Hamas - Wim Kortenoeven


Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
portret en achtergronden

Waar gaat het boek over? 
Op 25 januari 2006 verkreeg de Islamitische Verzetsbeweging Hamas een meerderheid in het Palestijnse parlement. De beweging pleegde tal van terreurdaden en verheerlijkt de jihad en de martelaarsdood. Hamas is een vertakking van de international opererende Moslim Broederschap. Deze streeft naar dominantie van de islam in de wereld.
Hamas is geen nationalistische organisatie die uit is op de vestiging van een onafhankelijke Palestijnse staat naast Israel. Het Europese concept van staten is strijdig met de fundamentalistisch-islamitische opvattingen.
In de strijd tegen Israel bedient Hamas zich van theologische anti-Joodse argumenten die aan de Koran en de Hadith zijn ontleend en van Europese antisemitische denkbeelden. Zo warden samenzweringstheorie uit 'De Protocollen van de Wijzen van Zion' in het Hamas-handvest verwerkt.
'Hamas-portret en achtergronden' plaatst Hamas in een historische en regionale context. Het boek geeft een diepgaand inzicht in de ideologie van en de internationale reacties op een beweging die in hoge mate de toekomst van het Midden-Oosten zal bepalen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Wim Kortenoeven specialiseerde zich in politieke vraagstukken over jodendom en het Midden-Oosten. Al meer dan vijftien jaar schrijft hij analyses over deze onderwerpen. Hij is als researcher en redacteur werkzaam voor het Centrum Informatie en Documentatie Israel. In 2005 verscheen van zijn hand bij Aspekt 'De Kern van de zaak-feiten en achtergronden van het Arabisch-Israelisch conflict'.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Henny van Mil

Binnenwerk:
Uitgeverij Aspekt Graphics

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
Derde druk

EAN:
9789059112940

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
272

Genre:
Midden-Oosten

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schokkende cover van Hamas van Wim Kortenoeven weet je meteen wat je van het boek kunt verwachten. De titel spreekt voor zichzelf, je weet meteen waar het boek over gaat. De subtitel geeft precies aan wat je van het boek kunt verwachten.
Hamas van Wim Kortenoeven gaat over, zoals de titel van het boek al aangeeft, over Hamas. De auteur vertelt over de ontstaansgeschiedenis van Hamas, waarom ze bestaan, wat hun ideologie is, hoe het precies zit tussen de Palestijnen en de Israëlieten, waarom er oorlog gevoerd wordt en nog veel meer over Hamas. Het is een diepgaande analyse van Hamas waarin de vraag wordt beantwoord of het een terreurgroep is of niet en hoe men er in de wereld mee omgaat. Ook komt het Israëlische leger aan bod, hoe het precies zit met het Israëlische leger en vanaf wanneer men in het leger gaat.
Let op! Dit boek is voor het eerst gepubliceerd in 2006 en beschrijft het verhaal van Hamas tot en met 2006. De huidige gebeurtenissen staan er helaas niet in beschreven, maar ondanks dat is het boek nog steeds erg actueel en krijg je een goed beeld van wat er nu speelt en waar het vandaan komt, waar de oorsprong zit. 
Aan alles is te merken dat Wim Kortenoeven weet waarover hij spreekt in Hamas. Aan alles is te merken dat hij veel onderzoek heeft gedaan en niet zomaar wat heeft opgeschreven, dat hij goed heeft nagedacht voor hij wat opschreef, maar toch objectief blijft. Het is mooi dat hij op een gegeven moment zegt, dat alles wat in dit boek is geschreven, zijn eigen woorden zijn, dat hij het heeft geschreven zoals hij het ziet, dat hij er zijn visie op heeft gegeven. Hij weet alles goed te onderbouwen en komt met feiten. Veel feiten zijn al bekend bij veel mensen, zoals bijvoorbeeld dat de Kristallnacht het begin van de Holocaust markeert, maar er staan ook onbekende of minder bekende feiten in, zoals bijvoorbeeld hoe de Hamas is ontstaan. Het is en blijft schokkend om te lezen wat het gedachtegoed van Hamas is, hoe ze over andersgelovigen denken, net zoals de videoboodschappen schokkend zijn om te lezen. De doelstellingen zijn angstaanjagend om te lezen en je kunt alleen maar hopen dat het geen werkelijkheid wordt. Dit boek maakt duidelijk dat liegen voor een bepaalde groep mensen heel normaal is, dat die groep vaak met dubbele tong spreken en het is dan ook voor te stellen dat men voorzichtiger wordt met wat men wel en niet vertelt aan een ander. De auteur heeft in dit boek ook een hardnekkige mythe over het zionisme weten te ontkrachten, hij weet dat goed te onderbouwen.
Na het lezen van Hamas van Wim Kortenoeven begrijp je beter waarom de een de Palestijnen steunt en de ander de Israëlieten, ook al ben je het niet met alles eens. Ook begrijp je beter dat de oorlog tussen de Palestijnen en de Israëlieten niet uit de lucht is komen vallen, maar dat dat al jaren speelt. Dit boek zou iedereen moeten lezen, zeker de mensen die bij de overheid en in de politiek werken, opdat men begrijpt hoe het precies zit met Hamas. Na het lezen van dit boek begrijp je ook beter hoe het zit met de West Bank en de Gazastrook en hoe het kan dat veel mensen zich lieten misleiden.
Kortom; Hamas van Wim Kortenoeven geeft een goed beeld van wie de Hamas zijn, wat hun ideologie is en hoe men er in het verleden in de wereld op heeft gereageerd. Na het lezen van dit boek begrijp je beter waarom de een de een steunt en de ander de ander steunt. Ondanks dat dit boek in 2006 zijn eerste druk had, is het boek nog steeds erg actueel. Het enige jammere is misschien wel dat er geen hoofdstuk gewijd is aan de huidige oorlog tussen de Palestijnen en de Israëlieten. Dat was een interessante extra hoofdstuk geweest voor deze derde druk.



Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schokkende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want daar gaat het boek over.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen, je weet meteen wat je te wachten staat in het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een boeiende en informerende manier geschreven. 

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
De auteur heeft me met heel zijn boek weten te raken.

Mooie quote in het boek: 
In het Jodendom is ieder mens persoonlijk verantwoordelijk voor zijn daden.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor mensen in de overheid en diegenen die in de politiek werken.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me (onbewust) nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Wim Kortenoeven X

Website van de uitgever:





Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg