De Geur Van Kardemom - Mirne Rooijakker


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In vroeger eeuwen schreed de tijd met trage pas voort – haastige spoed was immers zelden gemeengoed. Het dagelijks leven voltrok zich, zeker in vredestijd, in een rustige cadans. Gedurende een warme nazomer in het jaar 1729 neemt Ties Torrento zijn eerste klus als koerier op zich. De jonge Amsterdamse molenaarszoon is verguld met zijn reis naar Hoorn, ver weg van zijn alledaagse bestaan, maar als er voor zijn ogen een moord wordt gepleegd en hij als verdachte zomaar in de kerkers belandt, krijgt zijn opdracht ineens een heel andere wending. Hoe ver kunnen mensen gaan uit naam van de liefde?
Een spannende, goed gedocumenteerde historische roman met verrassende ontwikkelingen.

Bron: bol.

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
1e druk

EAN:
9789463655200

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
258

Genre:
Historische roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De geur van kardemom van Mirne Rooijakker krijg je, als je bekend bent met de plaats, al een vermoeden in welke plaats het verhaal zich afspeelt. Ook krijg je een vermoeden in welke tijd het boek zich afspeelt. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten of het een verhaal is gecombineerd met recepten waarin kardemom is verwerkt of dat kardemom op een andere manier een rol speelt in het verhaal. Dit boek is geen boek om even tussendoor te lezen, je moet namelijk goed opletten vanwege de vele personages en diverse verhaallijnen. Let je even niet op, dan kun je zomaar de draad kwijt zijn.
In De geur van kardemom van Mirne Rooijakker wordt Ties op een dag gevraagd om een pakketje bij iemand af te leveren. Hij moet dat alleen doen en zich zo onopvallend mogelijk gedragen. Hij krijgt niet te horen wat er in het pakketje zit, alleen dat hij het pakketje aan niemand mag laten zien, zo min mogelijk onder de mensen mag komen en een bepaalde route moet volgen om het pakketje af te leveren. De vraag is of hij zich overal aan kan houden, omdat zijn vader voor iets heeft gezorgd. Tijdens het lezen word je nieuwsgierig naar wat er in het pakketje zit. Eenmaal op de plaats van bestemming, is Ties getuige van een moord en belandt hij als verdachte in de kerkers. De vraag is of de waarheid boven tafel komt. Terwijl Ties op pad is, gebeurt er bij hem thuis iets waarbij de familie en de buurt moet helpen met zorgen. 
Meteen vanaf de eerste zin van De geur van kardemom van Mirne Rooijakker word je meegezogen in het verhaal en waan je je in het jaar 1729. Je wilt verder lezen, je wilt weten hoe het verhaal verder zal gaan en hoe het verhaal zal eindigen. Zo te verder je komt, zo te nieuwsgieriger je wordt wanneer de verhaallijnen elkaar zullen gaan kruisen, ze bij elkaar zullen komen. Ook wil je weten wie de dader van de moord is en wat het werkelijke motief was. Had het met geld te maken of was er een andere reden dat de persoon vermoord is? Of was het de verkeerde persoon die vermoord is? Daarnaast wil je weten hoe het met een bepaald persoon zal aflopen, zal die persoon het overleven of toch niet? En dan wil je ook weten of een bepaald persoon haar zin zal doorzetten of dat ze uiteindelijk toch haar vader zijn zin geeft en daarmee zichzelf vergeet. Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen en een verrassende plot die je niet ziet aankomen, hoe vaak je ook terugleest. De auteur heeft daarmee zeker voor een verrassingselement gezorgd. Er zijn maar twee momenten dat je het gevoel hebt hoe het zal eindigen, maar dat is niet erg, het verhaal is er daarom niet minder mooi van geworden. Soms moet je lachen om sommige stukjes, zoals om een bepaald persoon en hoe ze over dokters denkt.
Mirne Rooijakker heeft zich erg goed ingeleefd in de personages van De geur van kardemom. Je voelt geregeld de gevoelens van diverse personages, zoals de pijn van een personage nadat die is gevallen. De emoties zijn heel goed beschreven. Niet alleen heeft de auteur zich goed ingeleefd in de personages, ook heeft ze zich goed ingeleefd in het tijdsbeeld. Nergens in het verhaal heb je het gevoel dat er iets niet klopt. Je moet het verhaal dan ook in het tijdsbeeld plaatsen, dat wat nu ondenkbaar is, dat dat indertijd heel normaal was, zoals bijvoorbeeld hoe een patiënt buiten westen werd gebracht voor bijvoorbeeld een breuk. Veel mensen zullen tijdens het lezen van de beschrijving over de was, wat vroeger erg bewerkelijk was, blij zijn dat dat vandaag de dag anders gaat. Wat leuk van de auteur is, is dat de auteur ook de geuren zo beeldend heeft beschreven, dat je bepaalde geuren haast ruikt, zoals de geur van een specerij die veel mensen in een keukenkastje hebben staan en die je voor veel gerechten kunt gebruiken. 
De geur van kardemom van Mirne Rooijakker is een verhaal dat laat zien hoe ver men gaat voor zijn familie en zijn relatie. Een verhaal dat laat zien dat vroeger niet alles beter was, maar bepaalde dingen toch wel goed was, zoals buurtzorg. Je vraagt je geregeld af wat jezelf gedaan zou hebben, zoals als je in de schoenen van Pernilla had gestaan, of je haar lef gehad zou hebben. Ondanks dat dit boek een fictief verhaal is, zou het verhaal zomaar waargebeurd kunnen zijn.
Kortom, De geur van kardemom van Mirne Rooijakker is een verhaal dat laat zien hoe ver veel mensen voor hun familie en relatie gaan, hoe ver moeders kunnen gaan voor hun kinderen, hoe diep liefde kan zijn, wat wanhoop met mensen kan doen en dat ieder huisje zijn kruisje heeft. Door de beeldende schrijfwijze van de auteur heb je het gevoel dat je het verhaal zelf mee beleeft. Je sluit diverse personages in je hart. Als je het boek uit hebt hoop je dat er nog een deel komt over twee stellen en hoe hun leven is vergaan.



Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldoet aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een nieuwsgierig makende titel die je deels op het verkeerde been zet.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het verhaal vlot wegleest. Door de beeldende schrijfwijze van de auteur heb je het gevoel dat je het verhaal zelf meemaakt.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is chronologisch geschreven, waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je eenmaal in het boek bent begonnen, is het lastig om het boek weg te leggen. Tegen het eind ga je langzamer lezen, omdat je nog geen afscheid wilt nemen van een paar personages.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft mij verrast, die zag ik niet aankomen, hoe vaak ik ook teruglas.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, sommige personages zie je groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Hillie, omdat ze risico's durft te nemen en doet wat haar het beste lijkt.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik denk wel dat ik bevriend zou kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed, van andere personen begrijp ik ze niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Hoorn, Amsterdam en Zaandam zijn mooie plaatsen, ook vroeger al, wat ik heb gezien op foto's uit het verleden.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, ik zou wel in 1729 hebben kunnen leven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld het verhaal van Charlotte heeft me geraakt. Ook dat wat Marregie is overkomen heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Mijn gebroed zal het goed hebben, zo waar ik moeder ben!

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van fictieve historische verhalen houdt die waargebeurd hadden kunnen zijn.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het me (onbewust) nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:



Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg