Delaxius En De Gedwongen Queeste - Sam De Jong


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Het was de bedoeling dat Delaxius gewoon naar het feest van heer Kinsey Freyweyn zou gaan, om hem te feliciteren met zijn vijftigste verjaardag. Maar daar nam plotseling een bleek, slangachtig wezen het woord. Die deelde de verbaasde feestgangers mee, dat Reagas Gabor, heer van Arkosa, bijna klaar was met het verzamelen van zijn leger. Het leger moest klaar zijn rond het begin van de winter, en dan zou er een nieuwe oorlog komen.
Hij voegde eraan toe, dat volgens de profetie er maar één persoon dit allemaal zou kunnen tegenhouden. Iemand met magische krachten. Die jongen zou op een levensgevaarlijke queeste gaan. Delaxius.

Verdrietig nam zijn moeder de volgende dag afscheid van hem en vertrouwde hem nog een geheim toe. Zijn broer Duyaros ging met hem mee en na een tijdje voegde ook Lucy, de dochter van heer Kinsey Freyweyn en vrouwe Anna Freyweyn, zich bij hen.

Er volgt een spannende en avontuurlijke tocht waarbij het drietal meermalen in ernstig gevaar komt te verkeren. Delaxius maakt kennis met zijn bijzondere magische talenten en leert er mee omgaan. En dan staat hij uiteindelijk oog in oog met Reagas Gabor.
Een avontuurlijke en meeslepende fantasyroman.

Bron: Amazon

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
1e druk

ISBN:
978-9463655972

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
276

Genre:
Actie en avontuur

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Delaxius en de gedwongen queeste van Sam de Jong wil je weten wie de man is en wat zijn verhaal is. Ook wil je weten van wie het kasteel is en waar het staat. Je ziet in ieder geval meteen dat het een fantasyverhaal is dat je gaat lezen. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. Het was alleen mooier geweest als de titel iets kleiner was geweest, zodat de titel iets meer naar rechts had gekund. Dat oogt mooier. Ook was het mooier geweest als de naam van de auteur iets meer naar links was geplaatst en iets schuiner, zodat het lijkt of de naam in de zijkant van de rots was gebeiteld. De titel maakt je nieuwsgierig. Je wilt weten waarom de queeste gedwongen is.
In Delaxius en de gedwongen queeste van Sam de Jong dacht Delaxius gewoon naar het vijftigste verjaardagsfeest van heer Kinsey Freyweyn te gaan. Eenmaal daar was er eerst nog niets aan de hand. Tot op een gegeven moment een slangachtig wezen het woord nam en meedeelde dat Reagas Gabor klaar was met het verzamelen van zijn leger. Er is maar één persoon die hem tegen kan houden en dat is een persoon met magische krachten. 
De moeder en de zus van Delaxius namen de volgende ochtend verdrietig afscheid, waarbij Delaxius een geheim van zijn moeder kreeg te horen. Zijn broer Duyaros was wel in voor een avontuur en wilde zijn broertje niet alleen weg laten gaan. Samen gingen ze op pad, waarbij even later Lucy, de dochter van heer Kinsey Freyweyn, zich ook toevoegde. Er volgt een spannend en avontuurlijke tocht waarbij ze te maken krijgen met vele wezens en diverse obstakels. 
Meteen bij het lezen van de eerste pagina van Delaxius en de gedwongen queeste van Sam de Jong word je meegezogen in het verhaal. Je wilt alleen maar verder lezen als je eenmaal aan het verhaal bent begonnen. In het begin lijkt het wel van de hak op de tak te gaan. Je moet dan ook goed opletten. In de loop van het verhaal wordt dat gelukkig minder. Tijdens het lezen leef je mee met de groep als ze te maken krijgen met tegenslag, zoals een aanval door iemand. Je wilt steeds weten hoe de tegenslagen zullen aflopen. Het zijn dan ook spannende momenten, zoals als ze gevangen genomen worden bij een rivier en wat de hoofdpersoon dan doet. Je wilt de magische krachten, die Delaxius heeft, ook hebben en niet alleen voor noodweer, maar ook om een andere reden en die de hoofdpersoon daarom ook gebruikt. Geregeld komt Delaxius voor een moeilijke keuze te staan, zoals wanneer een kasteel wordt overgenomen en iemand aan Delaxius vraagt om te stoppen. Hoewel je al weet welke keuze Delaxius zal gaan maken, blijft het toch even spannend naar wat zijn antwoord zal zijn. Je vraagt je af wat jezelf op zo'n moment gedaan zou hebben.
Hoewel je al voor een groot deel een vermoeden hebt hoe het plot zal zijn, de vraag is alleen op welke manier en welke offers er gebracht worden, zijn er genoeg verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals als op een gegeven moment iemand uit een kookpot tevoorschijn komt en wie dat blijkt te zijn. Het eind is een mooi, maar ook een deels open eind. Je wilt stiekem weten hoe het uiteindelijk zal gaan tussen twee personen, ook al kun je het wel raden en heb je er begrip voor dat het voor hun zo loopt. 
Delaxius en de gedwongen queeste van Sam de Jong is geen boek voor onder het eten of voor het slapen gaan te lezen, vanwege een aantal bloederige stukjes. Doordat het boek zo beeldend is geschreven, heb je het gevoel dat je het verhaal zelf meemaakt. Je krijgt bijvoorbeeld de bibbers van een tunnel waar je niet alleen door zou durven lopen en dat is niet vanwege de donkerte of de hoogte. Soms weet je niet of de hoofdpersoon iets echt meemaakt of dat hij droomt. Zijn dromen zijn namelijk angstaanjagend levensecht. Tegen het eind wordt het pas duidelijk hoe het zit met de dromen. Na het lezen over stukje over een klimop, wat die kan, wil je de plant niet meer in je tuin hebben. Je gaat er met andere ogen naar kijken.
Kortom, Delaxius en de gedwongen queeste van Sam de Jong is een fantasyverhaal boordevol avontuur. Ook al weet je ongeveer hoe het verhaal zal eindigen, je wilt evengoed weten wat voor obstakels er gewonnen moeten worden en wat voor offers er gebracht zullen worden. Ook wil je weten hoe het tussen twee personen verder zal gaan.


Het boek is onder andere te koop bij amazon en bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past, maar het was mooier geweest als de titel iets kleiner was geweest, zodat die wat meer naar rechts geplaatst kon worden. Ook was het mooier geweest als de naam van de auteur wat meer naar links en wat schuiner was geplaatst, zodat het lijkt of de naam van de auteur in de rotsen was gebeiteld. Het is in ieder geval mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest. Door de beeldende schrijfstijl van de auteur, heb je het gevoel dat je het verhaal zelf meemaakt.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is van begin tot eind goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er af en toe teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal er om vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Nee, niet altijd, soms viel ik in slaap, maar dat lag aan mij, omdat ik privé iets had wat energie van me slurpte. Daarom deed ik ook langer met het boek dan de bedoeling was.

Heeft het plot je verrast?
Niet echt, maar dat is niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Hoewel het een duidelijk fantasyverhaal is, veel dingen, zoals bepaalde wezens, in het echt niet kan, is het verhaal van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, sommige personen, zoals de hoofdpersoon, zie je groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik ben er nog niet uit wie ik het leukst vind.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Reagas Gabor, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik de beweegredenen, ook al keur ik niet alles goed, van andere personen begrijp ik ze niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat zou ik wel kunnen, ook al zou ik het zwaar hebben.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals een ontvoering van iemand en hoe iemand over zijn zoon denkt. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
'Zelfs in de meest onmogelijke situaties is er nog hoop, Delaxius.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van spannende fantasyverhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:









Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg