Lilly's Rozen - Sven Cohen Stuart


Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Rik is gelukkig getrouwd en vader van twee kinderen. Als mededirecteur
van een architectenbureau heeft hij bovendien een druk zakelijk
leven. Hij realiseert zich echter dat zowel zijn zakelijk- als zijn privé
leven nog slechts rusten op de angst om los te laten, te verliezen. Zijn huwelijk
vertoont scheuren, constructiefouten, en hij verliest de grip op de gang van zaken op kantoor.
Hij moet de strijd aangaan met zichzelf over waar het in het leven
werkelijk om draait. Als de ouder wordende Manie, zijn yogaleraar, tegen wie hij
enorm opkijkt in de gevangenis belandt en diens vrouw Christien
op een mooie zomerdag zelfmoord pleegt, storten ook de laatste
zekerheden in Riks leven in elkaar.

Bron: Amazon

Over de auteur:
Na het succesvolle literaire debuut De wandeling (2016) van
Sven Cohen Stuart is Lilly’s rozen zijn tweede roman die zich,
opnieuw, afspeelt in het hedendaagse Amsterdam.

Bron: achterkant boek

Jaar van verschijnen:
2020

ISBN:
978-9463389303

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
198

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Lilly's rozen van Sven Cohen Stuart wil je weten van wie het schilderij is en of hij ook een rol heeft in het verhaal. De cover was nog mooier geweest als men de titel van het boek onder de rozen, op de vaas, had geplaatst en de naam van de auteur links bovenaan, naast de rozen, had geplaatst. Het is mooi dat de vaas met rozen in het verhaal terugkomt. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten wie Lilly is, wat haar verhaal is en wat de rozen met haar van doen hebben.
In Lilly's rozen van Sven Cohen Stuart lijkt Rik een perfect leven te leiden met een eigen bedrijf, die hij samen met een vriend runt, een gelukkig huwelijk met twee kleine kinderen en een pas verbouwde woning. Het is het soort leven waar veel mensen van dromen. Helaas is dat de buitenkant, want het gezegde 'ieder huis heeft zijn kruis' geldt ook zeker voor dit gezin. Al snel krijg je een vermoeden dat Rik in een soort midlifecrisis zit en niet goed weet wat hij precies met zijn leven aan moet. Beter gezegd... met zijn werk. Zijn vrouw stuurt hem op een dag naar zijn zwager. Door dat bezoek wil hij meer weten over zijn zwager en zijn toekomstige vrouw. Dan blijkt dat zijn huwelijk ook niet is wat hij dacht. De vraag is hoe verder met zijn leven? Zijn leven komt door diverse gebeurtenissen op zijn kop te staan en dan komt zijn zwager ook nog eens in de gevangenis te zitten. Een andere vraag is dan ook hoe hij ermee om gaat.
Lilly's rozen van Sven Cohen Stuart is een indringend, meeslepend verhaal dat vanuit de hoofdpersoon is geschreven. Het duurt even voor het verhaal je pakt. Pas bij een opmerking van een moeder wil je alleen nog maar verder lezen en kun je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het zit met een bepaald persoon en waarom zijn moeder die opmerking heeft gemaakt. Tijdens het lezen krijg je steeds meer te doen met de hoofdpersoon en met nog een ander persoon, maar ook met kinderen die de dupe zijn van het handelen van hun ouders. Steeds als je denkt te weten hoe het zit met een aantal personen, blijkt dat toch anders te zijn of even later anders te lopen dan verwacht. Sommige personen geven je vertrouwen, maar dan maken ze een opmerking, waardoor je begint te twijfelen aan die persoon en krijg je het gevoel dat die samenspant met een ander. Op een gegeven moment krijg je het gevoel dat een persoon een nieuwe hobby heeft, vijanden maken. Je krijgt vermoedens dat een zelfmoord geen zelfmoord was, maar dat iemand ervoor heeft gezorgd dat die persoon zelfmoord pleegde, nadat je las over een brand die blijkt te stinken. Soms moet je lachen om een stukje, zoals om de opmerking die een vrouw maakt nadat ze is afgewezen. De auteur heeft heel goed de spanning weten op te bouwen. Het eind is een iets ander eind dan je verwachtte, maar evengoed past het eind bij de hoofdpersoon, bij het verhaal.
Lilly's rozen van Sven Cohen Stuart is een verhaal waarbij je op een gegeven moment het gevoel krijgt dat het een (deels) autobiografisch verhaal van de auteur is, dat hij het een en ander zelf heeft meegemaakt en zijn gedachtes en gevoelens in een verhaal van zich af heeft geschreven. Zo goed weet de auteur de gevoelens van de hoofdpersoon te beschrijven, waardoor je zijn gevoelens als, onmacht, boosheid en liefde voor zijn kinderen haast voelt. Het verhaal laat zien dat loslaten een heel proces is en voor iedereen weer anders is. Wat de hoofdpersoon moet doorstaan, kan voor veel mensen (deels) herkenbaar zijn, zoals de tegenwerkingen bij een scheiding. Het verhaal laat heel goed zien hoe listig, hoe vals sommige mensen zijn en mensen uit elkaar proberen te drijven. Geregeld maakt de hoofdpersoon vergelijkingen, zoals als hij mensen met een infuus ziet en waar hij het infuus mee vergelijkt. Na het lezen van die vergelijking, kun je niet meer 'normaal' naar een infuus kijken en noem je het ook anders.
Kortom, Lilly's rozen van Sven Cohen Stuart is een indringend verhaal over een man die het een en ander moet loslaten, vol met vragen zit en niet meer gelukkig is met zijn baan. Het is een verhaal dat voor veel mensen (deels) herkenbaar kan zijn, omdat ze zelf een of meer gebeurtenissen, die in het verhaal beschreven zijn, op een soortgelijke manier hebben meegemaakt, hebben ervaren.


Het boek is onder andere te koop bij amazon en bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. De cover was nog mooier geweest als men de titel van het boek onder de rozen, op de vaas, had geplaatst en de naam van de auteur links bovenaan, naast de rozen had geplaatst. Het is mooi dat de vaas met rozen in het verhaal voorkomt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een titel dat je nieuwsgierig maakt naar het verhaal.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte, beeldende en indringende manier geschreven, waardoor het verhaal vlot wegleest. Het is een verhaal dat in je gaat zitten.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is redelijk origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het verhaal is erg actueel en zal altijd actueel blijven, omdat scheidingen, ongelukkige gevoelens over werk en zelfmoord helaas altijd zullen blijven bestaan.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Nee, het duurde even voor ik in het verhaal zat. Pas bij een opmerking van een moeder over haar zoon, zat ik in het verhaal en kon ik het verhaal niet meer loslaten.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Zoals geantwoord in de vorige vraag, vanaf een opmerking van een moeder over haar zoon, wist het verhaal mijn aandacht vast te houden.

Heeft het plot je verrast?
Ja, ik had een iets ander, schokkender plot verwacht. Evengoed past het plot bij het verhaal.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, op een gegeven moment zie je een bepaald persoon groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan Lilly, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden. Ja, ja, het is ook altijd hetzelfde bij deze vraag in de recensies, maar ik wil nu eenmaal niets verraden. Ik wil, net als de auteur en de uitgeverij, dat je het boek zelf gaat lezen en gaat ontdekken waarom ik een hekel heb aan, in dit geval, Lilly.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommigen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed, zoals van Manie. Van anderen begrijp ik ze totaal niet.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Amsterdam is een mooie stad.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals de zelfmoord van iemand. Dat heeft me echt geraakt. Ook heeft het me geraakt hoe twee vrouwen met hun exen omgaan en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Een garenklos die in hoog tempo en onontkeerbaar afrolde.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die houdt van verhalen die waargebeurd zouden kunnen zijn.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Sven Cohen Stuart

Website van de uitgever:

Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg