Ware Moed - Joris Voorhoeve


Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De strijd van Oekraïners

Waar gaat het boek over? 
Oekraïense mensen vechten voor hun vrijheid. Dit boek schetst de offers die zij brengen en de overtuigingen die hen overeind houden tegenover de grote overmacht van Rusland. Zij hebben onze hulp nodig. Ze vechten ook voor onze Europese idealen. Deze mannen en vrouwen waarschuwen wat Europa te wachten staat als Rusland Oekraïne onderwerpt.

Bron: Amazon

Omslagontwerp:
Zofia Ciolek en Olha ZhuKova

Binnenwerk:
BeCo DTP-Productions, Epe

Jaar van verschijnen:
2024

ISBN:
978-9464871876

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
248

Genre:
Mens & maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Ware moed van Joris Voorhoeve wil je weten wie de mensen op de cover zijn en wat hun verhalen zijn. Je krijgt al een vermoeden waar het boek over zal gaan. De titel doet vermoeden dat de mensen op de cover heel moedig zijn. Iets wat ze ook uitstralen. De subtitel geeft duidelijk aan wat je van het boek kunt verwachten. De foto's in het boek maken het boek compleet. Het is begrijpelijk dat niet iedereen, vanwege veiligheidsredenen, in het boek staan. Je kunt er alleen maar begrip voor hebben, net zoals je er alleen maar begrip voor kunt hebben dat die personen schuilnamen hebben gebruikt.
De netto-opbrengst van dit boek wordt 50-50 verdeeld over OpenDoorUkraine.nl en Stichting Netherlands for Ukraine.
In Ware moed vertelt Joris Voorhoeve waarom hij dit boek heeft geschreven, wat hij met Oekraïne heeft, hij geeft een korte geschiedenis van Oekraïne, hij vertelt over de oorlog die tussen Rusland en Oekraïne gaande is, wat de gevolgen kunnen zijn als Rusland de oorlog zou winnen en hoe hij denkt dat de oorlog gestopt kan worden. In het boek laat de auteur diverse mensen aan het woord. Mensen die hun verhalen vertellen over waarom ze gebleven zijn, waarom ze vechten of hebben gevochten tegen Rusland, wat ze hebben meegemaakt en wat hun boodschap aan het westen is. Uiteraard staat er ook een minibiografie van Zelensky in. Zonder hem was het boek niet compleet. De auteur heeft er goed aan gedaan om te vermelden wat dit boek niet biedt, zoals een samenvatting van het verloop van de oorlog.
De hoofdstukken zijn los te lezen. Je kunt zelf bepalen met welk hoofdstuk je begint, welk hoofdstuk je daarna gaat lezen en met welk hoofdstuk je eindigt. Dit is geen boek dat je onder het eten kunt gaan lezen, tenzij je een ijzersterke maag hebt. Ook is het geen boek om voor het slapen gaan te gaan lezen, tenzij je niet gevoelig bent voor nachtmerries. Diverse personen belichten namelijk de gruwelijkheden beeldend, zoals iemand die zijn ingewanden naast zich zag liggen. Het is aan te bevelen om een doos met tissues bij de hand te houden, want er kunnen wat tranen gaan vloeien.
Het is duidelijk dat Joris Voorhoeve in Ware moed weet waar hij het over heeft en de geschiedenis kent van Rusland en Oekraïne. Daardoor weet hij alles wat hij heeft geschreven, zoals hoe hij denkt dat de oorlog gestopt kan worden en waarom het belangrijk is dat het westen Oekraïne blijft ondersteunen, goed te onderbouwen. De auteur laat, net als een paar anderen in dit boek, zien wat er gebeurt als Russische soldaten niet meevechten. Hij laat zien dat niet elke Rus slecht is, dat er ook veel Russen zijn die tegen de oorlog zijn. Sommigen hebben zelfs de moed om over te lopen. Na het lezen van dit boek begrijp je beter waarom niet iedereen zijn of haar verhaal durft te vertellen en zijn of haar mening voor zich houdt. Het een en ander in dit boek is al bekend uit andere boeken, maar het is goed dat dat toch weer even belicht wordt, zoals de hongersnood door Stalin. Het blijft schokkend om te lezen. Het is fijn dat de auteur objectief blijft over het een en ander, zoals over de oorlogsmisdaden. 
Zoals gezegd, in Ware moed van Joris Voorhoeve komen ook 'gewone' mensen, mensen zoals jij en ik, aan het woord. Het is heel goed dat die mensen hun verhaal vertellen. Het is bijzonder om te lezen waarom ze in Oekraïne bleven en vechten en vochten voor hun vaderland. Ze doen dat niet alleen voor hunzelf, maar ze hebben ook andere redenen om te vechten voor hun vaderland. Het zijn verschillende verhalen, ieder heeft zo zijn of haar eigen verhaal, hun ooggetuigenverslagen, waarbij ze gruwelijkste dingen hebben gezien, een paar personen missen een of meer ledematen, maar toch blijven ze op hun manier hun vaderland steunen nadat ze 'hersteld' zijn en weer wat kunnen doen. Je kunt alleen maar bewondering voor hun moed hebben. Veel mensen, waaronder ikzelf, kunnen nog wat van Andrey leren. Hij ziet elke dag als een cadeau. Je had het begrepen als hij depressief was geworden na alles wat hij heeft meegemaakt, maar dat is hij absoluut niet. Van een iemand kun je niet geloven dat hij na alle martelingen die hij heeft ondergaan, het nog na kan vertellen. Het kan niet anders dan dat hij veel engelen bij zich had. De verhalen laten zien dat niet alleen mannen strijden, maar dat ook veel vrouwen, zoals een moslimvrouw, strijdt voor Oekraïne. De beschreven martelingen gaan je niet in de koude kleren zitten. Wat de meeste mensen in dit boek gemeen hebben, is dat ze vertellen waarom het belangrijk is dat het westen Oekraïne blijft steunen. Sommigen zijn kritisch over veel mensen, dat veel mensen laks zijn, maar tegelijkertijd hebben ze ook begrip voor die mensen. Diverse personen vertellen, net als de auteur, dat de oorlog eigenlijk veel eerder is begonnen dan men denkt. Alleen merkte je dat niet zo. Sommige stukjes kunnen tot discussies leiden, zoals over democratische politici. Soms word je aan het denken gezet, zoals over trauma. Je gaat er met andere ogen naar kijken.
Kortom, Ware moed van Joris Voorhoeve laat je beseffen dat we relatief vrij leven in ons kikkerlandje, maar ook dat de oorlog nooit ver weg is, ook al lijkt dat wel zo. Het doet je beseffen dat ons land ook zomaar in een oorlog kan komen. De ooggetuigenverhalen van de mensen in dit boek, zijn schokkend om te lezen, maar tegelijkertijd heb je bewondering voor die mensen, voor hun inzet en hun doorzettingsvermogen. Helaas kan niet iedereen het navertellen.




Het boek is onder andere te koop bij amazon en bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want de mensen in dit boek hebben ware moed.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen, je weet meteen wat je te wachten staat in dit boek.

Hoe actueel is het boek?
Van sommige boeken wil je kunnen zeggen dat het erg achterhaald is, maar dat is met dit boek helaas niet het geval. Het boek is erg actueel en zal het helaas nog wel even blijven ook.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me met heel zijn boek weten te raken. De verhalen van de ooggetuigen hebben me stuk voor stuk geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Diefstal, moord en verkrachting mogen nooit beloond worden.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Iedere (jong)volwassene zou dit boek moeten lezen, zodat ze beter begrijpen wat er speelt in Oekraïne, waarom de mensen daar niet alleen voor zichzelf vechten.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk niet dat ik het boek nog een keer ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:









Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg