Serveersuggesties - Nico Van Wijk


Van Nico van Wijk mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Een gedicht tilt je op. Via de woorden ben je even helemaal weg, of juist volledig aanwezig in het nu, maar hoe dan ook niet bezig met de boodschappen of vuilniszakken. Sfeer en humor gaan hand in hand hier. De poëzie in de bundel Serveersuggesties is zowel geschikt voor een breed publiek als de fijnproevers van gedichten in het Nederlands. Het is tijdloze taal tegen eindtijd-denken, geschreven door de duurzame dichter. Lees smakelijk!

Bron: Amazon

Over de auteur:
Een mening hebben is verreweg eenvoudiger dan werkelijk enthousiast zijn. Gelukkig kiest dichter Nico van Wijk (1978) voor de uitdaging. Zijn poëzie kan voor wrijving zorgen, maar ze gaat om het vinden van de glans in je dagen.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Monica Goetze

Jaar van verschijnen:
2022

ISBN:
978-9464655469

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
48

Genre:
Gedichten

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Serveersuggesties van Nico van Wijk krijg je een vermoeden dat je een boek over musjes, of vogeltjes in het algemeen, gaat lezen. Vogels komen zeker in een aantal gedichten voor. Het is mooi dat de cover op de achterkant doorloopt. De titel doet vermoeden dat je een kookboek of een boek over eten serveren gaat lezen. De titel van het boek wordt pas tegen het eind duidelijk. Het is een heel goed gekozen titel, die je op het eerste gezicht op het verkeerde been zet.
In Serveersuggesties van Nico van Wijk staan gedichten over het leven en de natuur. Gedichten die je raken en gedichten die je aan het denken zetten. Gedichten die je laten verlangen naar een plek en gedichten die sentimenten oproepen. Het zijn tijdloze gedichten en gedichten die herkenbaar zijn. Gedichten met feiten en gedichten die messcherp zijn. De gedichten zijn traktaties, taartjes voor jezelf of je trakteert iemand anders op deze gedichtenbundel, maar wel bij een lekker taartje en een kopje koffie of thee. 
Zoals met veel gedichtenbundels, kun je ook de gedichten in Serveersuggesties van Nico van Wijk los lezen. Je bepaalt zelf met welk gedicht je begint, welk gedicht je daarna leest en met welk gedicht eindigt. Dit is een goed boek om tussendoor of voor het slapen gaan te lezen. Je kunt er ook voor kiezen om elke dag een gedicht te lezen. Dit is een goed boek om te lezen voor als je een reading challenge te halen hebt, omdat het een dun boek is die je zo uit hebt.
De gedichten in Serveersuggesties van Nico van Wijk zijn op een vlotte en beeldende manier geschreven. De gedichten lezen mede daardoor vlot weg. Voor veel mensen staat er minstens één gedicht in die bij ze past. Aan alles is te merken dat de auteur van het leven houdt, maar je voelt hier en daar in een aantal gedichten het besef van de auteur dat de tijd vliegt. Wat je ook merkt in veel gedichten, is zijn liefde voor dieren en de natuur. Zelfs voor dieren die niet zoveel zeggend zijn, maar wel al heel lang leven, zoals de kwal. In een aantal gedichten wordt het leven beschreven, zoals in het gedicht 'Ik volg je'. Het einde van het gedicht maakt het leven op aarde rond. Zoals gezegd, je voelt in diverse gedichten de liefde van de auteur voor de natuur, zoals in het gedicht 'Boven jou'. Het gedicht 'O, Nederland' kan bij veel mensen hard aankomen. De auteur is daarin messcherp en geeft zijn eigen mening over bepaalde dingen. Het gedicht 'Eeuwigheid' is een liefdevol gedicht die voor veel mensen herkenbaar kan zijn. Om het gedicht 'Web' moet je lachen, maar het is tegelijkertijd een doordenkertje. Ook al komt de kermis tegenwoordig nogal eens slecht in de media, evengoed wil je na het lezen van het gedicht 'Koude kermis' weer even naar een kermis, om de sfeer uit het gedicht op te snuiven, even te genieten van de kermis. Veel gedichten zijn herkenbaar, zoals het gedicht 'Treinreis'. Eenieder die wel eens met de trein heeft gereisd, zal, wat in het gedicht staat, herkennen. Wat mooi van de auteur is, is dat hij ook met feiten in gedichten komt, zoals over een familie die indertijd is gered door een circusdirecteur. Een gedicht gaat over een beroemde Rotterdamse zanger die een optreden geeft. Het gedicht 'Bomen planten' gaat over de zoektocht naar jezelf, waarin tips worden gegeven wat je kunt doen. Het gedicht 'Liedje' zet je aan om even helemaal niets te doen. Zo zijn er nog meer gedichten. Ze zijn het stuk voor stuk waard om te lezen en te herlezen. Vergeet ook niet de allerlaatste pagina te lezen, want ook daar staat nog tekst, maar je moet wel goed kijken, want de auteur heeft die stiekem verstopt.
Kortom; Surveersuggesties van Nico van Wijk is een gedichtenbundel boordevol met smakelijke gedichten. Gedichten die je aan het denken zetten, herkenbaar zijn, hard aan kunnen komen, gedichten met feiten en gedichten die emotioneel zijn.




Het boek is onder andere te koop bij amazon en bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover op de achterkant doorloopt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een titel die je op het eerste gezicht op het verkeerde been zet, maar tegelijkertijd is het een nieuwsgierig makende titel.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De gedichten zijn stuk voor stuk op een vlotte en beeldende manier geschreven.

Hoe actueel is het boek?
De gedichten in het boek zijn tijdloos en daardoor is het boek altijd erg actueel.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me met diverse gedichten weten te raken, zoals met 'Die ene maki' en 'Heen en weer' en zo zijn er meer gedichten die me geraakt hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van gedichten houdt die over het leven en over de natuur en dieren gaan.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een gedicht opnieuw ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een gesigneerd exemplaar, die gaat terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg