Cinemascope - Gerrit Brand


Van Uitgeverij Nobelman mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
CINEMASCOPE GERRIT BRAND In het begin van de jaren ’90 maakte regisseur en scenarioschrijver Henry Maartens zijn eerste en enige speelfilm, maar sindsdien is hij vooral bekend geworden door zijn aansprekende tv-commercials. Dan biedt filmproducent George Blaak, die aan de Franse Rivièra een riante villa met zwembad bezit, hem een nieuwe kans om als filmmaker succes te boeken: Henry reist af naar Sanary-sur-Mer om te werken aan een script dat het scenario zal zijn voor de verfilming van Een heel nieuw leven, de opmerkelijke roman van Gerrit Brand uit 2011. Wat Henry niet weet is dat George al jaren een relatie heeft met Charlotte, zijn vroegere vriendin – en zo komt het tot een verrassend weerzien tussen Henry en Charlotte. Die onverwachte ontmoeting, met alle herinneringen die erbij horen, kan niet anders dan tot complicaties en een morele zoektocht leiden. Cinemascope is een adembenemende roman over film en literatuur, liefde van toen en nieuwe verwachtingen, het vergaan van de tijd en ouder worden. Cinemascope, de zesde roman van Gerrit Brand, is een vervolg op Een heel nieuw leven, dat thans in hardcover opnieuw is uitgegeven. Behalve sprankelende en intrigerende dialogen biedt dit boek de lezer het prachtige en zonovergoten decor van de Rivièra, om nooit genoeg van te krijgen.

Bron: bol

Omslagontwerp:
Sven Schriever

Binnenwerk:
Sven Schriever

Jaar van verschijnen:
2023

ISBN:
9789491737947

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
282

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Cinemascope van Gerrit Brand wil je weten wie de vrouw op de cover is en wat haar verhaal is. Ook wil je weten of de auto van haar is of van iemand anders. Het is mooi dat je alles wat je op de cover ziet, ook in het verhaal terug kunt vinden. De cover doet zomers aan. Het boek is dan ook zeker geschikt om lekker aan het strand te lezen, maar je kunt het boek ook op andere plekken lezen. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Dit is het tweede deel van de serie. Voordat je dit boek gaat lezen, kun je beter eerst Een heel nieuw leven gaan lezen, omdat er veel verwijzingen in dit deel staan naar het vorige deel. Dan begrijp je beter hoe het een en ander zit. 
In Cinemascope van Gerrit Brand wordt Henry door George uitgenodigd om in zijn huis aan de Franse Rivièra aan een boekverfilming te werken. In het verleden heeft Henry een film, waar hij liever niet aan herinnerd wordt, gemaakt en daarna is hij voornamelijk bekend door zijn aansprekende tv-commercials. Wat Henry niet weet, is dat George met een vroegere liefde van Henry is getrouwd. Het weerzien tussen de voormalige tortelduifjes roept herinneringen op aan hun tijd samen, wat er toen allemaal is gebeurd en waarom het uitgegaan is tussen beiden. Het leidt tot complicaties en een pittige zoektocht. Ondertussen moet Henry ook een boek van Gerrit Brand zien om te zetten naar een filmscript en moet George sponsoren zien te vinden voor de film. 
Meteen bij het lezen van de eerste pagina van Cinemascope van Gerrit Brand word je meegezogen in het verhaal. Zo te verder je komt, zo te lastiger het wordt om het boek weg te leggen. Je wilt weten hoe het tussen bepaalde personen gaat lopen. Je vraagt je op een gegeven moment af wanneer de harde confrontatie zal komen en wie er dan zal winnen. Of dat iemand op een andere manier wraak zal nemen. Je vraagt je af wat je zelf gedaan zou hebben als het jou zou overkomen. Je wilt ook weten voor wie iemand uiteindelijk zal kiezen. Op een gegeven moment krijg je een vermoeden, maar dan neemt het verhaal een verrassende wending. Sowieso kent het verhaal diverse verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals een geheim dat uiteindelijk onthuld wordt, maar tegelijkertijd had je al zo je vermoedens. Ook hier vraag je je af hoe jijzelf gereageerd zou hebben als het om jouzelf ging. Wat je ook wilt weten is, waarom de hoofdpersoon het liever niet over zijn eerste film heeft. Je wordt daardoor steeds nieuwsgieriger naar die eerste film van de hoofdpersoon. De auteur heeft de belangrijkste personen goed weten uit te diepen, je krijgt daardoor langzaamaan een steeds beter beeld van ze. Het eind is een eind die je deels wel en deels niet ziet aankomen. Je had ergens een ander eind verwacht, maar evengoed is het een mooi en passend eind.
Tijdens het lezen van Cinemascope van Gerrit Brand waan je je aan de Franse Rivièra, je geniet van de mooie omgeving waarin het verhaal zich afspeelt en van het mooie weer. Je wilt daarheen om het met eigen ogen te aanschouwen. Het verhaal speelt zich af tijdens de pandemie en is dan ook herkenbaar, zoals de mondkapjes en het afstand houden. Tijdens het lezen heb je het gevoel dat de auteur tijdens de pandemie aan de Franse Rivièra was, omdat hij weet te beschrijven hoe het indertijd was daar, zoals minder toerisme, maar ook over de drukte, of beter gezegd, zo rustig als het was in de restaurants. Iemand die daar indertijd niet was geweest, kan dat niet zo duidelijk beschrijven. De genoemde boeken wil je lezen en de genoemde films wil je bekijken.
Wat leuk is aan Cinemascope van Gerrit Brand, is dat de auteur een van zijn vorige boeken een belangrijke rol heeft laten spelen in dit verhaal, maar ook dat hij zichzelf af en toe erin heeft verwerkt, door de personen zijn naam af en toe te laten noemen. Sowieso heeft de auteur veel van zichzelf in het verhaal verwerkt, zijn passies, zoals voor auto's, komt ruim aan bod in het verhaal. Doordat de auteur de hoofdpersoon een filmscript laat maken van een van de boeken van de auteur, krijg je een mooi beeld van hoe een boek tot script, maar dan uit de vrije hand, wordt geschreven. Hoe de locaties en acteurs worden gekozen, maar ook wat er verder bij komt kijken, zoals het vinden van de sponsors. Het verhaal laat ook zien hoe de filmwereld in bepaalde opzichten door de jaren heen is veranderd. Voor veel schrijvers kan het soms herkenbaar zijn, zoals het niet weten wat te schrijven. Het verhaal zit bomvol dialogen, zoals over relaties. Af en toe word je aan het denken gezet, zoals over het leven. Het is een verhaal over terugblikken op het verleden, relaties van vroeger en hoe het geweest zou kunnen zijn als de relatie niet over was gegaan, over complexe gevoelens, over spijt van een verloop van een gebeurtenis in het leven hebben en over ouder worden. Het verhaal laat zien hoe ironisch het leven kan zijn en de vergankelijkheid van het leven.
Kortom, Cinemascope van Gerrit Brand is een verhaal over twee geliefden die elkaar na jaren weerzien en terugblikken op het verleden, maar ook een zoektocht naar hun gevoelens. Daarnaast krijg je een mooi beeld van hoe een boek, in dit geval op een vrije manier, omgezet wordt naar een filmscript en wat er allemaal bij komt kijken voordat de film gemaakt kan worden.


Het boek is onder andere te koop bij bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat je alles wat je op de cover ziet, in het verhaal terug kunt vinden.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Het is een nieuwsgierig makende titel die erg goed gekozen is.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven, met veel dialogen, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is voor een deel actueel en zal dat altijd blijven, omdat veel mensen, ook in de toekomst, hun liefde van vroeger ooit weer zien en de gevoelens die daarbij komen kijken en hoe ze daarmee omgaan.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft het plot je verrast?
Aan de ene kant wel, aan de andere kant ook weer niet.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, sommige personen zie je groeien, zoals Henry.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik heb aan niemand een hekel in dit boek.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Ja, over het algemeen begrijp ik de beweegredenen van de personen, ook al keur ik niet alles goed.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken erg mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals hoe een van de personen zich voelde toen de relatie over was, heeft me geraakt, maar ook hoe iemand op een geheim reageert heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
'Voor een dikke auto verkopen mensen hun ziel aan de duivel.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van romans houdt waarin je soms aan het denken wordt gezet.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Mocht er een volgend deel komen, bijvoorbeeld over hoe de laatste levensfase van een paar personen is gelopen, dan ga ik die zeker lezen, maar eerst ga ik, na een paar andere boeken, het vorige deel lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek houden

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Website van de auteur:
GERRIT BRAND

Website van de uitgever:








Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg