Aanslagh - Frans Van Schaik


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Na een schijnproces laat prins Maurits van Oranje-Nassau op 13 mei 1619 Johan van Oldenbarnevelt onthoofden. De prins verbreekt bovendien zijn belofte aan de oude staatsman diens familie verder ongemoeid te laten: hij pakt de zonen, Reynier en Willem hun banen en landgoederen af en verbant schoonzoon Cornelis van der Mijle, lid van de Raad van State, naar het onherbergzame eiland Goeree.
Deze onrechtvaardige daden zetten kwaad bloed bij Willem. Samen met andere opstandelingen bereidt hij in het diepste geheim een aanslag voor. Maar de opstandelingen zijn niet de enigen die het op de zoon van Willem van Oranje gemunt hebben…

Bron: Amazon

Over de auteur:
Na zijn vorige roman Scheyn brengt auteur Frans van Schaik opnieuw een relatief onbekende episode uit de vaderlandse geschiedenis op boeiende wijze tot leven.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2024

Druk:
1e druk

ISBN:
978-9463656351

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
342

Genre:
Genrefictie

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Aanslagh van Frans van Schaik wil je weten wie er in de koets zit, op wie er een aanslag wordt gepleegd en waarom. Het is mooi dat de cover van de voorflap, op de voorkant via de zijkant, via de achterkant, op de achterflap doorloopt. Het enige jammere is, dit is tevens ook het enige minpunt van dit boek, is dat men niet voor een cover heeft gekozen dat over het verhaal zelf gaat. De aanslag op deze cover speelt zich bijna twee eeuwen later af dan waarin het verhaal van het boek zich afspeelt. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten op wie of wat er een aanslag wordt gepleegd, waarom en of de aanslag lukt. 
In Aanslagh van Frans van Schaik laat Maurits van Oranje-Nassau in 1619 Johan van Oldenbarnevelt onthoofden, nadat er eerst een schijnproces is geweest. Maurits komt uiteindelijk zijn belofte aan Johan niet na en pakt de banen en landgoederen van de zoons van Johan af en verbant de schoonzoon van Johan naar het eiland Goeree.
De broers reageren ieder op hun manier en gaan op hun manier met het verlies om. De een probeert de belofte van zijn vader in te willigen en gaat vreedzaam te werk. De ander zint op wraak. Willem bereidt, samen met een paar anderen, in het diepste geheim een aanslag voor op Maurits van Oranje-Nassau. Willem en zijn handlangers blijken niet de enigen te zijn die het bloed van Maurits wel kunnen drinken, er blijken meer mensen te zijn die dat kunnen.
Het is voor te stellen dat er mensen zullen zijn die zeggen dat de titel niet goed is geschreven, dat Aanslagh van Frans van Schaik zonder 'h' aan het eind moet, maar in dit geval klopt de schrijfwijze. Men heeft er goed aan gedaan om de titel in het Oudnederlands te plaatsen, net zoals men er goed aan heeft gedaan diverse woorden en plaatsen, zoals Den Haghe, in het Oudnederlands te schrijven. Het geeft het verhaal net wat meer karakter. Mede daardoor waan je je tijdens het lezen in het verleden. Sowieso heb je door de beeldende schrijfstijl, dat haast filmisch aandoet, het gevoel dat je er zelf bij bent. De auteur heeft zich erg goed ingeleefd in de personages, de plaatsen en in het tijdperk waarin het verhaal zich afspeelt. Je moet dit boek dan ook in het tijdsbeeld plaatsen, zoals dat men geen computer en smartphone had, zodat men snel contact kon maken met elkaar. Veel ging toen per brief en mondeling. Door de beeldende schrijfwijze van de auteur zie je alles voor je en voel je haast de gevoelens van diverse personen, zoals als de familie krijgt te horen wat er met hun (groot)vader is gebeurd. 
Aanslagh van Frans van Schaik is een verhaal waar je meteen bij het lezen van de eerste zin in zit. Je wilt meteen verder lezen. Geregeld vraag je je af hoe het verhaal verder gaat, zoals of iemand geld gaat geven aan een ander. Je hebt zo nu en dan je vermoeden hoe iets zal gaan, zoals een aanslag in Rotterdam. Soms kom je met vragen te zitten, maar krijg je daar al snel antwoord op, zoals over een ruzie tussen Anna en Jakoba. Het is een verhaal met diverse verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals als twee personen, waarvan je als lezer twee andere personen verwacht, de poort doorgaan. Een verhaal met diverse spannende momenten, zoals als de Stille iets gaat doen in de naam van zijn vader en van zichzelf. Een verhaal met diverse emotionele momenten, zoals als Maria in tranen zit om haar gedode man. Een doos met tissues mag je dan ook bij de hand houden. Je krijgt op een gegeven moment bewondering voor Duifje door wat ze voor haar vader gaat doen en wie ze probeert te vinden. Langzaamaan wordt steeds meer duidelijk, zoals waarom Maurits gek was op een bepaalde vogelsoort en wat dat te maken heeft met de dood van iemand. Tegen het eind kun je helemaal niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal zal eindigen, of het twee personen lukt om iets belangrijks te vinden. Het eind is een open, maar tegelijkertijd passend eind. Soms hoop je met een open eind dat er nog een deel komt, maar in dit geval is het goed zo en ben je blij met het eind. 
Aanslagh van Frans van Schaik is gebaseerd op ware, historische feiten, zoals de feiten over Hugo de Groot. Je merkt aan alles dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan voor zijn verhaal. Hij heeft feit en fictie mooi verweven met elkaar, zoals over een zeilwagen. Tijdens het lezen heb je niet door wat waargebeurd is en wat niet waargebeurd is. Ook heb je niet door wie er echt heeft bestaan, je weet de bekende namen wel, maar hebt niet door dat er personen tussen zitten die niet echt hebben bestaan. Van begin tot eind is het verhaal geloofwaardig en zou het zomaar van begin tot eind zo gegaan kunnen zijn. Het is mooi van de auteur dat hij dagboekfragmenten van Jan Francken in het verhaal heeft verwerkt. Daardoor komt het verhaal nog meer waarheidsgetrouw over.
Aanslagh van Frans van Schaik laat zien hoe verschillend broers van karakter kunnen zijn. Tijdens het lezen heb je begrip voor de standpunten van beide broers, maar keur je de wijze van een van de broers af. Tijdens het lezen krijg je sowieso een steeds grotere hekel aan een van de broers, zeker als hij iets probeert te doen bij iemand. Dan kun je hem helemaal wel wat aandoen. Je hebt geregeld te doen met Jakoba. Je hoopt dat zij, en later ook Duifje, dat ze uiteindelijk hun eigen keuzes in alles mogen maken.
Het verhaal laat goed zien hoe belangrijk het is als kinderen globaal weten hoe het zit met een dierbare als er iets met hem of haar is gebeurd.
Het verhaal laat goed zien dat bepaalde dingen van alle tijden zijn, zoals horecaondernemers die bier met water aanlengen als het druk is. Ook laat het verhaal goed zien wat honger naar geld met veel mensen kan doen en dat verraad altijd op de loer ligt. Hier en daar is het verhaal leerzaam, zoals hoe je een mal van een kanon maakt. Je wilt dat in het echt gaan zien.
Het is mooi van de auteur dat hij aan het eind wetenswaardigheden heeft geschreven, zoals over de jongste Johan in het verhaal. Ook is het mooi dat hij een begrippenlijst heeft geplaatst, zodat je begrijpt wat diverse woorden betekenen, zoals slijkpreek. Daarnaast is het mooi dat de auteur aan het eind een namenlijst heeft geplaatst van de personen in dit boek, zodat je weet wie echt heeft bestaan en wie niet.
Kortom, Aanslagh van Frans van Schaik is een indrukwekkend en boeiend verhaal die is gebaseerd op het verhaal van twee broers en hun familie en een prins. Een verhaal waarbij een prins bepaalde welk geloof wel en niet gevolgd mocht worden. Het is een stukje vergeten geschiedenis van Nederland. Het is dan ook goed van de auteur dat hij er een verhaal over heeft geschreven waarbij feit en fictie mooi verweven zijn met elkaar.


Het boek is onder andere te koop bij amazon en bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover, alleen jammer dat het een schilderij van bijna twee eeuwen later is, dan waarin het verhaal in dit boek zich afspeelt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want om de titel draait het verhaal. Het is mooi dat men gekozen heeft om de titel in het Oudnederlands te plaatsen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte, beeldende, haast filmische manier geschreven, waardoor het verhaal vlot wegleest.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is in chronologische volgorde geschreven, waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Niet echt, maar dat is niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, sommige personen zie je groeien, zoals Johan.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Jan Faessen, omdat hij een hart van goud heeft.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Willem, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommigen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed, van anderen begrijp ik ze totaal niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, ik had wel in die tijd kunnen leven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals als iemand ten onrechte ter dood wordt veroordeeld, maar ook dat iemand geen relatie met diegene mocht hebben van wie ze hield en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Het leven heeft je nog zoveel moois te bieden.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt die op ware, historische gebeurtenissen zijn gebaseerd.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me onbewust nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg