De Italiaanse Droom - Jo Thomas


Van BOEKERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Haar leven verandert compleet als het spontane bod van Ruthie op een Italiaanse olijfboomgaard opeens wordt geaccepteerd.

Oorspronkelijke titel:
The Olive Branch

Waar gaat het boek over? 
Als Ruthie wakker wordt na een wijnovergoten avond met vriendinnen, wacht haar naast een kater een verrassing: ze heeft in haar dronken bui een bod gedaan op een Italiaanse boerderij… en het bod wordt geaccepteerd! Ruthie heeft net een nare relatiebreuk achter de rug en slaapt tijdelijk bij haar moeder op de bank. Misschien is deze nieuwe uitdaging wel precies wat ze nodig heeft.

Vol goede moed arriveert ze in Zuid-Italië, maar een vervallen olijfboomgaard runnen blijkt nog niet zo eenvoudig en haar temperamentvolle buurman Marco Bellanouvo en zijn familie maken het er niet makkelijker op. Het leven kan veranderen met een enkele muisklik maar liefde, vriendschap en olijven hebben tijd nodig om te groeien. Kan Ruthie haar verleden achter zich laten en la dolce vita vinden?

Bron: Amazon

Over de auteur:
Jo Thomas is een prijswinnende feelgoodauteur. Haar verslavende boeken verschijnen in meerdere talen en zijn steevast hoog in de bestsellerlijsten te vinden. Thomas woont in Wales met haar man en drie kinderen.

Bron: achterkant boek

Vertaald door:
Charlotte Bakker

Omslagontwerp:
DPS design & prepress studio, Amsterdam

Jaar van verschijnen:
2023

EAN:
978-9049201975

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
336

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De Italiaanse droom van Jo Thomas wil je weten welke plaats op de cover staat en wat het verhaal van die plaats is. Hoewel het een schitterende cover is en de cover bij het boek past, was het beter geweest als men voor de originele cover had gekozen, omdat die beter weergeeft wat je van het boek kunt verwachten. De titel maakt je nieuwsgierig naar het boek. Het is voor te stellen dat er mensen zullen zijn die moeten denken aan hun Italiaanse droom. Het is voor hen te hopen dat het een mooie droom is. Ondanks dat de titel bij het boek past, was het leuker geweest als men de originele titel letterlijk had vertaald, want die past nog beter bij het boek, geeft beter aan wat je van het boek kunt verwachten. De subtitel geeft een tipje van de sluier weer en je wilt dan ook gelijk het boek lezen om te weten te komen hoe het zit en waarom Ruthie dat bod heeft gedaan. Het boek zelf is erg mooi vormgegeven.
In De Italiaanse droom van Jo Thomas heeft Ruthie tijdens een dronken bui een bod gedaan op een olijfboomgaard en het bod blijkt te zijn geaccepteerd. Na van de schrik te zijn bekomen, pakt ze haar koffers en gaat naar haar nieuwe huis, haar droom waarmaken, maar eenmaal daar, is het maar de vraag of het wel een verstandig idee was om op de olijfboomgaard te bieden. De twijfel slaat nog meer toe als ze haar buren leert kennen. Die blijken helemaal niet blij te zijn met hun nieuwe buurvrouw en ze doen er ook alles aan om het haar te laten blijken dat ze niet welkom is en te zorgen dat ze de olijfboomgaard weer verkoopt. De vraag is of het wel om Ruthie gaat, of dat er iets anders speelt in de familie. Daarnaast is het de vraag of Ruthie zal blijven of dat ze weer terug naar haar geboorteland gaat en de vernederingen van een aantal mensen op de koop toe neemt.
Meteen bij het lezen van de eerste pagina van De Italiaanse droom van Jo Thomas word je meegezogen in het verhaal en moet je geregeld lachen, zoals als Ruthie bij haar, in impuls gekochte, huis komt en daar een waakgeit treft. Doordat met name de eerste hoofdstukken lachwekkend zijn, is het voor te stellen dat er lezers zullen zijn die zo lang mogelijk met het boek willen doen en daarom elke dag een hoofdstuk willen lezen, zodat ze in ieder geval verzekerd zijn dat ze elke dag even zullen lachen, maar dat blijft niet zo, want er komen hoofdstukken die wat minder vrolijk zijn, maar soms wel een glimlach op je gezicht toveren. Evengoed geniet je van het verhaal en wil je alleen maar verder lezen, omdat je wilt weten of het ooit nog goed komt tussen Ruthie en haar buren, of ze doorzet en blijft, of dat ze de moed opgeeft en weer teruggaat naar haar geboorteland (je begrijpt haar als ze dat zou doen), of ze haar verleden kan laten rusten, je vraagt je geregeld af wanneer ze in gedachten stopt haar ex erbij te betrekken, of ze haar dromen kan laten uitkomen en je wilt ook weten hoe het precies zit met de buren. Gelukkig wordt dat in de loop van het verhaal steeds duidelijker en hoop je dat het goed komt. Op een gegeven moment krijg je het gevoel dat je weet waar Ruthie haar geld mee gaat verdienen, maar Ruthie weet dat op dat moment nog niet. Of het ook zo is, mogen jullie zelf gaan lezen. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden, want er zitten veel emotionele momenten in, zoals als nonna haar cadeau krijgt.
De Italiaanse droom van Jo Thomas is een verhaal met verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals door wie een aantal vreemde dingen gebeuren bij het huis van Ruthie. Hier en daar is het wat voorspelbaar, maar dat is niet erg. Het eind is een mooi, ontroerend en humorvol eind die past bij het verhaal. Tijdens het lezen waan je je in Italië. Het is dan ook voor te stellen dat er lezers zullen zijn die heimwee naar het land, zijn bewoners en eten krijgen. Over dat laatste gesproken, het is aan te raden om het boek te lezen met een volle maag, want je krijgt geregeld trek door de gerechten die genoemd worden, zoals in een focaccia. 
Het is leuk dat je ook wat leert van het verhaal, zoals hoe je olijfbomen moet laten groeien, onderhouden en oogsten. Je merkt dat de auteur daar onderzoek naar heeft gedaan. Het is een verhaal waarbij je je geregeld afvraagt wat je zelf gedaan zou hebben als je in de schoenen van Ruthie had gestaan, zoals als ze een bod op het huis krijgt van iemand. Tijdens het lezen kun je alleen maar bewondering voor Ruthie hebben, voor haar doorzettingsvermogen, maar ook de competitiedrang en de manier hoe ze zich steeds meer aanpast, ook al heeft ze zo haar dieptepunten. Het is indrukwekkend om te lezen dat twee mensen meer met elkaar gemeen hebben dan de een denkt. Het is een verhaal over grenzen verleggen, angsten overwinnen en spiegels voor anderen houden, waardoor men gaat nadenken over bepaalde gebeurtenissen. Veel mensen kunnen er nog wat van leren.
Kortom, De Italiaanse droom van Jo Thomas is een heerlijke feelgood roman waarbij je geregeld moet lachen, maar ook af en toe een tissue bij nodig hebt. Tijdens het lezen waan je je in Italië en hoop je dat het goed komt met de hoofdpersoon, dat ze uiteindelijk met veel plezier zal kunnen wonen in het huis dat ze heeft gekocht en dat de buren haar zullen accepteren en hun eigen problemen opgelost krijgen. Als je het boek uit hebt, ga je de personages missen. Je hebt ze in je hart gesloten, ook diegenen die je eerst niet mocht.

Het boek is onder andere te koop op amazon & bol.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past, maar de originele cover past nog beter bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen en past bij het boek, maar het was beter geweest als men de originele titel letterlijk had vertaald, want die past nog beter bij het boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen, je krijgt al een tipje van de sluier van wat je te wachten staat.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een beeldende, vlotte en haast filmische manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest. Tijdens het lezen heb je het gevoel dat je het verhaal zelf meemaakt.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is niet echt origineel, maar dat is in dit geval niet erg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is chronologisch geschreven, waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, wil je alleen maar verder lezen. Vooral tegen het eind kun je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Niet echt, maar dat is niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet de personen groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ruthie, omdat ze een doorzetter is, ook al lijkt het soms anders te zijn. Daarnaast heeft ze ontzettend veel humor.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ryan, maar ik kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik de beweegredenen, ook al keur ik niet alles goed, van anderen begrijp ik ze niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken erg mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals waarom de opa van Marco de olijfboomgaard heeft verkocht heeft me geraakt, maar ook de reden waarom een bepaalde familie in tweeën is gesplitst, heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Ik herinner me nu het moment van waanzin, en weet weer waarom het verplicht zou moeten zijn om een blaastest af te nemen voor je 's avonds laat het internet gebruikt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van feelgood romans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me (onbewust) nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van BOEKERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
JO THOMAS

Website van de uitgever:





Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg