Adam - Peter Stallone


Van Elikser UITGEVERIJElikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Deel 2 - Dakloos
Wijsheid uit het woud transformeert de stad.

Waar gaat het boek over? 
Adam heeft zijn hele leven in harmonie met de natuur geleefd op het geïsoleerde Richman landgoed. Geheel onverwacht stapt hij op zijn zesentwintigste de onbekende wereld in voorbij de poorten van het landgoed.

Hij kan beter dan wie ook overleven in de wildernis, maar over de maatschappij die wij mensen hebben geschapen weet hij maar weinig. Hoe moet hij met enkel de kleren die hij draagt, overleven in een wereld waar de natuur grotendeels is verdwenen? En hoe moet hij het laatste beetje ongerepte natuur van het land redden nu zijn mentor is overleden?

Een uitzichtloos leven op straat lijkt zijn enige optie, maar Adam legt zich niet neer bij zijn situatie. Hij moet de natuur redden en tegelijkertijd het onrecht corrigeren dat zijn mentor de zwaksten in de samenleving heeft aangedaan. Vele duizenden, misschien wel miljoenen levens zijn van hem afhankelijk.

Wijs, bewust en gedreven zoekt hij zijn weg in de veelal door hebzucht beheerste wereld.

Dakloos is een vervolg op De vondeling. Het zijn filosofische en spannende boeken over een ongerepte wereld en de uitdagingen voor een zuiverder planeet.

Bron: Amazon

Over de auteur:
Peter Stallone is idealist, ondernemer en wereldburger pur sang. Na zijn studies ondernemingsrecht en culturele antropologie reisde hij 27 jaar in Azië. Daar zag hij van nabij hoe onverantwoord de mens omgaat met Moeder Aarde. Peter onderzocht hoe welvaart en natuurbehoud samen kunnen gaan en studeerde in 2009 cum laude af in de humane natuurgeneeskunde. Momenteel woont hij in de jungle van het spirituele Sri Lanka, waar hij in zijn ecologische tuinen thee en specerijen verbouwt.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
1e druk

ISBN:
978-9463655743

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
340

Genre:
Actie & avontuur

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van schitterende cover van Adam van Peter Stallone wil je weten wie de man op de cover is en wat zijn verhaal is. Al snel kom je daarachter in het verhaal. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. Bij het lezen van de titel weet je meteen welke boekenserie dit is. Tenminste... als je het eerste deel van deze boekenserie hebt gelezen. Je weet ook meteen over wie dit boek gaat. De subtitels geven goed weer wat je van het boek kunt verwachten. Je wordt daardoor nieuwsgierig naar het verhaal. 
Dit deel is het tweede deel in de Adam-boekenserie. Mocht je het vorige deel nog niet gelezen hebben, dan kun je beter eerst het eerste deel gaan lezen alvorens je aan dit deel begint, anders weet je niet waar het een en ander overgaat. In het verhaal wordt er wel af en toe teruggeblikt, maar als je het eerste deel niet hebt gelezen, kan het zijn dat je je afvraagt hoe het een en ander precies zit en wie wie is, omdat er ook een aantal personages uit het vorige deel terugkomen in dit deel. Diegenen die het eerste deel gelezen hebben, zullen daar erg blij mee zijn. Dit is geen boek dat je even tussendoor leest. Je moet er goed je aandacht bij houden, want er komen veel personages in voor. Let je even niet op, dan kun je zomaar de draad kwijt zijn.
In Adam van Peter Stallone komt de hoofdpersoon op straat te staan nadat hij zijn leven lang op het Richman landgoed heeft gewoond en hij moet maar zien waar hij heen gaat. Al snel wordt hij beroofd gaat hij tijdelijk bij een groep daklozen wonen. In het begin hebben de daklozen zo hun vraagtekens bij Adam, omdat hij zo bezorgd is en ze probeert te helpen. Adam ontdekt al snel dat leven in de natuur heel anders is, dan het leven in de maatschappij. Iets wat hij niet geleerd heeft. Op een gegeven moment blijkt dat hij iets heeft geërfd, maar dat er iemand is die ervoor heeft gezorgd dat hij niets krijgt. Alleen heeft die persoon er niet aan gedacht dat Adam op een gegeven moment wel eens hulp kan krijgen en dat die persoon daardoor tegengewerkt kan worden. Beide heren hebben namelijk andere plannen met het landgoed. Ieder heeft daar zo zijn reden voor. De vraag is of Adam de natuur kan redden en mensen kan helpen met hun toekomst, maar wel op een manier dat goed voor de aarde is.
Meteen bij het lezen van de eerste zinnen van Adam van Peter Stallone word je meegezogen in het verhaal en wil je verder lezen. Je wilt weten hoe het verhaal verder zal gaan, of de hoofdpersoon ooit weer op het landgoed terugkomt, of de hoofdpersoon zich weet te redden in de maatschappij en of hij zijn vrienden zal vinden. Al gauw ontdekt de hoofdpersoon dat het leven in de maatschappij totaal anders is, dan zijn leven op het landgoed en in de natuur. In het begin erger je je geregeld aan de naïviteit van de hoofdpersoon, maar tegelijkertijd verwijt je zijn opvoeders dat ze hem bepaalde levenslessen niet hebben geleerd, maar je weet ook, als je het eerste deel hebt gelezen, hoe dat komt. Tegelijkertijd bewonder je de kalmte van de hoofdpersoon en wilde je dat je zo rustig kon blijven zoals hij, als hij getuige is van een overval en hoe hij op de overvallers reageert. Het is mooi om te lezen hoe de hoofdpersoon steeds meer harten weet te veroveren door de manier hoe hij omgaat met diverse situaties. Hij wordt daardoor ook met het een en ander geholpen. Het verhaal laat hiermee zien, hoe belangrijk het is als je de juiste mensen treft. Alleen op een bepaald vlak blijkt Adam nogal lomp te kunnen zijn, maar dat komt door zijn eerdere ervaringen op dat vlak. Het is iets wat voor veel mensen, helaas, herkenbaar kan zijn. Soms moet je lachen om een bepaald stukje, zoals om een kapper die moppert over vrouwen en hun smartphone en de bal teruggekaatst krijgt. De auteur heeft zich heel goed ingeleefd in de personages, waardoor ze tijdens het lezen tot leven komen.
Adam van Peter Stallone is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals wie de vader van de hoofdpersoon is. Een bepaald iemand blijkt toch niet zo goed te zijn geweest als door bepaalde personen werd verondersteld, waardoor iemand anders een schuldgevoel heeft, ook al kan hij er niets aan doen. Het is een verhaal met een paar spannende momenten, zoals als een lijk wordt opgegraven. Je wilt weten of het werkelijk een bepaald persoon is en of het DNA matcht met iemand. Hier en daar is het verhaal een tikkeltje voorspelbaar, zoals hoe het gaat aflopen met een bepaalde erfenis. De laatste zinnen van het verhaal maken je nieuwsgierig naar het volgende deel. 
Adam van Peter Stallone is een fictief verhaal, maar het verhaal zou van begin tot eind waar gebeurd kunnen zijn. Het is een hedendaags en actueel verhaal dat laat zien wat winkels met spullen doen die niet verkocht worden. Wat een bepaalde groep er uiteindelijk mee doet, kan een voorbeeld zijn voor 'echte' ondernemers. Het is een verhaal dat laat zien dat je niet veel nodig hebt, om te leven en dat als het erop aan komt, voedsel dichterbij is dan je denkt. Het is misschien niet bewust van de auteur, maar het verhaal is onder andere een pleidooi om bewuster te worden van wat je eet en drinkt. Het verhaal kan soms tot discussies leiden, zoals over hoeveel eten en drinken een mens nodig heeft. Het is voor te stellen dat een beroemd horecabedrijf niet blij met de reactie van de hoofdpersoon is, als hij vertelt hoe hij over het eten van hun denkt. Het verhaal laat zien dat veel zwervers niet zomaar zwervers zijn geworden, maar dat dat vaak komt door gebeurtenissen in het verleden en dat ze daarom ook doen wat ze doen om te overleven. Het verhaal laat goed zien veerkrachtig mensen kunnen zijn. Ook laat het verhaal zien hoe corrupt veel politici en andere 'belangrijke' mensen zijn, wat ze doen om hun zin te krijgen en wat ze met tegenstanders kunnen doen als ze verkeerd willen. Daarnaast laat het verhaal goed zien dat politieke partijen die zeggen dat ze begaan zijn met het milieu en de natuur, vaak toch niet zo milieu- en natuurvriendelijk zijn als ze zich voordoen. Dat biomassa, bijvoorbeeld, helemaal niet zo goed is.
Kortom; Adam van Peter Stallone is een indrukwekkend en hedendaags verhaal dat je geregeld aan het denken zet, zoals over de kleding die we dragen en laat zien dat veel zwervers niet voor niets zwervers zijn geworden. Hier en daar is het verhaal een tikkeltje voorspelbaar, maar dat is niet erg. Je gunt de wereld meer personen zoals Adam. Als je het boek uit hebt, verheug je je op het volgende deel. Je hebt overigens wel een doos met tissues nodig voor de emotionele momenten, zoals de ontmoeting tussen een paar personen.


Het boek is onder andere te koop bij amazon en bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. Ook is het mooi dat alles wat je op de cover ziet, ook in het boek kunt vinden.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Je weet meteen welke boekenserie dit is en over wie het boek gaat.

Wat vind je van de subtitels van het boek? 
De subtitels zijn erg goed gekozen. Je weet meteen welk deel dit in de serie is en wat je kunt verwachten van het verhaal.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is redelijk origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er af en toe teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Vooral tegen het eind kun je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal zal eindigen, of je vermoedens juist zijn.

Heeft het plot je verrast?
Niet echt, maar dat is niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet een aantal personen groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Bonny, omdat ze heerlijk recht voor haar raap is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommigen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed, van anderen begrijp ik ze totaal niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Een locatie is niet zo mooi, maar gelukkig wordt die uiteindelijk wel mooi. De andere locaties klinken wel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me geregeld weten te raken, zoals de verhalen van diverse zwervers hebben me geraakt, maar ook het weerzien van bepaalde personen met andere personen heeft me geraakt. Ook bij het lezen van hoeveel winkeliers weggooien, heeft me geraakt. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Een gezonde geest heeft een gezond lichaam nodig.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van boekenseries houdt waar je aan het denken wordt gezet over het een ander, zoals over het eten en drinken dat we dagelijks tot ons nemen en hoe we omgaan met de natuur.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Mocht er een volgend deel komen, dan ga ik die zeker lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me (onbewust) nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:





Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg