Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

De Laatste Verkenner - Johan Klein Haneveld


Van GODIJN PUBLISHING mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Zevenentwintig SF-verhalen die je meenemen van de komende eeuw, als Rotterdam onder water is gelopen, naar de verre toekomst, als de laatste intelligentie op Aarde een neergestort ruimteschip onderzoekt. Reis met de hoofdpersonen naar andere werelden, van de oceaan onder het ijs van Enceladus naar een planeet waar de winter eeuwen kan duren. Overal loopt de mens niet alleen de ander tegen het lijf, maar ook zichzelf. En dat loopt niet altijd goed af …

Bron: bol

Over de auteur:
Johan Klein Haneveld is schrijver in hart en nieren. Van hem verschenen bij Godijn Publishing de verhalenbundels ‘Conquistador Extended’, ‘Het teken in de lucht’ en ‘Ruisreizigers’, de novelle ‘Plastic vriend’ en de romans ‘Hoeder van de vulkaan’, ‘Het denkende woud’ en ‘De zwarte schim’. Hij publiceert regelmatig korte verhalen in bundels en tijdschriften en is vaste recensent voor Fantastische Vertellingen. In 2022 won hij de Edge.Zero-award voor het beste verhaal uit 2021. Samen met zijn vrouw woont hij in Delft, in een appartement vol boeken, strips en aquariums. ‘Complexe en intelligente hardcore SF, vol originele uitdagende ideeën.’ Eddy C. Bertin over ‘Conquistador’

Bron: bol

Omslagontwerp:
Leijp Vormgeving

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789464641011

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
207

Genre:
Sciencefiction

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De laatste verkenner van Johan Klein Haneveld krijg je al meteen een vermoeden dat je een science fiction verhaal gaat lezen. Het is mooi dat je alles wat je op de cover ziet ook in het boek terug kunt vinden. De titel maakt je nieuwsgierig naar het boek. Je wilt weten wie de laatste verkenner is, waarom hij of zij de laatste verkenner is en wat hij of zij verkent. Je denkt al heel snel door te hebben op wie de titel slaat, maar dan blijkt de titel toch op iemand anders te slaan. 
De laatste verkenner van Johan Klein Haneveld is een verhalenbundel boordevol science fiction verhalen. De verhalen in dit boek zijn los te lezen. Je kunt dus zelf bepalen met welk verhaal je begint, welk verhaal je daarna leest en met welk verhaal je eindigt. De verhalen spelen zich in diverse tijden af. Van de toekomst in de volgende eeuw, tot in de hele verre toekomst. De verhalen spelen zich op verschillende planeten en in de ruimte af, maar ook op aarde, als Nederland bijvoorbeeld onder water is. Je maakt kennis met echte mensen, met robots en met andere levensvormen. 
Als je eenmaal aan een verhaal in De laatste verkenner van Johan Klein Haneveld bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen en wil je weten hoe het bewuste verhaal verder gaat, hoe het bewuste verhaal afloopt. De auteur heeft zich erg goed ingeleefd in de personages, de tijden waarin de verhalen zich afspelen en de plaatsen waar de verhalen zich afspelen. Het zijn stuk voor stuk geloofwaardige verhalen. Ook de verhalen waarbij het overduidelijk is dat het fantasie is, komen geloofwaardig over. Tijdens het lezen besef je wel dat de verhalen niet waargebeurd zijn, dat veel levensvormen (voor zover bekend) niet bestaan. Toch druk je dat besef weg en heb je het gevoel dat het echt gebeurd, dat de andere levensvormen echt bestaan. Tijdens het lezen waan je je op andere planeten en in ruimteschepen of in ondergelopen huizen. De verhalen hebben stuk voor stuk verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Je zit bij sommige verhalen op het puntje van je stoel, zoals tijdens een achtervolging. Stiekem hoop je dat de dieren niet gepakt worden. De meeste verhalen hebben een verrassend eind die je niet ziet aankomen. Bij de verhalen waarbij je het eind wel ziet aankomen, vind je dat niet erg, omdat het een passend eind is van de verhalen. 
Het is voor te stellen dat er mensen zijn die sommige verhalen in De laatste verkenner van Johan Klein Haneveld schokkend vinden, vooral Rotterdammers zullen even moeten slikken in het verhaal waarin hun geliefde stad onder water is. Het is te hopen dat dat nooit gebeurd, net zoals het te hopen is dat Nederland nooit onder water zal komen te staan. Je vraagt je soms af hoe je zelf gereageerd zou hebben, zoals in het verhaal waarin iemand zichzelf tegenkomt en in een ander verhaal waarin iemand denkt te zijn wie ze is, maar of dat ook zo is, is nog maar de vraag. Sommige dingen in verhalen zijn herkenbaar, zoals het verhaal waarin men iets wil slopen, omdat dat te weinig bezoekers trekt. Het is iets wat we in het echte leven ook herkennen. Voor 'oudere mensen' kan het gevoel van de oudere man herkenbaar zijn, zoals als de man na een klim merkt dat hij ouder wordt. Sommige verhalen laten goed zien dat je onderbewuste vaak meer weet dan je denkt. Daar hoef je geen androïde voor te zijn. Een van de verhalen laat goed zien dat niet alles wat je toekomt meteen gevaarlijk is, soms blijkt het totaal niet gevaarlijk te zijn. Weer een ander verhaal laat zien dat je wel op zoek kunt gaan naar een betere plek, maar dat wil niet zeggen dat je er ook welkom bent, ook al wil je daar graag wonen. Het is voor te stellen dat er mensen zijn die niet van koken houden, het wel zien zitten dat ze tegen een apparaat kunnen zeggen wat ze willen eten en dat het dan binnen korte tijd klaar is, maar of het ook echt lekker is, is maar de vraag. En weer een ander verhaal laat zien dat je wel iets strafbaars kunt plegen, maar dat je je straf uiteindelijk niet ontloopt. Voor de 'oudere' lezers kan het winterse verhaal herkenbaar zijn. Het schaatsen van kinderen die per ongeluk tegen je opbotsen en beginnen te schateren, met een verontschuldigende vader achter haar aan. Het verhaal kan deels nostalgische gevoelens oproepen. Dan is er ook nog een verhaal dat laat zien hoe het geheugen met je kan spelen. Zo zijn er nog meer verhalen, zoals van een computerprogrammeur die uiteindelijk vergeten is wat echt is en wat niet echt is. Of je daar nu gelukkig van wordt, is maar de vraag. En zo zijn er nog een aantal verhalen die de moeite van het lezen waard zijn. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden, want soms moet je een traantje wegpinken, zoals bij het lezen van de laatste boodschap van iemand.
Kortom, De laatste verkenner van Johan Klein Haneveld is een verhalenbundel vol met lezenswaardige science fiction verhalen. Veel verhalen zijn confronterend, om andere kun je alleen maar lachen, andere verhalen zetten je aan het denken en bij weer andere moet je even slikken. De auteur laat met zijn verhalen zien dat hij veel fantasie heeft.


Het boek is onder andere te koop bij bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat je alles wat je op de cover ziet in het boek terug kunt vinden.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Al snel denk je te weten waar de titel op slaat, maar dan blijkt de titel uiteindelijk ergens anders op te slaan.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn stuk voor stuk op een beeldende en vlotte manier geschreven, waardoor de verhalen vlot weglezen.

Hoe origineel zijn de verhalen?
De meeste verhalen zijn erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat direct in de verhalen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je eenmaal aan een verhaal bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat en hoe het verhaal zal eindigen.

Hebben de plots je verrast?
Bij diverse verhalen heeft het plot me verrast, maar er zijn ook een paar verhalen waarbij ik het plot aan zag komen, maar dat is niet erg.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
De verhalen zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed. Van andere personen begrijp ik ze totaal niet. 

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Diverse locaties klinken heel mooi, maar er zijn ook locaties die angst aanjagen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals het verhaal van twee personen die weten dat het afscheid daar is, maar ook het verhaal waarin een gebouw gesloopt gaat worden, omdat het te weinig bezoekers trekt. Zo zijn er meer verhalen die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Een hikkende lach, als het klapperen van een deksel op een overkokende pan, ontsnapte aan haar lippen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van science fiction verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-boek, die kan ik niet weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Verder kijken dan de horizon

Website van de uitgever:










Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg