte relaties kan hebben sinds ze gescheiden is, waarom het niet lukt om een man voor de rest van zijn leven bij haar te houden. Steeds als ze denkt dat ze de liefde van haar leven heeft gevonden, blijkt er iets aan de man te mankeren en wordt de relatie verbroken. Op een gegeven moment besluit Flora op zoek te gaan naar de oorzaak van dat alles door in haar dagboeken te gaan lezen om daar misschien het antwoord te vinden. Heeft ze zelf een probleem of vist ze in de verkeerde vijver? Uiteindelijk besluit ze terug te gaan naar haar kern en kan ze haar verleden los laten en gaat ze anders leven. Ze denkt op een gegeven moment dat ze eindelijk de liefde van haar leven heeft gevonden, maar of dat zo is, valt nog maar te bezien.
Meteen vanaf de eerste pagina word je meegezogen in het verhaal van Duik in het heden van Rina Stam. Net zoals in het vorige deel, heeft de auteur zich ook in dit deel goed ingeleefd in de personages. Het zijn voor iedereen herkenbare personages waarin iedereen zichzelf herkent of iemand kent die wat weg heeft van een van de personages en dan niet zo zeer wat uiterlijk betreft, maar wat karakters aangaat. Sowieso kan het verhaal hier en daar voor veel mensen (deels) herkenbaar zijn, zoals bijvoorbeeld over het slootwater dat voor koffie moet doorgaan in veel bedrijven. Op een gegeven moment krijg je het gevoel dat het verhaal (deels) autobiografisch is, zoals als Flora ergens werkt en ze het gevoel heeft dat ze op een gegeven moment door veel collega's als een paria wordt behandeld. Je krijgt het gevoel dat de auteur dat zelf heeft ervaren of iemand kent die dat heeft ervaren.
De hoofdpersoon laat zien wat de leuke kanten zijn van de gave die ze heeft en hoe ze mensen soms ongemakkelijk maakt. Je vraagt je af wat jezelf zou doen als je zo'n gave had. Maar ook de nadelen van die gave worden benoemd en dan zullen veel mensen blij zijn dat ze die gave niet hebben. Soms moet je lachen om de hoofdpersoon, zoals als dat de hoofdpersoon iets heeft overgenomen van iemand uit een vorig leven en dat liever niet had gehad.
Hier en daar is het verhaal een tikkeltje voorspelbaar, je vermoedt al snel hoe het tussen bepaalde personen gaat lopen, hoe hun relatie zal eindigen, maar dat is in dit geval niet storend. Soms wil je tegen de hoofdpersoon zeggen dat ze beter kan stoppen met een bepaalde relatie en meer naar haar gevoel moet luisteren. Je krijgt op een gegeven moment bewondering voor de hoofdpersoon als ze een bepaalde keuze maakt. Veel mensen kunnen door die keuze van de hoofdpersoon aan het denken gezet worden, zeker als ze de reden ervan lezen, zal dat vooral bij mensen met een bepaalde leeftijd doordringen en iets doen beseffen. Het kan erg confronterend zijn.
Het verhaal laat goed zien hoe bepaalde gebeurtenissen in het verleden, als wel uit vorige levens, door kunnen spelen in het heden, waarom je voor bepaalde personen kiest en waarom je iets wel of niet doet. Het verhaal laat ook goed zien hoe het brein je voor je de gek kan houden, zoals dat voor je gevoel iets heel vaak gebeurd was in het verleden, maar dat de werkelijkheid heel anders was.
Kortom: Duik in het heden van Rina Stam is een indrukwekkend verhaal waarbij jezelf ook gaat kijken naar je eigen relatie en naar de relaties die je voor je huidige partner had. Als je een bepaalde leeftijd hebt, dan kunnen bepaalde stukjes confronterend zijn en je iets doen beseffen waarbij je misschien het roer om gaat gooien. Door de laatste zin word je nieuwsgierig naar het laatste deel en kun je niet wachten om die te gaan lezen.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een mooie cover die bij het boek past. Het is mooi dat alles wat je op de cover ziet ook in het boek terug kunt vinden.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is erg goed gekozen en past bij het boek.
Wat vind je van de subtitel van het boek?
De subtitel is erg goed gekozen, je krijgt meteen een idee van wat je te wachten staat in het boek.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het verhaal vlot wegleest.
Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is redelijk origineel.
Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.
Heeft het plot je verrast?
Het plot heeft me niet verrast, maar dat is in dit geval niet erg.
Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.
Zie je de personen groeien?
Je ziet de hoofdpersoon op een gegeven moment groeien.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Flora, omdat ze keuzes durft te maken die veel mensen niet durven te maken.
En aan wie had je een hekel en waarom?
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.
Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed, van anderen begrijp ik ze totaal niet.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Zwolle is een mooie stad en de andere plaatsen klinken ook mooi.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals als Flora een heftige gebeurtenis meemaakt wat haar lichamelijk zwaar valt, maar ook hoe de hoofdpersoon op een gegeven moment door haar collega's wordt behandeld en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.
Mooie quote in het boek:
Ervaringen uit de kindertijd kunnen in je hoofd groter, vervelender, ellendiger, verdrietiger zijn dan het in werkelijkheid was.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van boekenseries houdt die dieper in de gevoelens van mensen gaan.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, die ga ik zeker lezen.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ik heb een e-bookversie gekregen, die kan ik niet weggeven.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Reacties
Een reactie posten