Escher Worden - Joris Escher


Van uitgeverij atlas contact mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In een negentiende-eeuwse Chinese lakdoos met ivoren puzzels vindt Joris Escher twee tekeningen van zijn oudoom, de wereldberoemde graficus M.C. Escher. De bladen hebben al minstens 90 jaar het licht niet gezien. Hij vermoedt dat deze vroege studies een sleutel vormen in de ontwikkeling van Escher als kunstenaar en begint een ontdekkingsreis naar de oorsprong van diens fascinaties. Wie was zijn oom Mauk? Hoe is hij Escher geworden?

In de voetsporen van M.C. Escher wordt de lezer meegevoerd van Haarlem naar Italië, van Japan en China naar Canada, en van Spanje terug naar Baarn. Joris Escher leert zelf houtsnijden, tekent op de plaatsen waar zijn oudoom heeft getekend en vindt talloze nog onbekende verhalen, vreugdes, vriendschappen en verbanden uit Eschers leven. Door de ogen van M.C. Escher beleeft de lezer zijn ontwikkeling van jongeman tot graficus, kunstenaar en ten slotte tot de Escher die we allemaal kennen. Escher worden maakt daarmee van het genie Escher weer een aanraakbaar en feilbaar mens.

Bron: Amazon

Over de auteur:
Joris Escher ontwerpt en begeleidt duurzame maatschappelijke veranderingen, voornamelijk in de watersector. Eerder had hij gedurende tien jaar een galerie en uitgeverij voor kunstenaars uit Azië en Latijns-Amerika. Escher worden is zijn debuut.

Bron: achterflap

Omslagontwerp:
Janine Hendriks

Binnenwerk:
Wim ten Brinke

Jaar van verschijnen:
2023

ISBN:
978-9045047980

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
368

Genre:
Kunst & fotografie

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Escher worden van Joris Escher wil je weten wat de spulletjes in de doos zijn. Sommige dingen komen bekend voor, zoals het balletjesspel, maar er zitten ook spulletjes in die niet één, twee, drie te verklaren zijn. Gelukkig geeft de auteur daar in het boek antwoord op en vertelt hij waarom de doos zo belangrijk was voor een paar familieleden van de auteur. Als je goed kijkt, dan zie je ook een kunstwerk van de persoon waar het in dit boek om draait. Ook hier heeft de auteur wat over te vertellen. De titel spreekt voor zichzelf, je weet meteen over wie het boek gaat. De foto's in het boek maken het boek compleet.
In Escher worden vertelt Joris Escher in vier delen hoe Escher van Mauk worden, via graficus worden, via kunstenaar worden, uiteindelijk Escher is geworden en of dat gelukt is. Tussendoor vertelt de auteur in drie rimpelingen over zijn zoektocht, hoe hij de voetsporen van zijn oudoom heeft gevolgd en hoe hij een kunstwerk van zijn oudoom heeft proberen na te maken. Daarmee laat de auteur zien dat dat niet zo simpel is als het lijkt. Het is alleen jammer dat je aan het eind het gevoel hebt dat de auteur het eind heeft afgeraffeld, want je mist wat jaren tot aan de dood van Mauk Escher en het was ook interessant om te lezen geweest over hoe de begrafenis was. In de epiloog vertelt de auteur wel waarom hij dat niet heeft gedaan en je begrijpt hem, maar als lezer vind je het een gemis. Dat is dan ook het enige minpunt van dit boek.
Escher worden van Joris Escher is een boeiend levensverhaal over M. C. Escher. De auteur heeft zich heel erg goed ingeleefd in zijn oudoom en de monologen goed beschreven. De monologen zouden stuk voor stuk zo gegaan kunnen zijn. Het is indrukwekkend om te lezen hoe Mauk opgroeide, hoe hij als kind was, hoe hij als volwassene was en hoe hij kunstenaar is geworden. Wie hij als voorbeeld had en hoe hij uiteindelijk zichzelf, met een klein beetje hulp van anderen, de diverse technieken aanleerde en zijn kijk om zich heen ontdekte. Soms moet je lachen, zoals om een hospita en wat ze op een gegeven moment tegen de jonge Mauk zegt. Hoewel hij zware tijden kende, jarenlang afhankelijk was van anderen, zorgen had om zijn gezin te onderhouden en soms wilde opgeven, bleef hij toch doorgaan. De voor- en nadelen van het kunstenaarschap komen hiermee goed naar voren. Zijn worsteling met zijn familie, zijn vrouw en gezin en zijn vrienden komen ook heel goed naar voren. Tijdens het lezen voel je niet alleen de trots van de auteur voor zijn oudoom, maar ook van de ouders van Mauk en zijn familie en vrienden die trots zijn op Mauk, wat hij allemaal bereikt heeft, ook al verdiende hij indertijd niet veel. Het is mooi om te lezen dat hij ook zelfinzichten had en besefte wat hij beter niet kon doen. 
Het verhaal laat heel goed zien wat het met een gezin kan doen als een gezinslid komt te ontvallen. Iets wat veel mensen zullen herkennen. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden, want er staan een paar emotionele momenten in, zoals als Escher iets ontdekt in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn ooggetuigenverslagen van wat hij in die tijd ziet, zoals in Rotterdam na het bombardement, zijn schokkend om te lezen, maar tegelijkertijd is het goed van de auteur dat hij dat in het verhaal heeft verwerkt, omdat het niet alleen het verhaal van Escher zelf is, maar ook een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Het is aangrijpend om te lezen hoe Escher en zijn gezin de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd, hoe ze het hebben ervaren.
Escher worden van Joris Escher vertelt niet alleen het levensverhaal van Escher, maar ook hoe Escher zijn liefde voor tekenen tot stand kwam, wat hij tijdens zijn leven allemaal getekend heeft, hoe Escher de wereld om zich heen bekeek en hoe hij te werk ging. Het is indrukwekkend om te lezen waar hij zijn inspiratie vandaan haalde, zoals voor zijn beroemde patronen en hoe hij die tijdenlang steeds weer uitwerkte en niet snel tevreden was, maar er ook over vertelde aan anderen, waardoor je een beter beeld krijgt van de patronen. Zoals Escher naar patronen keek en wat hij er in zag, kan voor veel mensen herkenbaar zijn, omdat ze zelf ook altijd van alles in patronen zien. Net zoals de auteur tussendoor laat zien, laat Escher ook zien dat zijn kunstwerken niet simpel na te maken zijn. Het is leuk om te lezen waar Escher geëxposeerd heeft, wat hij van bepaalde groepen vond, wat hij betaald kreeg voor een kunstwerk en wat men indertijd van zijn kunstwerken vond. Door de vader van Mauk ga je anders naar gebouwen kijken en krijg je meer bewondering voor hoe de gebouwen gebouwd zijn. Hier en daar is het verhaal leerzaam, zoals wat je moet hebben als je een sierlijke lijn wilt tekenen. Soms word je aan het denken gezet, zoals over verwondering. De vrienden van Escher hebben een speciale naam voor de vragen van Mauk bedacht als Mauk weer met een vraag komt. De wijze lessen van de ouders van Mauk gaan voor iedereen op.
Kortom, Escher worden van Joris Escher is een indrukwekkend en boeiend levensverhaal over Escher waarin je Escher ziet groeien tot de kunstenaar die hij uiteindelijk zou gaan worden. Het is mooi dat de auteur in de voetsporen van zijn oudoom heeft gelopen en de plaatsen heeft bezocht die zijn oudoom ook heeft bezocht. Je wilt dat zelf ook, al weet je, als je het boek uit hebt, dat je niet meer overal op kunt gaan zitten.




Het boek is onder andere te koop bij amazon en bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Op het eerste gezicht zie je alleen lakdoos met voorwerpen, maar als je goed kijkt, dan zie je nog iets op de cover. 

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want om Escher draait het boek.
 
Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een beeldende en vertellende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen heel mooi. Door de beschrijvingen van Italië begrijp je waarom Escher verliefd op Italië is geworden en waarom hij er jaren heeft gewoond. Je begrijpt niet waarom hij zijn laatste levensjaren daar niet heeft gewoond.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals als Mauk in Tweede Wereldoorlog op een dag teruggaat naar Amsterdam om iets op te halen, maar ook hoe Jetta geregeld leed in hun huwelijk en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Maar schoolslimheid is niet de enige bruikbare intelligentie.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in Escher.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Als het goed is, verschijnt er in het najaar een Engelse vertaling van dit boek in Amerika.

Leesfragment:
Ga naar de website van uitgeverij atlas contact om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:









Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg