Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Het Verborgen Leven Van Jean-Philippe Rameau - Veerle Deknopper


Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Een stokoude man wacht tijdens de Franse Revolutie op zijn executie. Hij blikt terug op zijn leven vanuit zijn Parijse cel: Ergens op een bergpas die van Italië naar Frankrijk loopt, reist een jongeman naar huis. Het is de componist Jean-Philippe Rameau (1683-1764). Niemand vermoedt op dat moment – ook hijzelf niet - dat hij later zal worden herinnerd als een van de meest bepalende kunstenaars van zijn tijd. De ontmoeting met een kleine jongen die vlierhouten fluitjes maakt en er de wijde natuur mee intrekt, verandert echter alles. Gedreven door hun dromen zullen ze samen al dan niet bewust het hele Franse muzieklandschap veranderen. Het is een wervelende tijd waarin schrijvers en filosofen verlichte ideeën verspreiden en elkaar bekampen. Ook componisten blijven niet gespaard. Eigenzinnig als de knapen zijn, laten ze zich door niemand beïnvloeden. Die echte vrijheid blijkt hun ware weg naar succes.

Bron: bol.

Over de auteur:
Veerle Deknopper (1976) is schrijfster en beeldend kunstenares. Ze is vooral actief op het terrein van de klassieke muziek en maakt deel uit van de experten-commissie van de Vlaamse Overheid. Ze schreef eerder de populaire historische roman Clementine, het meisje van de piano (uitgeverij Aspekt) en werkt freelance voor o.a. duidingsblad Tertio.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
BeCO DTP-productions, Epe

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789464625554

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
202

Genre:
Historische romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Het verborgen leven van Jean-Philippe Rameau van Veerle Deknopper wil je weten wie de man is. Hoewel het meestal beter is als je de persoon, waar het boek over gaat, goed kunt zien, is het in dit geval niet erg dat je de persoon niet goed kunt zien. In dit geval behoudt het iets mysterieus, zoals de beroemde componist ook was, ook al verscheen hij, naar het schijnt, op veel feesten. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. 
In Het verborgen leven van Jean-Philippe Rameau van Veerle Deknopper is de hoofdpersoon opgepakt en in een gevangeniscel in Parijs geplaatst. Het waarom is nogal bizar, maar in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, kon men vaker om bizarre reden in het gevang belanden. Zelfs kinderen, die de pech hadden gehad dat ze in een bepaalde familie geboren waren, kwamen daarin, zoals de hoofdpersoon vertelt. Je komt te weten hoe hij daarover denkt. 
De hoofdpersoon is een oude man die in zijn cel zijn leven overdenkt en erover vertelt. Hij is opgegroeid in een Italiaans bergdorpje en als er niet een componist in de herberg van zijn moeder was komen logeren, had hij vermoedelijk nooit veel verder gekomen dan het Italiaanse bergdorpje, maar dankzij de componist heeft hij in Frankrijk in een paar plaatsen mogen wonen en werken en beroemdheden mogen ontmoeten. Samen schrijven de vrienden aan muziekstukken, waarbij de een beroemd zal worden en de ander nooit bekend zal worden, ondanks dat hij een groot aandeel in het schrijven had. Ze filosoferen veel en als ze niet bij elkaar zijn, dan schrijven ze elkaar brieven, waarin de een opener lijkt dan de ander. Het zijn twee mannen die veel gemeen hebben met elkaar, maar in veel opzichten ook verschillen van elkaar. 
Meteen bij het lezen van de eerste zinnen van Het verborgen leven van Jean-Philippe Rameau van Veerle Deknopper word je meegezogen in het verhaal en wil je verder lezen. Het is overigens voor te stellen dat er lezers zijn die na het lezen van die zinnen niet meer zo lekker gaan slapen. Je hebt meteen te doen met de hoofdpersoon en hoopt dat hem nog een aantal mooie jaren is gegund. De auteur heeft zich goed ingeleefd in de hoofdpersoon, in de plaatsen waarin het verhaal zich afspeelt en in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Tijdens het lezen waan je je in vervlogen tijden. Je moet het verhaal dan ook in het tijdsbeeld bekijken, zoals dat men indertijd per paard en wagen naar andere plaatsen ging. Door de beeldende vertelstijl heb je het gevoel dat je het verhaal zelf meemaakt. Je ziet alles zo voor je en soms kun je bepaalde geuren ruiken, maar of je daar nu zo blij mee moet zijn, is maar de vraag. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden voor de emotionele momenten, zoals het overlijden van een dierbare. Dit boek kun je beter niet tussendoor lezen, je moet er echt je aandacht bij houden. Let je even niet op, dan kun je de draad kwijt zijn.
Het verborgen leven van Jean-Philippe Rameau van Veerle Deknopper is een indrukwekkend levensverhaal van de hoofdpersoon waarbij je soms op het verkeerde been wordt gezet, zoals dat je op een gegeven moment een vermoeden hebt waarom de componist nog niet getrouwd is. Het is een verhaal dat laat zien hoe ver ouderliefde kan gaan. Je vraagt je af wat je had gedaan als je in de schoenen van de moeder had gestaan. Het is een verhaal dat laat zien waarom je niet alles uit handen moet geven, wat er kan gebeuren als de ander verkeerd wil. Door dit verhaal ga je anders naar muziek kijken en ga je de muziek anders beleven. Het is onvoorstelbaar waar muziek allemaal in zit en daar hoef je geen duur instrument voor te hebben. Op een gegeven moment wil je ook zo'n vlierhouten fluitje en daar proberen op te fluiten.
Het is mooi om te lezen dat de vrienden altijd bij zichzelf blijven op muziekgebied en zich niet laten beïnvloeden door anderen, hoe verleidelijk dat ook was geweest. Evengoed merk je tijdens het lezen hoe het Franse muzieklandschap in de loop der jaren veranderd en wat dat teweeg brengt bij de schrijvers en componisten.
De auteur heeft feit en fictie mooi verweven met elkaar. Tijdens het lezen heb je niet door wat feit is en wat fictief is. Het verhaal zou dan ook van begin tot eind waar gebeurd kunnen zijn. Geregeld moet je lachen om stukjes, zoals het stukje waar de twee vrienden bij een bergkapel zijn en ze elkaar voor leugenaar uitmaken. Doordat de hoofdpersoon zo oud is geworden, zit hij ook vol levenswijsheden, die hij op zijn beurt weer heeft geleerd van 'oudere' mensen, zoals dat je je aan de wereld moet laten zien en waarom dat moet. Het eind is een mooie afsluiter, ondanks dat je hoopte op een ander eind.
Sommige stukjes kunnen voor veel mensen bekend voor komen, omdat ze dat zelf ook ervaren hebben, zelf ook hebben gedaan, zoals dromen over een overleden iemand en hoe die geweest zou zijn als die nog geleefd had. Boekenwurmen zullen zich op een gegeven moment herkennen in de vriend van de hoofdpersoon, omdat ze daar zelf ook een handje van hebben. Je krijgt, of je wilt of niet, daarom een glimlach op je gezicht.
Kortom, Het verborgen leven van Jean-Philippe Rameau van Veerle Deknopper is een indrukwekkende levensverhaal van de hoofdpersoon en zijn vriendschap met een beroemde componist. Twee vrienden die veel gemeen hebben met elkaar, maar tegelijkertijd ook heel verschillend zijn. Twee vrienden die elkaar aanvulden en van elkaar leerden. Het is mooi om te lezen hoe de muziekstukken ontstaan kunnen zijn. Tijdens het lezen van dit boek ga je geregeld op YouTube op zoek naar de muziekstukken en gaat ze beluisteren. 



Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Het is mooi dat men ervoor heeft gekozen om de persoon wat verborgen te houden.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een beeldende en vertellende manier geschreven. Het is net of je bij de hoofdpersoon in zijn cel zit en naar zijn verhaal luistert. Mede daardoor leest het boek vlot weg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je eenmaal in het boek bent begonnen, is het boek lastig weg te leggen. Als je niet in het boek aan het lezen bent, houdt het boek je onbewust bezig.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, die zag ik niet aan komen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn van begin tot eind geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet vooral de hoofdpersoon groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
De hoofdpersoon, omdat hij een zachtaardige man is, die zijn leven leidt zoals hij wil.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik heb aan niemand een hekel in dit boek.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Ja, ik begrijp de beweegredenen van de personen, ook al keur ik niet alles goed.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken heel mooi, vooral het bergdorpje klinkt heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, ik zou wel in die tijd geleefd kunnen hebben.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals als de hoofdpersoon vertelt over de laatste keer dat hij zijn moeder zag, maar ook het stukje van het overlijden van een man heeft me geraakt. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Het was een echt watje, maar wel een intelligent watje.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van historische verhalen houdt die op feiten zijn gebaseerd.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Veerle Deknopper X

Website van de uitgever:





Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg