Hoe De Kloof Tussen Hoog En Laag Opgeleid Ontstond - Bart Nooteboom


Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
en de consequenties ervan

Waar gaat het boek over? 
De kloof tussen laag en hoog opgeleiden heeft een lange geschiedenis, sinds de Renaissance, in de 16e eeuw, en zij groeit nog steeds. Zij veroorzaakt discriminatie en vooroordeel, en gaat samen me een kloof in inkomen. Die kloof is funest, niet alleen voor de betrokken laag opgeleiden, maar voor de samenleving als geheel, inclusief de hoogopgeleiden. Groei van begrip, kennis en vaardigheid vergt assimilatie en accommodatie, en de kloof belemmert vertrouwen, wat de reikwijdte van assimilatie en de bereidheid tot accommodatie beperkt. Voor goed begrip en een bloeiende samenleving is het nodig theorie en praktijk te verbinden. Er ontstaat een samenleving die zichzelf vastzet en stagneert, met beleid dat zich verliest in theorie, met onuitvoerbare plannen komt, en verzandt in bureaucratie. Men zou een praktijk-coördinator moeten instellen die samen met uitvoerende ambtenaren kijkt naar de uitvoerbaarheid van een wetsvoorstel, en rapporteert aan het parlement. De laag opgeleiden hebben een begrijpelijke wrok ontwikkeld, vanwege een gevoel van miskenning en isolatie. Dreigend is dat deze wrok lijkt te leiden tot een hang naar despotisme van iemand die ‘de boel recht zal zetten’, maar intussen liegt, bedriegt, en de democratie op een zijspoor zet. Wrok en argwaan tasten het vertrouwen aan dat de werking van een samenleving en een economie nodig heeft. Vooral bij innovatie is deze samenwerking nodig, en die vergt vertrouwen, vanwege het risico van samenwerking. Er zijn manieren om daarmee om te gaan, maar dat is vooral een praktische zaak waar hoogopgeleiden vaak slecht in zijn.

Bron: bol.

Omslagontwerp:
Lisa Dijkhuizen

Binnenwerk:
Aspekt Graphics

Jaar van verschijnen:
2024

EAN:
9789464871470

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
42

Genre:
Sociologie

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Hoe de kloof tussen hoog en laag opgeleid ontstond van Bart Nooteboom wil je weten waar de coverfoto is genomen. De coverfoto doet vermoeden dat je een verhaal over de omgeving waar de foto is genomen gaat lezen, maar in dit geval gaat het daar niet over. De kloof is op een andere manier bedoeld. Het is mooi dat de coverfoto via de zijkant op de achterkant doorloopt. Toch was het beter geweest als men voor een foto van een school had gekozen, dat maakt voor de lezer duidelijker wat je van het boek kunt verwachten. De titel is erg goed gekozen. Je wordt als lezer nieuwsgierig naar waarom die kloof is ontstaan en hoe dat komt. De subtitel maakt je nog nieuwsgieriger naar het boek, je wilt weten wat de consequenties zijn.
In Hoe de kloof tussen hoog en laag en opgeleid ontstond van Bart Nooteboom vertelt de auteur hoe het kan dat er zo'n grote kloof is tussen hoog en laag opgeleid en hoe dat in het verleden was. Je verlangt terug naar de jaren dat er nauwelijks een kloof was tussen hoog en laag opgeleiden. Hij laat zien waarom theorie niet zonder praktijk kan, ook al denken steeds meer mensen van wel. De auteur komt met ideeën hoe het anders kan en weet alles wat hij heeft geschreven goed te onderbouwen.
Hoe de kloof tussen hoog en laag opgeleid ontstond van Bart Nooteboom is een boek dat tot discussies aanzet, zoals over de wrok van laagopgeleiden, want dat is niet alleen van laag opgeleiden, maar ook van veel hoog opgeleiden. Veel lezers zullen het niet eens zijn met de auteur die lijkt te denken dat alleen laagopgeleiden op een bepaalde partij hebben gestemd, want ook veel hoogopgeleiden hebben op die partij gestemd om veel redenen. Het was dan ook beter geweest van de auteur als hij het wat meer over het onderwijskwaliteit had gehad en wat de minister van Onderwijs van plan is om de kloof tussen hoog en laag opgeleiden te verminderen, welke kansen er aan kinderen worden gegeven wiens ouders de opleidingskosten niet kunnen betalen en hoe ze wil zorgen dat het onderwijskwaliteit weer omhoog gaat. Over de genoemde partij kan hij beter in een volgend boek schrijven waarom hij denkt dat ze datgene doen wat hij zegt en waarom mensen niet op die partij zouden moeten stemmen. 
Buiten dat is Bart Nooteboom in Hoe de kloof tussen hoog en laag opgeleid ontstond niet alleen kritisch en begripvol naar de laagopgeleiden toe, maar houdt hij veel hoogopgeleiden ook een spiegel voor, zoals over de praktische kanten. Hij laat goed zien wat de verschillen zijn tussen hoog- en laagopgeleiden, wat de consequenties zijn als de kloof blijft groeien en komt met overtuigende ideeën om ze weer bij elkaar te brengen. De auteur zet je geregeld aan het denken, zoals over marktwerking.
Kortom, Hoe de kloof tussen hoog en laag opgeleid ontstond van Bart Nooteboom is interessant om te lezen, ondanks dat hij de lezer het gevoel geeft over een bepaalde partij niet neutraal te zijn en dat alleen laagopgeleiden op die partij hebben gestemd, terwijl er ook veel hoogopgeleiden op die partij hebben gestemd. Hij komt met goede ideeën voor hoe de kloof kleiner kan worden, hoe we kunnen leren van het een bepaalde tijd in het verleden. 



Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had er meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past, maar het was beter geweest als men voor een foto met een school had gekozen. Dat had duidelijker gemaakt van wat je kunt verwachten.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen, je weet meteen wat je te wachten staat.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De auteur heeft het boek op een vlotte, informerende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken, maar of ik er blij mee ben, is maar de vraag. Het raakte me dat de auteur denkt dat alleen laagopgeleiden op een bepaalde partij hebben gestemd, terwijl dat niet zo is, er zijn heel veel hoogopgeleiden die ook op die partij en een andere partij, die de auteur in het boek noemt, hebben gestemd. 

Mooie quote in het boek: 
Zorg is niet alleen diagnose en vaststellen van een therapie, maar staat of valt met de uitvoering ervan.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden om te lezen.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die wil weten hoe de auteur denkt dat de kloof tussen hoog en laag opgeleiden is ontstaan en hoe dat gedicht zou kunnen worden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Website van de auteur:
Bart Nooteboom

Website van de uitgever:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg