Amy En De Lieve Moordenaar - Pieter Wouter Broekharst


Van Pieter Wouter Broekharst mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De al wat oudere man werkt in een apotheek en is herbarist. Uit geneeskrachtige planten bereidt hij de werkzame stoffen die in plaats van chemische medicatie kunnen worden gebruikt.
Deze werkzame stoffen kunnen echter ook als vergif worden ingezet en afhankelijk van de hoeveelheid dodelijk zijn.
Boos is die oudere man op de vrouw die hem het huwelijk in heeft gelokt en ook op een buurvrouw. Beiden misbruiken zij zijn goedheid als mantelzorger, maar daar maakt hij rigoureus een eind aan.
Doordat een overbuurvrouw de politie tipt gaat hij voor zes jaar achter de tralies. Hij wreekt zich op haar en als hij is vrijgekomen ook op een vrouwelijke bewaarder en de hoofdbewaarder vanwege de ondergane behandeling in de gevangenis.
Hij ontvoert Amy, een jong meisje en de dochter van de hoofdbewaarder. Maar dan loopt het anders dan hij zich had voorgenomen.

Bron: Amazon

Omslagontwerp:
P.W. Broekharst

Jaar van verschijnen:
2023

ISBN:
979-8386171865

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
266

Genre:
Spanning

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Amy en de lieve moordenaar van Pieter Wouter Broekharst wil je weten wie de vrouw op de cover is en wat haar verhaal is. Het is jammer dat een deel van de titel op de vrouw staat. De naam van de vrouw had iets meer omhoog gemogen, zodat die niet op het haar van de vrouw valt. Het tweede deel van de titel en de naam van de auteur had in een kleiner font naast de vrouw gemoeten. Het tweede deel van de titel had misschien zelfs beter onder de naam van de vrouw (ook in een kleiner font) boven het hoofd kunnen staan, zodat je meteen ziet dat het één lange titel is en niet lijkend of het tweede deel een subtitel is. De naam van de auteur had beter op de plek van de tweede helft van de titel kunnen staan, maar dan naast de vrouw. 
De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal, want je kunt je niet voorstellen dat er ook lieve moordenaars bestaan. De titel wordt op een gegeven moment duidelijk en dan kun je niet anders dan concluderen dat de titel erg goed gekozen is.
In Amy en de lieve moordenaar van Pieter Wouter Broekharst werkt een al wat oudere man in een apotheek en is herborist. Iets wat hem heel goed van pas komt in zijn leven. Een paar vrouwen hebben misbruik van zijn goedheid gemaakt en hij heeft wraak genomen, al had hij met één vrouw iets anders moeten doen dan hij heeft gedaan, omdat een buurvrouw het een en ander begon te wantrouwen en daarom de politie heeft ingelicht. Hij dacht met een smoes ermee weg te komen, maar helaas kwam zijn leugen uit en mag hij een aantal jaren in de gevangenis gaan wonen. In die tijd zint hij op wraak op de buurvrouw die hem heeft verraden. Ondertussen heeft hij het dankzij de hoofdbewaarder en een vrouwelijke bewaarder niet gemakkelijk in de gevangenis en dat is nog zacht uitgedrukt. Eenmaal op vrije voeten houdt hij zich eerst een tijdje gedeisd, maar zint ondertussen ook op wraak op de twee bewaarders die hem het leven zuur hebben gemaakt in de gevangenis. Na verloop van tijd ontvoert hij de dochter van de hoofdbewaarder. Alles lijkt van een leien dakje te gaan, maar dan verloopt het een en ander anders dan hij had gedacht.
Zoals gewend van Pieter Wouter Broekharst, heeft hij Amy en de lieve moordenaar beeldend geschreven. Sommige stukjes misschien wel te beeldend, omdat sommige stukjes walgelijk zijn, maar wel passend bij het verhaal. Dit is dan ook zeker geen boek dat je onder het eten of voor het slapen gaan kunt lezen. De auteur heeft zich erg goed ingeleefd in de personages, waardoor de personages tot leven komen. Je hebt het gevoel dat je het verhaal vanaf de zijlijn meemaakt. Het is duidelijk dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan voor zijn verhaal, waardoor de stukjes over de vele planten, hoe ze gebruikt kunnen worden in medicijnen en wat ze doen voor de gezondheid als je die inneemt, zoals Duivelsadem, geloofwaardig overkomen. Hoewel veel stukjes geloofwaardig over komen, zijn er ook stukjes die nogal ongeloofwaardig zijn, zoals wat de dochter van de hoofdbewaker op een gegeven moment wil dat haar vader doet. Ze komt mede daardoor jonger over dan ze is, ze is wat naïef. Je krijgt op een gegeven moment het gevoel dat ze een bepaald syndroom heeft, maar dan vraag je je af wie met wie speelt, of de dochter van de hoofdbewaarder misschien slimmer is dan ze zich voordoet. Je bent dan ook benieuwd hoe het verhaal zal eindigen. Tijdens het lezen erger je geregeld aan de hoofdpersoon en vraagt je steeds af waarom hij bepaalde dingen niet op een andere manier had aangepakt. Je begrijpt de hoofdpersoon, maar je keurt zijn daden niet goed, ook al denkt hij dat hij goed doet.
Amy en de lieve moordenaar van Pieter Wouter Broekharst is een verhaal waar je in moet komen. Vooral in het begin had het een en ander wel wat minder langdradig mogen zijn. Het is voor te stellen dat veel lezers daardoor aan het begin al afhaken, maar het is toch beter om door te zetten, omdat er op een gegeven moment een verrassende wending komt die je niet verwacht had. Het duurt even voordat het verhaal niet meer zo voorspelbaar is. Iets wat een lange tijd wel zo is, totdat de hoofdpersoon op bezoek gaat bij iemand waar hij wraak op wil nemen en langer bij haar blijft dan gepland. Vanaf dat moment is het verhaal gelukkig minder voorspelbaar, al blijven sommige stukjes nog steeds voorspelbaar, maar dan komen er meer verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals bijvoorbeeld hoe de dochter van de hoofdbewaker reageert en doet. Het eindigt gelukkig niet helemaal voorspelbaar, iets wat je wel verwacht had. 
Het is voor te stellen dat veel ouders na het lezen van Amy en de lieve moordenaar van Pieter Wouter Broekharst hun dochters zullen waarschuwen voor oude mannen, ook al zien ze er nog zo onschuldig uit, want er zijn oude mannetjes die blijkbaar toch niet zo onschuldig zijn als dat ze eruit zien. Ook zullen veel vrouwen oppassen voor vrijgezelle mannen die bij een apotheek werken. Ook al is het een fictief verhaal, het verhaal had deels waargebeurd kunnen zijn. Het verhaal laat goed zien wat voor zieke geesten er op de wereld rondlopen en waar die toe in staat zijn.
Kortom, Amy en de lieve moordenaar van Pieter Wouter Broekharst is een verhaal dat je geregeld doet walgen om bepaalde stukjes, maar je wilt evengoed steeds verder lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal verder zal gaan, hoe het verhaal zal eindigen. Het eind is deels voorspelbaar, deels verrassend.


Het boek is onder andere te koop bij amazon en bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had er meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
De foto is goed gekozen, alleen is het jammer dat een deel van de titel en een deel van de naam op de vrouw is geplaatst.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een nieuwsgierig makende titel. Je wilt weten waarom de moordenaar schijnbaar lief is. Op een gegeven moment wordt de titel duidelijk en kun je alleen maar concluderen dat men er goed aan heeft gedaan om voor deze titel te kiezen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven. Op een paar stukjes na, die langdradig zijn, leest het verhaal vlot weg.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is redelijk origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is helaas erg actueel en zal dat helaas altijd blijven, omdat er altijd mensen onder verdachte omstandigheden komen te overlijden en er altijd mensen ontvoerd zullen worden, om wat voor reden dan ook.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Nee, het boek weet niet altijd je aandacht vast te houden.

Heeft het plot je verrast?
Het plot heeft me deels wel en deels niet verrast.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is niet helemaal geloofwaardig, er staan stukjes in die erg ongeloofwaardig overkomen, zoals wat de oude man in de gevangenis vaak krijgt te verduren. Het was geloofwaardiger geweest als het minder vaak was gebeurd, want dat hetgeen wat de oude man heeft meegemaakt, gebeurt in gevangenissen, kan best waar zijn, maar minder vaak dan beschreven.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Niet echt. Een persoon gedraagt zich steeds jonger in plaats van volwassener.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit verhaal.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, dat zou ik niet kunnen.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik het niet goed, van andere personen begrijp ik ze niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me een paar keer weten te raken, zoals het overlijden van iemand die iemand anders een belofte doet en bijna niet nagekomen werd, omdat iemand anders er een stokje voor wilde steken. Ook heeft het me geraakt hoe diverse personen vermoord werden en de reden daarvoor. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt die op een gegeven moment een verrassende wending krijgt, waardoor het verhaal toch anders loopt dan verwacht.

Hoeveel sterren geef je het boek?
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Pieter Wouter Broekharst X

Website van de uitgever:





Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg