Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Godbetert - Pé Kaasman































Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
en andere verhalen

Waar gaat het boek over? 
De Leeuwarder auteur Pé Kaasman publiceert na drie romans hier twintig korte verhalen. Net als in die eerdere boeken lopen de personages die deze vertellingen kleur geven zeer uiteen. We maken kennis met een jongetje van een jaar of tien tijdens een autorit, maar ook met een wat oudere vrouw die verslag doet van haar eigen begrafenis. De verhalen staan geheel op zichzelf en kunnen in willekeurige volgorde worden gelezen. De overeenkomst tussen de opgevoerde personen is dat ze op hun eigen manier in alle ernst menen goed bezig te zijn. De omslagtekening van Lior Shkedi hoort bij het verhaal met de titel Seks voor niks. De afbeelding suggereert misschien iets anders, maar gewelddadig zijn de personages in deze bundel meestal niet.

Ook de tijd waarin deze geschiedenissen spelen loopt sterk uiteen. We maken kennis met de wederwaardigheden van een Poolse boer van bijna een eeuw geleden en met een Schotse onderhoudsmonteur aan het begin van de volgende eeuw. Het merendeel van de verhalen is echter gesitueerd in hedendaags Nederland.

Bron: Amazon

Omslagontwerp:
Lior Shkedi

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2024

ISBN:
978-9464871715

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
234

Genre:
Verhalen

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende, maar ook schokkende cover van Godbetert van Pé Kaasman, wil je weten waarom de man is aangereden en waarom de vrouw zo kwaad kijkt. Je krijgt een vermoeden dat de vrouw de man niet voor niets heeft aangereden, dat ze daar zo haar redenen voor heeft. Hoe het zit tussen die twee kun je in een van de verhalen in deze verhalenbundel lezen. De titel van het boek klinkt alsof het een boek vol met ongepaste verhalen is, waarin veel gevloekt wordt. Dat valt op zich wel mee. De titel van het boek wordt in ieder geval al snel duidelijk.
Godbetert van Pé Kaasman is een verhalenbundel vol met verhalen waarin voornamelijk de daders de hoofdrol spelen en de slachtoffers over het algemeen een kleinere rol spelen, op een enkele keer na. Het zijn hedendaagse verhalen, die zich voornamelijk in Nederland afspelen, op een enkel verhaal na. Ondanks dat het fictieve verhalen zijn, zouden de verhalen zomaar (deels) waargebeurd kunnen zijn. 
De verhalen kun je los lezen. Je kunt zelf bepalen met welk verhaal je begint, welk verhaal je daarna leest en met welk verhaal je eindigt. Doordat het relatief korte verhalen zijn, kun je de verhalen in een korte pauze lezen. 
De verhalen in Godbetert van Pé Kaasman zijn over het algemeen gewaagde en gedurfde verhalen. Bij één verhaal is het voor te stellen dat vooral dierenliefhebbers afhaken en het boek niet meer verder willen lezen, omdat het een walgelijk verhaal is die laat zien hoe ziek mensen kunnen zijn. Het verhaal laat goed hoe daders hun daden goedpraten. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. Iets wat in meer verhalen het geval is, waarin daders hun daden goedpraten en soms zelfs anderen de schuld geven, alsof de slachtoffers het ineens verkeerd zien. De auteur heeft zich daarin heel goed ingeleefd. Ondanks dat het een walgelijk en schokkend verhaal is, is het wel goed van de auteur dat hij dat verhaal heeft geschreven, want ook al is het een fictief verhaal, het gebeurt helaas ook in het echt. Niet dat je meer begrip voor de dader krijgt, want veel mensen zullen nog steeds maar één ding willen doen met die mannen en daar hoeven ze niet blij om te worden, maar het is wel te begrijpen dat veel mensen dat willen doen. Laat dat verhaal je er in ieder geval niet weerhouden om te stoppen met het boek, want de verhalen zijn stuk voor stuk pareltjes om te lezen, hoe afschuwelijk soms ook. 
In een ander verhaal kun je alleen maar begrip hebben voor een persoon die wraak heeft genomen op iemand. Ook al keur je de wraakactie niet goed. Je hebt in ieder geval te doen met een persoon. Een paar verhalen laten zien hoe vreemdgangers hun vreemdgaan goedpraten, waarom ze dat doen. Soms word je door dialogen in verhalen aan het denken gezet, zoals over het slavernijverleden en hun nazaten. Een verhaal laat zien waarom je wel of geen Jehova getuigen binnen kunt laten en wat de gevolgen dan kunnen zijn. Een verhaal over een jonge moeder die niet lang meer te leven heeft, komt bij je binnen denderen. Het is een verhaal waarbij je een paar keer moet slikken. Je hebt te doen met de hoofdpersoon in een ander verhaal, die per ongeluk iets heeft veroorzaakt. Het is een verhaal dat je iets doet beseffen en gelijk iets gaat nakijken, of dat bij jou in huis wel alles in orde is, opdat je niet iets dergelijks, als in het verhaal, gaat meemaken.
Zoals gezegd, Pé Kaasman heeft zich goed ingeleefd in elk personage in Godbetert. Tijdens het lezen heb je niet het gevoel dat iets uit de pen of het toetsenbord van de auteur is verzonnen. De personages zouden zomaar echt kunnen bestaan. De beeldende schrijfwijze van de auteur, maakt dat je het gevoel hebt dat je de verhalen vanaf de zijlijn meemaakt. De verhalen lezen, door de vlotte schrijfwijze van de auteur, vlot weg. Het is mooi dat de auteur geen onderwerp, hoe gevoelig, schokkend, afgrijselijk en pijnlijk ook, uit de weg gaat. Je wordt daardoor aan het denken gezet en soms ook boos gemaakt, zoals om de denkwijze van een man en hoe hij over vrouwen denkt. Het zijn verhalen die uit het leven gegrepen kunnen zijn.
Het is leuk dat de auteur ook een zeer persoonlijk verhaal heeft geschreven, waarbij je je afvraagt wat waar gebeurd is en wat niet. Ook is het leuk dat de auteur een verhaal heeft geschreven met alleen maar korte gespreksstukjes op een terras. Je kunt daarbij een voorstelling proberen te maken hoe anderen gereageerd zouden hebben. Ook is het mooi dat de auteur zich heeft ingeleefd in een overleden persoon, die een troostboodschap heeft. Het zijn verhalen met verrassende wendingen die je niet ziet aankomen en verrassende plots. Sommige verhalen hebben een open einde, waarbij je kunt voorstellen hoe die verder zouden zijn gegaan.
Kortom; Godbetert van Pé Kaasman is een verhalenbundel vol met verhalen, waarvan een aantal verhalen gewaagd, gedurfd zijn. Het is voor te stellen dat er lezers zullen zijn die bij een verhaal afhaken, omdat ze walgen van een persoon die iets afschuwelijks goedpraat. Toch is het aan te raden om de andere verhalen een kans te geven, omdat die zeer de moeite van het lezen waard zijn. Je wordt geregeld aan het denken gezet en je hebt begrip voor een aantal personen, ook al keur je niet alles goed, zoals een vrouw die wraak neemt.


Het boek is onder andere te koop bij amazon en bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende, maar ook schokkende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een titel dat je nieuwsgierig maakt naar de verhalen.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel geeft goed aan dat je een verhalenbundel gaat lezen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn stuk voor stuk op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor de verhalen vlot weglezen.

Hoe origineel zijn de verhalen?
De verhalen zijn over het algemeen erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat direct in de verhalen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Hebben de plots je verrast?
Ja, de meeste plots hebben me verrast.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, de verhalen zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Met sommigen wel, met anderen niet.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommigen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed, van anderen begrijp ik ze totaal niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken. Het verhaal met de geit heeft me heel erg geschokt. Het is dat dit een recensie-exemplaar is, anders had ik het boek aan de kant gegooid. Of misschien ook wel niet, omdat de eerdere verhalen mij al goed bevielen en ik evengoed nieuwsgierig zou zijn geweest naar de volgende verhalen. Evengoed kan ik me voorstellen dat er mensen zullen zijn die dan niet meer verder willen lezen. 
Het verhaal van de jonge moeder heeft me geraakt, net als het verhaal van de lesbische vrouwen en zo zijn er meer verhalen die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Wie zijn ogen sluit voor het verleden is blind voor de toekomst.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van gewaagde verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk dat sommige verhalen me (onbewust) nog wel even bezig zullen houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Pé Kaasman X

Website van de uitgever:





Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg