Het Siliconencomplot - Walther Van Venrooij


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een JT-mysterie

Waar gaat het boek over? 
Wanneer een vitale vrouw het kantoor van Joost Ternate binnenstapt en vraagt of hij haar dood wil onderzoeken, is de detective wel verbaasd. Maar na haar uitleg neemt hij de opdracht aan en gaat hij met zijn team op onderzoek uit als Stella Mulders een paar maanden later inderdaad overlijdt. Hij krijgt te maken met de wereld van plastisch chirurgen en met de charmante Marguerite Masu die de verkoop van siliconenborstimplantaten moet bevorderen. Over de evidente nadelen van dit type implantaten praat ze liever niet, in tegenstelling tot de gedreven Stella Mulders die er onderzoek naar doet en er lezingen over geeft. Ook de gespierde vriend van Marguerite, een sportschooleigenaar, en zijn bazige zus spelen een belangrijke maar vooralsnog onduidelijke rol in de wazige wereld van chantage en moord. Wanneer ook Joost zelf nauwelijks ontsnapt aan een moordaanslag, beseffen hij en zijn medewerkers dat ze met vuur spelen. Dit is het achtste deel in een serie waarin privédetective Joost Ternate samen met zijn team wordt ingeschakeld om mysteries op te lossen.

Bron: bol

Over de auteur:
Na een carrière aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, waarbij zijn leven werd gevuld met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, begon Walther van Venrooij met het schrijven van fictie, eerst voor kinderen, daarna voor volwassenen. In 2016 verscheen zijn eerste misdaadroman, Brieven uit de hemel, met inspecteur Joost Ternate in de hoofdrol. In 2017 verscheen het vervolg, Aranea (boek JT2), nog in datzelfde jaar gevolgd door JT3: De Japanner. In 2018 kwam JT4 uit (Nora E.), gevolgd door JT5: De cruise van de familie Larousse (2019), in 2020 JT 6 Concert in mineur en in 2023 JT 7 De koster en de kapelaan.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2024

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789463656061

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
152

Genre:
Mysterie

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Het siliconencomplot van Walther van Venrooij krijg je een vermoeden dat je een verhaal gaat lezen dat zich in een ziekenhuis of in een privékliniek afspeelt. Je wilt weten wie de vrouw is en wat haar verhaal is. Ook wil je weten voor wie de siliconenborst is. Het is mooi dat de coverfoto via de zijkant op de achterkant doorloopt. Om de titel moet je lachen. Het zou zomaar een titel van een van de toneelstukken voor Theater van de Lach van John Lanting geweest kunnen zijn als het nog bestond en John Lanting nog had geleefd. Voor diegenen die Theater van de Lach niet kennen, kijk op YouTube, daar vind je filmpjes van de toneelstukken. Voor diegenen die het nog kennen van vroeger is het leuk om terug te kijken. In ieder geval verwacht je een vrolijk verhaal te gaan lezen, maar bij het lezen van de subtitel weet je al meteen dat dat niet het geval zal zijn. 
Het siliconencomplot van Walther van Venrooij is het achtste deel in de Joost Ternate-mysterie-serie. Op zich is dit deel los te lezen. Er staat niet veel in waardoor je het gevoel hebt dat je iets hebt gemist als je de vorige delen niet hebt gelezen. Evengoed is het toch wel verstandig om met het eerste deel te beginnen en dan op volgorde de volgende delen te lezen, want dan begrijp je bijvoorbeeld beter waarom iemand beenprotheses heeft.
In Het siliconencomplot van Walther van Venrooij komt op een dag een vrouw op het kantoor van Joost Ternate en zijn team. Ze heeft een bijzondere vraag waarop Joost haar grappend antwoordt, ook al heeft hij door dat ze serieus is. Helaas blijkt de vrouw inderdaad bloedserieus te zijn en een paar maanden later gebeurt inderdaad wat ze zelf voorspelt had. Joost en zijn team onderzoeken de dood van de vrouw en komen in een schimmige wereld van plastische chirurgen en siliconenborstimplantaten. Er blijken meer personen belang bij te hebben dat de waarheid over de siliconenborstimplantaten niet aan het licht komen. Wanneer Joost zelf aan een moordaanslag ontsnapt, beseffen hij en zijn team dat ze met vuur spelen. De vraag is of de moordenaar van de vrouw wordt gepakt en of diegenen die de boel chanteren gepakt worden, zodat vrouwen geen gif meer in hun lichaam aangesmeerd krijgen.
Meteen vanaf de eerste pagina van Het siliconencomplot van Walther van Venrooij word je meegezogen in het verhaal en kun je niet meer stoppen met lezen. Je wilt weten hoe het een en ander zit, waarom bepaalde personen niet mogen blijven leven. De auteur heeft de spanning goed weten op te bouwen en zich heel goed in de personages ingeleefd. Doordat je niet meteen, of al snel alles weet, blijf je als lezer nieuwsgierig naar wie de dader is en denk je mee met het team van Joost. Steeds als je een vermoeden hebt, is er een ander die ook zo zijn of haar redenen kan hebben. Je krijgt geregeld het gevoel dat niet iedereen de waarheid spreekt. Het is een verhaal met een aantal verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals wat er in een hotel gebeurd. Je wilt weten hoe het tussen een broer en zus zit, of ze samenspannen of niet. Pas tegen het eind wordt duidelijk wie erachter zit en dan blijkt er zelfs nog een onverwachte wending in het verhaal te zitten, die je niet verwacht had. Een persoon die minder onschuldig blijkt te zijn dan aanvankelijk verwacht. Het is een mooi en passend eind van het verhaal.
Hoewel Het siliconencomplot van Walther van Venrooij een fictief verhaal is, zou het verhaal van begin tot eind waargebeurd kunnen zijn. Het is voor te stellen dat vrouwen die siliconenborsten hebben, ze na het lezen van dit verhaal willen laten verwijderen en diegenen die siliconenborsten willen, besluiten om het toch maar niet te doen. Het waarom het risicovol is om siliconenborsten te nemen wordt heel goed en duidelijk beschreven in het verhaal. Je krijgt dan ook het gevoel dat de auteur door de media over siliconenborsten is geïnspireerd, waardoor het een hedendaags verhaal is geworden. Hoewel er mensen niet blij zullen zijn met dit boek, vanwege dezelfde redenen als beschreven in het verhaal, zullen anderen er blij mee zijn, omdat het verhaal je aan het denken zet over siliconenborsten. Je gaat anders naar artsen kijken die je bepaalde dingen opdringen. Ook ga je anders kijken naar bepaalde ongelukken. Je gaat je afvragen of het wel een ongeluk was of toch niet. Het verhaal laat duidelijk zien dat geld vaak boven gezondheid en waarheid gaat. Let wel, niet iedere arts denkt er zo over, gelukkig zijn er genoeg artsen waarbij het andersom is, dat dus gezondheid en waarheid boven geld gaat.
Kortom, Het siliconencomplot van Walther van Venrooij is weer een spannend verhaal in de Joost Ternate-mysterie-serie. Een verhaal met verrassende wendingen en een verrassende afloop. Een verhaal dat fictief is, maar zomaar waar gebeurd zou kunnen zijn.


Het boek is onder andere te koop bij bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Het is mooi dat de coverfoto via de zijkant op de achterkant doorloopt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen, je weet meteen van welke boekenserie het boek is.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel, ook al is het fictief, maar het verhaal had waargebeurd kunnen zijn.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is van begin tot eind goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat en hoe het verhaal zal aflopen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit verhaal.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik ze niet goed, zoals van Chantal. Van anderen begrijp ik ze totaal niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Vooral het onderzoek naar siliconimplantaten heeft me geraakt. Ik was sowieso niet van plan ze te nemen, omdat ik al door de media wist dat er veel niet goed is en ik ben blij met wat ik heb, maar door dit boek weet ik zeker dat ik ze niet zou willen. 

Mooie quote in het boek: 
'Je weet maar nooit, secretaresses en butlers moet je altijd verdenken als er een moord is gepleegd.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die fan is van de Joost Ternate-mysterie-serie en voor eenieder van spannende verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Als er een volgend deel komt, wat ik hoop, dan ga ik die zeker lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:









Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg