Een Brief Voor Jou Van Mij. - Wieke Mulier


Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Actrice/schrijfster Wieke Mulier schreef een brief aan haar overleden man regisseur Bob Löwenstein. Die zij dikwijls Burschie noemt, wat jochie betekent. Die “over ‘t lijden” heen is. Want is het leven op aarde niet een tranendal? Kan iets, wat dan ook verdwijnen? Nee, desnoods opgesplitst in duizenden onderdelen, zal het voortbestaan. Iets dat be-staat, bestaat voor altijd. Zo is het ook met de mens. Zelfs als hij verbrand is. Zijn geest blijft. Voor altijd. Dat is wat de schrijfster zeggen wil. Is er leven na het overlijden? U vindt haar antwoord. Gewoon heel kalm uitgelegd. Leest u maar, hoe de brief hem dichter bij haar bracht. Leest u maar over haar hoop: dat de brief ook u zal helpen; aan een eigen brief. Tenzij u zelf al op dat idee kwam. (Bob Löwenstein is o.a. de regisseur van Sil de Strandjutter).

Bron: Amazon

Omslagontwerp:
Maureen Vermeulen

Binnenwerk:
Joshua Kiers

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
978-9464622492

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
116

Genre:
Biografieeën

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Een brief voor jou van mij. van Wieke Mulier krijg je niet meteen een idee van wat voor boek je gaat lezen, wat je kunt verwachten van het boek. Toch heeft men er goed aan gedaan om het in dit geval simpel te houden. De titel spreekt voor zichzelf, je weet meteen wat je kunt verwachten van het boek. Het boek is heel mooi vormgegeven.
In Een brief voor jou van mij. van Wieke Mulier heeft de auteur een brief geschreven aan haar overleden man. Ze probeert in de brief antwoorden te krijgen op vele vragen. De auteur blikt terug op haar huwelijk met haar man en haalt ook herinneringen op uit de tijd voordat ze haar man leerde kennen. De kennismaking met haar man is een bijzonder verhaal. Tijdens het schrijven van de brief probeert de auteur dichter bij haar overleden man te komen en ze hoopt dat ze met haar brief ook anderen kan helpen. Dat anderen, die een dierbare hebben verloren, ook een brief gaan schrijven aan hun overleden dierbaren.
Hoewel Wieke Mulier een andere mening in Een brief voor jou van mij. heeft, voel je tijdens het lezen van de brief, in dit geval is het weliswaar een boek, maar het is eigenlijk een brief in boekvorm, de liefde van de auteur voor haar man, haar zoons en kleinzoon. Je merkt tijdens het lezen dat ze haar man mist, maar tegelijkertijd ook blij voor hem is dat hij het beter heeft. Gaandeweg de brief merk je dat ze steeds dichter bij haar man komt, ook al is hij overleden. De auteur geeft je een andere kijk op het overlijden van mensen. Het kan een troostgedachte zijn voor iedereen die een dierbare moet missen.
In Een brief voor jou van mij. van Wieke Mulier vraagt de auteur zich van alles af, zoals of haar man zijn moeder al heeft gezien en haalt door die vraag een aantal herinneringen aan haar op, maar vertelt ze ook over haar man zijn jeugd en hoe hij aan zijn naam kwam. Niet alleen de jeugd van haar man komt aan bod, ook haar eigen jeugd komt aan bod en haalt ze anekdotes over op, zoals over haar geboorte. De auteur springt van de hak op de tak, maar in dit geval is het niet storend, heeft het juist wel iets. Ook dwarrelen haar gedachten van hot naar haar, zoals dat ze moet denken aan de omhelzingen van haar man. Het is voor te stellen dat er lezers zijn die dat storend vinden, maar hopelijk stoppen ze niet met het lezen van de brief, maar gaan ze door met lezen, omdat het een mooie en indrukwekkende brief is, waarin je meer komt te weten over de auteur en haar gezin. Aan het eind van de brief heb je het gevoel dat je de auteur en haar man kent, maar tegelijkertijd voelt het ook dat ze lang niet alles heeft verteld, maar dat is in dit geval niet erg, want deze brief is in de eerste plaats voor haar man bestemd, ook al kan hij de brief niet meer lezen, en daarna voor de lezers van deze brief.
Aan alles in Een brief voor jou van mij. is te merken dat Wieke Mulier een echte verhalenvertelster is, een schrijfster in hart en nieren en een hart voor onze taal heeft. Hoewel, de taal zoals ze dat vroeger heeft geleerd, want de auteur heeft terechte kritieken op hoe onze taal vandaag de dag is, zoals dat de taalmakers maar wat aan knoeien en de vrouwelijke beroepen hebben afgepakt. Van bepaalde gebeurtenissen heeft de auteur een mini-verhaaltje gemaakt voor haar man, omdat hij dat niet meer heeft meegekregen, zoals over de corona-periode. Het is mooi dat de auteur soms een woord van vroeger gebruikt, zoals het woord waratje. Soms moet je lachen om de auteur, zoals als ze het over de slang van God heeft. Het is mooi dat de auteur open en eerlijk is, zoals over een keizersnee en hoe haar man reageerde toen hun tweede zoon geboren was. Het is ook mooi dat de auteur niet alleen over de hoogtepunten vertelt, maar ook over de dieptepunten en soms verwijten durft te maken, maar zichzelf soms ook een spiegel voor houdt.
Tijdens het lezen word je soms aan het denken gezet, zoals als de auteur over gebeurtenissen uit haar verleden vertelt die ze nog nooit aan haar man heeft verteld, zoals over een schommelongeluk. Je gaat je afvragen wat je nog aan je partner wilt vertellen, wat je nog niet aan hem of haar hebt verteld, voordat het te laat is. Het is voor te stellen dat er lezers zullen zijn, die na het lezen van deze brief, een brief aan hun overleden dierbaren willen schrijven. 
Kortom; Een brief voor jou van mij. van Wieke Mulier is een indrukwekkende brief waarin je veel komt te weten over de auteur en haar gezin, hoe ze de corona-periode heeft ervaren en hoe ze naar de dood van haar man kijkt. Deze brief kan een inspiratiebron zijn voor anderen om ook een brief aan een overleden dierbare te schrijven. 




Het boek is onder andere te koop bij amazon en bol.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, je weet meteen wat je van het boek kunt verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte, vertellende en beeldende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het is een erg origineel verhaal, want het is het verhaal van de auteur zoals zij die heeft beleefd, heeft ervaren.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals het stukje waarin de auteur vertelt over haar man die met zijn echte vader mee moest na een gebeurtenis, maar ook hoe een van haar zoons reageerde toen ze gingen verhuizen en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
De massamens slikt het als zoete koek; de massamens slaapt nog een beetje.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van waargebeurde verhalen van bekende personen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:





Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg