Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

De Kibboetsdochter - Tsafrira Levy


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Op je vertrouwde plek blijven wonen, ook wanneer het om verschillende redenen je niet meer past en jou misschien zelfs het leven kan kosten, of tijdig de knoop doorhakken en vertrekken naar een nieuwe woonplaats, met achterlating van veel wat je dierbaar is? Deze cruciale vraag tekent het leven van vier generaties in een Joodse familie, die tussen 1892 en 1976 in verschillende landen, steden en dorpen hebben gewoond, waaronder twee kibboetsim. Hun dagelijkse leven is een spannende microgeschiedenis die de macrogeschiedenis van dat tijdsgewricht weerspiegelt, met oorlogen, vervolgingen, genocide, ballingschap, immigratie en politiek-maatschappelijke stromingen, die in het leven van miljoenen individuen hebben ingegrepen en dat nog steeds doen. Deze roman volgt hun authentieke geschiedenis, al dragen bijna alle personages een fictieve naam en is er meer uit de verbeelding geput, om de identificatie te bevorderen. De personages worden als mensen van vlees en bloed subtiel geportretteerd, met hun liefdes, groeipijn, geloof, angsten, rouw, ambitie en dromen. Naast de keus tussen blijven waar je woont of weggaan, lopen onnadrukkelijk andere thematische lijnen en lussen door de vier generaties, zoals de positie van vrouwen en hun bewustzijn ervan, de verschuiving in geloof, ideologie en opvoedingsstijl. De ervaringen van de kibboetsdochter in de vierde generatie, die in groepshuizen opgroeit in plaats van bij haar ouders, zijn voor lezers, die het leven in de kibboets van toen niet van binnenuit kennen, nieuw en af en toe schokkend.

Bron: bol.

Over de auteur:
Tsafrira Levy, geboren en opgegroeid in Israël, woont sinds 1976 in Nederland en heeft tot haar pensioen als psychotherapeut gewerkt. Vanaf 1997 publiceert ze in het Nederlands proza en poëzie, waaronder ook enkele vertalingen uit het Hebreeuws.

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
1e druk

EAN:
9789463655910

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
452

Genre:
Azië

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van De kibboetsdochter van Tsafrira Levy wil je weten wie de mensen op de foto's zijn. Bij het zien van de kinderen en de leidster, vraag je je af of ze wel echt gelukkig waren op het moment dat de foto werd genomen. Je wilt dan ook weten wat er is voorgevallen op het moment dat de foto werd genomen. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. De foto's in het boek maken het boek compleet.
In De kibboetsdochter van Tsafrira Levy worden de verhalen van vier generaties van een Joodse familie verteld. Het verhaal begint in 1892 en eindigt in 1976. Elke generatie maakt zijn eigen keuzes en volgt zijn eigen weg. Soms moet er noodgedwongen een keuze gemaakt worden, een andere keer is dat uit eigen vrije wil, ook al is niet iedereen blij met de keuzes die gemaakt worden, maar waar uiteindelijk in geschikt wordt. De generaties krijgen hun leven niet in de schoot geworpen en worstelen allemaal met hun sores. De een gaat er makkelijker mee om dan de ander. Voor veel mensen kunnen diverse stukjes herkenbaar zijn, omdat ze het kennen uit hun eigen jeugd of van de verhalen die ze van hun familie hebben gehoord. Het is voor te stellen dat er mensen zijn die op een gegeven moment heimwee krijgen als ze lezen dat de auteur op een rondreis door Europa ging en hoe makkelijk ze door de grenscontroles kwam, omdat ze zelf indertijd ook zo makkelijk erdoor konden. Dat is iets wat nu niet meer voor te stellen is.
Het verhaal is deels fictief, deels waargebeurd, maar tijdens het lezen heb je niet door wat feit en wat fictie is. Feit en fictie zijn dan ook mooi verweven met elkaar. In de laatste generatie merk je duidelijk dat de auteur zelf in een kibboets heeft gewoond. Zij beschrijft dingen, zoals over hoe men met de kinderen omging, die alleen iemand kan weten die in een kibboets heeft gewoond. Ook over wat er naar buiten werd gebracht en hoe het werkelijk was, zoals met de zogenaamde vrouwentaken.
De kibboetsdochter van Tsafrira Levy is een indrukwekkend familieverhaal waarin je meteen in zit en pas los laat als je het boek uit hebt. Bij het lezen van de laatste zinnen hoop je stiekem dat er een vervolg op dit boek komt, omdat je wilt weten hoe het de auteur verder is vergaan. Als je op haar site kijkt, kom je al meer over haar te weten, maar het is altijd leuk als er een boek over haar leven verschijnt, omdat je benieuwd bent waar ze tegenaan liep in ons kikkerlandje, wat ze van het Nederlandse eten vindt, de seizoenen, onze taal, onze gebruiken, wat ze allemaal heeft gedaan en hoe het haar familie is vergaan.
Het is indrukwekkend om te lezen hoe elke generatie hun kinderen opvoedt en hoe de kinderen er tegenaan kijken. Het verhaal moet je overigens in tijdsbeeld plaatsen, dat wat toen 'normaal' was, is nu niet meer 'normaal', zoals dat kinderen, als ze wat hadden gedaan wat niet mocht, geslagen werden met een leren riem. Je hebt op een gegeven moment bewondering voor een zoon die in opstand komt tegen zijn vader. Eerder al had je bewondering voor zijn moeder, dat ze het voor hem opnam toen hij nog een baby was. 
In De kibboetsdochter van Tsafrira Levy vraag je je geregeld af wat je zelf gedaan zou hebben als je in de schoenen van een van de personages had gestaan, zoals als Tsila na een paar dagen haar dochter moet achterlaten in een babyhuis. Ook vraag je je af of in je een kibboets kunt leven. Het verhaal laat goed zien hoe dronken mensen echt denken. Bepaalde gebeurtenissen van een eeuw geleden zie je vandaag de dag helaas ook weer gebeuren. Ook laat het verhaal zien dat gepest bij kinderen onder elkaar van alle tijden is. Het verhaal laat ook goed zien wat het verlies van een kind of als een kind iets ernstigs is overkomen, met ouders kan doen. Geregeld heb je toen met de personages, zoals als een van de mannen noodgedwongen een paar stappen terug moet doen. De auteur laat gelukkig ook zien dat niet alle Duitsers achter Hitler stonden, zoals een leraar die Paul-Ber het beste wenst in zijn leven. Soms moet je lachen, zoals om het stukje waarin Dov en Moisjel in het Hebreeuws praten over een vrouw waarvan ze denken dat ze hen niet verstaat en de reactie die ze erop geeft.
Tijdens het lezen over de kibboets, sta je er versteld van hoe het in de kibboets eraan toe gaat en dat er over elk ding vergaderd moet worden. Ook sta je er versteld van hoe ze met kinderen omgaan. De auteur heeft heel goed onder woorden weten te brengen hoe ze het zelf heeft ervaren.
Er zijn een paar rode draden in De kibboetsdochter van Tsafrira Levy, zoals dat de vrouwen sterk zijn, maar ook hun zwakke momenten hebben en veel van hun dromen hebben moeten opgeven en de worstelingen die ze hebben. Of de laatste generatie dat ook heeft gedaan, mag je zelf gaan lezen. Daarnaast verhuist elke generatie naar elders. Een generatie moet noodgedwongen verhuizen, maar daar gingen wel de nodige overwegingen aan vooraf, zoals wat de gevolgen zouden zijn als ze hadden blijven wonen waar ze woonden en hoe het dan voor hun was afgelopen. Doordat Hitler aan de macht was, was het verloop van de familie wel te raden als ze gebleven waren. De feiten over de Tweede Wereldoorlog, maar ook eerder al over de Eerste Wereldoorlog, zijn in veel boeken beschreven en kunnen dan ook bekend voorkomen, maar gelukkig laat de auteur ook zien hoe het voor haar familie was en hoe haar familie op de oorlogen reageerden.
Kortom, De kibboetsdochter van Tsafrira Levy is een indrukwekkend verhaal van vier generaties van een Joodse familie die al dan niet noodgedwongen moesten verhuizen, die voor keuzes kwamen te staan en waarin elke generatie een ander leven leidde dan de vorige generatie. 




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een nieuwsgierig makende titel.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest. De personages die zijn overleden, komen tot leven in het verhaal.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Trudi, omdat ze een vrouw is die durft te klagen, maar tegelijkertijd haar last weet te dragen en van aanpakken weet, zolang ze af en toe maar even de sores van haar af kan klagen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Met sommigen wel, met anderen niet.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommigen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed, van anderen begrijp ik ze totaal niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Liever in overleg de handel onderling verdelen, dan als vechtende kraaien elkaar beconcurreren.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt die op waarheid zijn gebasseerd.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me onbewust nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Tsafrira Levy

Website van de uitgever:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg