Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Het Vuur Van De Vreemdeling - Mirjam Molenaar


Van Mirjam Molenaar mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De zeventiende eeuw door de ogen van een loods, een koopmanszoon, een matroos en een plateelbakker

Waar gaat het boek over? 
Beleef de tweede Nederlands-Engelse oorlog, de ramp op het Vlie, de grote brand van Londen, seksualiteit, doopsgezind pacifisme, strijd om de koloniën, en de harde wereld van Fries blauw.

Onheilsprofeten voorspellen dat 1666 het duivelsjaar wordt, en voor Sytze, Thomas en Hidde is dat ook zo. De oorlog tussen Engeland en de Republiek zet hun vriendschap op scherp. Sytze, de zoon van een Terschellingse loods, ziet zijn volledige toekomst weggevaagd worden door een rampzalige aanval van Engeland. Als vluchteling belandt hij in Friesland. Zijn jeugdvriend Thomas is de zoon van een Engelse koopman. Het internationale contact tussen de twee families dateert al van lang voor de oorlog. Sytzes buurjongen Hidde tekent noodgedwongen als matroos voor de oorlogsvloot onder Michiel de Ruyter, en vecht tegen Engeland. Wat betekent de oorlog voor de vriendschappen? Hoe zit het met seksualiteit? En wat is het geheim van het astrolabium, dat Sytze van zijn stervende vader krijgt?

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789464686722

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
300

Genre:
Historische romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel goed voor om verfilmd te worden. Mocht het boek ooit verfilmd worden, dan is het leuk om dat zoveel mogelijk in de plaatsen waar het verhaal zich afspeelt te filmen, ook al zal het soms lastig zijn, omdat veel genoemde plekken of niet meer bestaan of er vandaag de dag anders uitzien.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Het vuur van de vreemdeling van Mirjam Molenaar wil je weten waar het vuurgevecht zich heeft afgespeeld en waarom het vuurgevecht was. Je wilt ook weten of het bord Delfts blauw is, Chinees porselein of een ander soort bord is. Het is mooi dat, alles wat je op de cover ziet, ook in het boek terug kunt vinden. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. De subtitel geeft goed aan wat je van het boek kunt verwachten. De foto van een tableau maakt het boek compleet.
In Het vuur van de vreemdeling van Mirjam Molenaar krijgt Sytze door de Nederlands-Engelse oorlog een verlies te verwerken waarbij hij ook een trauma oploopt die hij uiteindelijk weet te overwinnen. Hij wordt gedwongen het eiland, waar hij zijn levenlang op heeft gewoond, te verlaten. Hij komt in Friesland terecht en weet zich onmisbaar te maken bij een bedrijf. Ondertussen blijft hij zich afvragen hoe het met twee voor hem belangrijke personen is, of ze zich hebben weten te redden of dat ze zijn overleden. Ook wil hij weten hoe het zit met het astrolabium die hij van zijn vader heeft gekregen. De vraag is of hij er ooit achter komt. Op een gegeven moment komt Sytze zijn jeugdvriend Hidde tegen, die noodgedwongen als matroos voor de oorlogsvloot onder Michiel de Ruyter tekent en vecht tegen de Engelsen. Hidde heeft, net als de anderen die bij de aanval aanwezig waren of het van een afstand hebben gezien, veel meegemaakt, wat hem nog meer heeft getekend. 
Ondertussen zit in Engeland Thomas, die zich schuldig voelt over hetgeen hij heeft gedaan, en vraagt zich af hoe het met zijn jeugdvriend Sytze is, of hij hem nog wel als vriend kan zien of dat hij door de oorlog een vijand is geworden. Ook worstelt Thomas met zijn gevoelens die hij niet mag hebben en vreest dat het zijn schuld is als er een ramp in zijn stad uitbreekt. Uiteindelijk doet hij er alles aan om te laten zien dat hij zijn familienaam waard is.
In Amsterdam worstelt Nynke met een schandvlek en doet ze er alles aan om ervan af te komen, maar of het haar lukt is nog maar de vraag. 
Meteen vanaf de eerste pagina van Het vuur van de vreemdeling van Mirjam Molenaar word je meegezogen in het verhaal en zit je in spanning hoe het een en ander zal aflopen. Door de beeldende en filmische schrijfwijze van de auteur heb je het gevoel dat je het verhaal zelf meemaakt, het allemaal zelf ervaart. Je leeft mee met de personages. De auteur heeft de gevoelens van de personages heel goed weten uit te beelden, heeft zich heel goed weten in te leven in de personages. Niet alleen heeft de auteur zich goed weten in te leven in de personages, maar ook in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt en de plaatsen waar het verhaal zich afspeelt. Je waant je daardoor in de zeventiende eeuw.
Je merkt aan alles dat Mirjam Molenaar veel onderzoek heeft gedaan voor Het vuur van de vreemdeling. Feit en fictie zijn zo mooi met elkaar verweven, dat je niet door hebt wat echt gebeurd is en wat fictie is. Alles wat fictief is, had zomaar waar gebeurd kunnen zijn. Het verhaal vertelt een stukje onbekende geschiedenis van Nederland en voor veel mensen zal de brand die in de zeventiende eeuw in Londen heeft gewoed ook niet bekend zijn. Je leert ondertussen ook het een ander, zoals over klei en hoe dat werd bewerkt in de plateelbakkerij. Je moet het verhaal wel in het tijdsbeeld plaatsen, dat wat vandaag de dag haast ondenkbaar is, dat dat vroeger heel normaal was, zoals bijvoorbeeld dat je pas op je drieëntwintigste volwassen was.
De auteur laat heel goed zien hoe zwaar het leven in de zeventiende eeuw was voor veel mensen, hoe de mensen dachten als hen een ramp overkwam, wie ze de schuld gaven, hoe het ronselen van personeel ging, hoe een oorlog mensen op scherp kan zetten en tegen elkaar op kan zetten, hoe sommige mensen toen ook al worstelden met hun seksualiteit en de moeilijke keuzes die gemaakt moesten worden.
Het is mooi dat de auteur het Oudnederlands in het verhaal heeft verwerkt, waardoor het verhaal inderdaad wat kleur heeft gekregen. Voor diegenen die bang zijn dat het verhaal daardoor moeilijk leesbaar is, dat is niet zo, het is zo geschreven, dat het wel Oudnederlands is, maar dat het evengoed goed leesbaar is. Overigens is dit geen boek voor tussendoor, je moet goed opletten vanwege de vele personages. Ook is het boek niet geschikt om voor het slapen gaan of onder het eten te lezen vanwege de diverse bloederige stukjes. Het is mooi dat de auteur leuke weetjes over het verhaal vertelt aan het eind, zoals bijvoorbeeld over de plateelbakkerij en dat ze vertelt hoe het boek is ontstaan.
Voor de 'oudere' lezers zullen sommige stukjes een feest der herkenning zijn om te lezen, zoals over de ijsbloemen op de ramen. Veel (oud)schippers zullen de geur van teer weer ruiken. Voor mannen kan het herkenbaar zijn dat ze zich stoer en sterk voelen, maar dat een vrouw ze met één woord lam weet te leggen. Je wordt soms aan het denken gezet, zoals als alles waar je voor geboren was weg is, of je dan nog wel ergens voorbestemd bent.
Kortom, Het vuur van de vreemdeling van Mirjam Molenaar is een spannend en interessant verhaal waarbij je leert over een stukje vergeten geschiedenis van Nederland en Engeland. Als je het boek uit hebt, verheug je je op het volgende deel.



Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Het is mooi dat je, alles wat je op de cover ziet, ook in het boek terug kunt vinden.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een nieuwsgierig makende titel.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen. Je weet meteen wat je te wachten staat in het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een beeldende en filmische manier geschreven, waardoor je het gevoel hebt dat je het verhaal zelf mee beleeft.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet bepaalde personen groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Aukje, omdat ze een meid is die niet bang uitgevallen is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed, van andere personen begrijp ik ze niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi. 

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, ik zou dat wel kunnen, ook al zou ik het zwaar hebben gehad.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals wat Sytze aan het begin van het verhaal overkomt, maar ook wat Nynke is overkomen heeft me geraakt en hoe erover gedacht werd vroeger. Helaas zijn er vandaag de dag nog steeds mensen die er ook zo over denken. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Met een weldadigheid van een diva, die in haar mooiste jurk op een sofa neerstrijkt, vlijde de vloot zich tussen de zandbanken van het Wad en koesterde zich in de waterige ochtendzon.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van historische verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, die ga ik zeker lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek houden.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me (onbewust) nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Mirjam Molenaar

Website van de uitgever:






Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg