Heks! Heks! Heks! - Jente Posthuma


Van Uitgeverij Pluim mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Wie zijn de vrouwen die onze eeuwenoude sagen bevolken? Vaak zijn het lelijke, oude heksen die orgiën houden met de duivel, óf tere, jonge maagden die het van hun lieve gezichtje moeten hebben. Door dit soort verhalen steeds opnieuw te vertellen hebben deze stereotypen zich in ons collectieve geheugen genesteld en diepe sporen in onze samenleving nagelaten. Die krijgen we er alleen maar uit door er andere verhalen tegenover te zetten.

Op een eigenzinnige en vaak geestige manier laat Posthuma zien wie de vrouwen uit de sagen werkelijk waren: geen monsters of heiligen, maar seksuele wezens – op leeftijd – met een eigen wil, een rijk innerlijk leven en tegenstrijdige eigenschappen. Net echte mensen dus.

Bron: Amazon

Omslagontwerp:
Ganbrood / Elina Birkehag

Binnenwerk:
Perfect Service

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
Eerste druk

EAN:
B0BXRHVM9V

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
128

Genre:
Literatuur & fictie

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Heks! Heks! Heks! van Jente Posthuma wil je weten waar het bos is, die op de cover staat, en wat het verhaal van het bos is. Bij het zien van de cover, krijg je niet meteen een idee waar het boek over zal gaan. De titel laat goed zien waar het boek over zal gaan. De titel wordt al snel duidelijk.
In Heks! Heks! Heks! van Jente Posthuma staan een paar bekende sagen over heksen. Het zijn sagen met een boodschap, ze maken je aan het eind iets duidelijk en laten de echte vrouwen, over wie de sagen gaan, zien. Aan het eind vertelt de auteur waarom ze dit boek heeft geschreven en licht ze het een en ander uit. Ook vertelt ze wat over haar persoonlijke leven. De sagen hoef je niet op volgorde te lezen. Je kunt zelf bepalen met welke sage je begint, welke sage je daarna leest en met welke sage je eindigt.
Tijdens het lezen van de sagen in Heks! Heks! Heks! van Jente Posthuma vraag je je af waarom de auteur ervoor heeft gekozen om bekende sagen, zoals over Witte wieven, te hervertellen, waarom ze geen nieuwe sagen heeft geschreven, wat het boek unieker maakt. Hoewel de sagen leuk en indrukwekkend om te lezen zijn, was het leuker geweest als de auteur ook een zelfbedachte sage had geschreven en in het boek had verwerkt. Gelukkig geeft ze aan het eind van het boek uitleg waarom ze dit boek heeft geschreven en hoe ze tegen het een en ander aankijkt. Je hebt bewondering voor de auteur dat ze open en eerlijk is over haar ervaringen met mannen en je hoopt dat ze niet te zwart-wit denkt over mannen, dat ze beseft dat niet alle mannen denken zoals de mannen in de sagen en de mannen die ze heeft meegemaakt in haar persoonlijke leven. Ook hoop je voor haar dat ze een man heeft die haar waardeert en respecteert. Het is mooi dat ze zichzelf ook een spiegel durft voor te houden, zoals waarom ze iemand een trut noemt. Na het lezen van haar persoonlijke stukje begrijp je waarom ze haar persoonlijke stukje aan het eind heeft geplaatst. Evengoed vind je het ergens ook weer jammer dat ze dat niet aan het begin heeft geplaatst.
De sagen in Heks! Heks! Heks! van Jente Posthuma laten zien dat veel mannen niet van sterke vrouwen houden. Helaas is dat, vooral in bepaalde culturen, nog steeds zo. De verhalen laten zien hoe leugens verspreid en vaak aangedikt worden en waarom men dat vaak doet. Bij sommige stukjes kun je alleen maar lachen om de leugens die verteld werden, zoals de leugens over Minneke. De sagen laten zien hoe daders hun zonden goedpraten, ook al hebben ze iets afschuwelijks gedaan. Ook laat een verhaal zien hoe iemand tot besef komt dat sommige dingen anders in elkaar steken dan ze jarenlang gehoord heeft. Hoewel het sagen zijn, zijn het wel sagen die je aan het denken zetten en veel gebeurt in het echt nog steeds, ook al gaat het tegenwoordig op een andere manier en kunnen bepaalde dingen niet, maar de boodschap van de sagen zijn stuk voor stuk duidelijk. 
Het zijn sagen over sterke, moedige en wijze vrouwen waar je meeleeft tijdens het lezen. Ook al weet je de afloop van de sagen, toch zit je in spanning en wil je verder lezen om erachter te komen hoe het eindigt. De sagen moet je wel in het tijdsbeeld plaatsen. Veel wat nu haast niet meer voor te stellen is, was vroeger heel 'normaal', zoals dat meisjes door hun ouders werden uitgehuwelijkt. Overigens gebeurt dat helaas nog steeds in veel culturen.
Kortom, Heks! Heks! Heks! van Jente Posthuma is een mooi boek om te lezen. De sagen laten goed zien hoe snel leugens verspreid en aangedikt worden, waardoor de persoon, over wie de leugens gaan, al veroordeeld is alvorens ze zelf haar verhaal kon doen. Het zijn sagen die je aan het denken zetten en laten zien wie de zogenaamde heksen echt zijn. De boodschap van elke sage is heel duidelijk. Het is mooi dat de auteur ook een persoonlijk stukje heeft geschreven waarin ze zich een klein beetje bloot geeft. 


Het boek is onder andere te koop bij amazon en bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had er iets meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, je weet meteen waar het boek over zal gaan.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De sagen zijn op een beeldende en vlotte manier geschreven, waardoor de sagen vlot weglezen.

Hoe origineel zijn de sagen?
Niet origineel, omdat ze al beschreven zijn in andere boeken en in de media. Het persoonlijke stukje van de auteur is wel erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Ondanks dat de sagen in het verre verleden afspelen, zijn bepaalde stukjes helaas nog steeds actueel.

Wat vind je van de opbouw van de sagen?
De sagen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de sagen?
Ik zat direct in de sagen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Hebben de plots je verrast?
Doordat de sagen bekend zijn, hebben de plots me niet verrast.

Zijn de sagen geloofwaardig?
Ja, de sagen zijn over het algemeen geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me een paar keer weten te raken. Hoewel ik weet hoe snel leugens verspreid kunnen worden, blijft het me raken dat ze snel verspreid kunnen worden en dat er mensen zijn die de leugens geloven en mee aandikken. Ook heeft het me geraakt hoe de vrouwen te grazen werden genomen. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
De meeste mensen denken dat ze moeten zwoegen om gelukkig te worden en worden het daarom nooit.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van sagen met een boodschap houden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
JENTE POSTHUMA

Website van de uitgever:






Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg