Van
Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Waar gaat het boek over?
Yoka Berretty (1928-2015), geboren als Joke Meijeringh, was een multitalent. Ze kon acteren, zingen, pianospelen, schilderen en dansen. Daarbij was ze ook nog eens een prachtige verschijning met haar blonde krullen, blauwe ogen, hoge jukbeenderen, pretkuiltjes in haar wangen en een aangename brutale uitstraling. Ze trok in het begin van de jaren vijftig naar Parijs en Rome en speelde daar haar eerste bescheiden filmrollen. Terug in Nederland kwam de populariteit haar aanwaaien. In de jaren zestig en zeventig wilde iedereen haar hebben voor film, toneel, radio en televisie. Iconisch was haar optreden, halverwege de jaren zestig, in het omstreden satirische tv-programma Zo is het toevallig ook nog eens een keer.
De Yoka die het publiek zag, straalde plezier en levenslust uit. Maar ze was ook dikwijls angstig en onzeker. Ze had een eenzame jeugd gekend en het verdriet daarover zou ze haar hele leven stilletjes bij zich houden. Na een halve eeuw op de planken en voor de camera was ze uitgespeeld en zette ze, 72 jaar oud, een punt achter haar carrière. In het uitgaanscircuit in de Amsterdamse grachtengordel was ze nog vaak te zien. De nasleep van een val van de trap werd haar fataal.
In deze biografie schetst Peter van der Aa een wervelend beeld van Yokas leven en haar carrière. Hij belicht tevens de interessante figuren die haar levenspad kruisten.
Bron:
bol.
Over de auteur:Peter van der Aa (Tilburg, 1950) is journalist en schrijver. Hij publiceerde eerder Het koffertje van Manny, op zoek naar mijn biologische schoonvader (2014), Geen stuiver van de lommerd, de biografie van vakbondsman Jaap van der Linden (2017) en Horen, zien & schrijven, autobiografische fragmenten (2020).
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Evelien Veenstra
Binnenwerk:
Evelien Veenstra
Jaar van verschijnen:
2023
Druk:
1e druk
EAN:
9789463655156
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
282
Genre:
Acteurs & artiesten
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de mooie cover van Yoka van Peter van der Aa zullen de wat 'oudere' lezers de persoon herkennen en roepen dat het Yoka Berretty is en hen misschien terugbrengen naar tijden van weleer. Het is voor te stellen dat er bij de jongere lezers geen lampje gaat branden bij het zien van de persoon op de cover, maar er zal ook een groep lezers zijn die bij het lezen van enkele van programma's en films waarin Yoka heeft gespeeld, haar zich vaag kunnen herinneren en ook hen terug kan brengen in de tijd. De titel van het boek spreekt voor zichzelf, je weet meteen om wie het draait in dit boek. De mooie foto's in dit boek maken het boek compleet.
Yoka van Peter van der Aa gaat over, zoals de titel van het boek al aangeeft, Yoka. Yoka Berretty, om precies te zijn. De auteur beschrijft in dit boek het levensverhaal van Yoka. Hij heeft daarvoor haar kinderen en andere mensen die nog in leven zijn en haar hebben gekend benaderd. Ook heeft de auteur veel artikelen over Yoka opgezocht, omdat er niet veel bekend is over haar. In het boek vertelt de auteur waarom hij niet veel van haar persoonlijke notities kon vinden en hoe hij precies te werk is gegaan om toch het levensverhaal van Yoka te achterhalen.
Ondanks dat er niet veel te achterhalen was over Yoka, merk je daar tijdens het lezen van Yoka van Peter van der Aa nauwelijks iets van. De auteur heeft duidelijk veel onderzoek gedaan en gepraat met mensen die Yoka hebben gekend, waardoor het niet opvalt dat er niet veel bekend is van deze bijzondere vrouw. Je krijgt evengoed een heel goed beeld van Yoka, van wie en hoe ze was, hoe haar jeugd was, hoe haar privéleven was en hoe ze als moeder was. Het verhaal van Yoka laat zien dat geschiedenis zich op een gelijksoortige manier kan herhalen, maar dat het ook uit kan maken op welke leeftijd je een kind krijgt en hoe je ermee omgaat. Veel mensen zullen zich geregeld (deels) in Yoka herkennen, omdat ze zelf ook een bepaalde karaktertrek hebben, zoals een flapuit kunnen zijn. De auteur komt met leuke weetjes, zoals bijvoorbeeld dat Yoka op dezelfde kweekschool heeft gezeten als een illustere vrouw. Die vrouw heeft een halve eeuw voor Yoka op die kweekschool gezeten en ze hebben iets gemeenschappelijks, ook al heeft ieder dat om een totaal andere reden. Het is interessant om te lezen hoe Yoka het op de kweekschool vond, maar ook haar ooggetuigenverslag over Dolle Dinsdag in Leiden is indrukwekkend om te lezen. Je krijgt een goed beeld van hoe het tijdens die dag was gegaan.
Ook krijg je een goed beeld van de carrière van Yoka, hoe ze is begonnen, wat ze allemaal heeft gedaan, hoe ze als persoon was en wat haar collega's en haar bekenden van haar vonden. Tijdens het lezen valt het op dat Yoka van meerdere markten thuis was, dat ze heel veel in haar leven heeft gedaan. De genoemde films, toneelstukken en programma's wil je (weer) bekijken.
Het levensverhaal van Yoka brengt je terug in de tijd en de wat 'oudere' lezers zullen geregeld roepen dat ze iets herkennen, zoals het programma 'Zo is het toevallig ook nog eens een keer'. Veel mensen denken dat Mies Bouwman de eerste tv-persoonlijkheid was die een liefdadigheidsprogramma presenteerde, maar deze biografie laat zien dat dat niet zo is, dat Yoka haar voor was. Yoka was sowieso geregeld vooruitstrevend, zo kwam ze ook met een idee voor acteurs en schrijvers.
Wat leuk is in Yoka van Peter van der Aa, is dat er ook mensen die Yoka hebben gekend, hun herinneringen aan haar ophalen, zoals Peter Faber en Ramses Shaffy. Ja, hij is in 2009 overleden, maar postuum staat er een herinnering in. Ook is het leuk dat Yoka's kinderen herinneringen ophalen aan hun moeder en Yoka's dochter soms haar kant van een anekdote van deze of gene vertelt, zoals van Barry Hay, die op zijn beurt weer sportief reageert op een reactie van de auteur.
Kortom, Yoka van Peter van der Aa is een boeiende biografie over Yoka Berretty. Het was een vrouw die een bijzonder bewogen leven leidde, haar leven echt heeft geleefd, ook al was ze vaak onzeker. Het is dan ook goed van de auteur dat hij Yoka uit de vergetelheid heeft gehaald.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een mooie cover die bij het boek past.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is erg goed gekozen, je weet meteen over wie het boek gaat.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het boek is op een vlotte manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is, zoals je van een biografie mag verwachten, op een chronologische manier geschreven.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele levensverhaal van Yoka heeft me geraakt.
Mooie quote in het boek:
'M'n maag rammelt als een ouwe, kapotte, vergane wekker.'
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de nabestaanden en de fans van Yoka en voor eenieder die van biografieën houdt.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, ik ga vaker een boek van deze auteur lezen.
Leesfragment:
Ga naar de website van
Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.
Website van de auteur:
Reacties
Een reactie posten