mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.
Zes eigentijdse sprookjes
Waar gaat het boek over?
Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar.
Bron:
bol
Jaar van verschijnen:
2021
Druk:
Eerste druk
ISBN:
9789464315165
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
54
Genre:
Voorlezen
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van Stel je dat eens voor... van Jacqueline Booij krijg je al meteen het idee dat je een kinderboek gaat lezen met leuke kinderverhaaltjes. Je wilt weten wat de mensen en dieren met elkaar gemeen hebben. Het enige minpuntje, en dat is dan ook het enige minpuntje van dit boek, is dat de namen van de auteur en de illustratrice neergekwakt lijken op de cover. Dat ziet wat slordig uit. Het was mooier geweest als de namen op een houten bordje bij de struiken had gestaan. Wat heel mooi van de cover is, is dat alle zes de sprookjes die in het boek staan, ook op de cover staan. De titel maakt je nieuwsgierig naar het boek. Je wilt weten wat je je moet voorstellen. De subtitel geeft goed aan wat je kunt verwachten in het boek. De schitterende tekeningen van Ljuba Gilani maken het boek compleet. Bij elk verhaal staan bijpassende illustraties.
In Stel je eens voor... van Jacqueline Booij staan zes eigentijdse, hedendaagse en tijdloze sprookjes. Het zijn zes verschillende sprookjes over diverse onderwerpen, ook al hebben een paar sprookjes iets gemeenschappelijks met elkaar, ook al zijn ze verschillend van verhaal. Het zijn sprookjes die ouders en opvoeders kinderen vanaf vijf jaar kunnen voorlezen en kinderen vanaf acht jaar kunnen de sprookjes zelf lezen. De sprookjes zijn los te lezen. Je kunt je kind dus zelf laten bepalen welk sprookje hij of zij eerst voorgelezen wil hebben, of zelf eerst wil lezen, welk sprookje daarna voorgelezen wordt of je kind daarna gaat lezen en met welk sprookje er geëindigd wordt. Het zijn mooie sprookjes om voor het slapen gaan voor te lezen. Voor de wat oudere kinderen is het leuk om, als het sprookje verteld of gelezen is, na te praten over het bewuste sprookje. Ouders kunnen aan hun kinderen bijvoorbeeld vragen wat de auteur met het bewuste sprookje heeft proberen te vertellen, wat kinderen ervan geleerd hebben en wat ze van het bewuste sprookje vinden.
Of Jacqueline Booij het bewust heeft gedaan, of dat het puur toeval is, in Stel je dat eens voor... heeft ze in elk sprookje wel een soort boodschap verwerkt. Een soort van oppepper, zoals in het sprookje over een onzekere kale koning. Het sprookje laat zien dat het helemaal niet erg is om kaal te zijn en dat het nergens voor nodig is om onzeker te zijn. Dit sprookje is dan ook eigenlijk niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen die onzeker zijn over hun uiterlijk. Het sprookje laat zien dat heel veel mensen, zelfs koningen, wel eens onzeker zijn over hun uiterlijk en er alles aan doen om dat te verbloemen. Sowieso zijn de sprookjes niet alleen leuk om aan kinderen voor te lezen en voor kinderen om te lezen, ook als volwassene beleef je plezier aan de luchtige sprookjes. Bij sommige titels van de sprookjes, zoals 'Witchy en de balorige bezem', moet je, of je nu wilt of niet, lachen. Je krijgt meteen een beeld van een bezem die staakt en je op alle mogelijke manieren dwars zit. Iets wat in het sprookje ook het geval is, maar uiteindelijk wordt er een andere oplossing voor die bezem gevonden. Overigens laat dit verhaal goed zien dat heksenkinderen het ook niet altijd makkelijk hebben, net zoals 'gewone' kinderen het niet altijd makkelijk hebben. Al is het voor te stellen dat 'gewone' kinderen een trucje met het eten ook willen leren, zodat ze eten dat ze niet lekker vinden, kunnen omtoveren tot iets lekkers.
Jacqueline Booij is niet alleen een hele goede sprookjesschrijfster, maar ze is ook goed in uitleggen en de uitleg in de sprookjes van Stel je dat eens voor... te verwerken, zoals waar een golf van gemaakt is. De auteur heeft zich goed ingeleefd in mens en dier en in de sprookjes zelf, zoals in een sprookje waarin ze de belevenissen van een hond heeft beschreven. Je krijgt een goed beeld van wat een hond misschien doet als hij of zij alleen thuis is. Het is overigens voor te stellen dat kinderen, en misschien ook wel volwassenen, na het lezen van dat verhaal hun kleurboeken goed in de gaten houden, dat ze de tekeningen in de kleurboeken (voorlopig) niet zomaar meer open en bloot laten liggen. De sprookjes zijn stuk voor stuk goed opgebouwd. De sprookjes zijn op een beeldende en vlotte manier geschreven, waardoor de sprookjes vlot weglezen, maar ook voor je ziet, ook buiten de illustraties om.
Kortom, Stel je dat eens voor... van Jacqueline Booij is een sprookjesboek met zes eigentijdse, hedendaagse en tijdloze sprookjes. Het zijn sprookjes waar kinderen, maar ook volwassenen, wat van kunnen leren en je kunnen oppeppen, laten zien dat je er zijn mag. Daarnaast zijn de bijpassende illustraties schitterend.
Het boek is onder andere te koop bij
bol.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is alleen jammer dat de namen van de auteur en de illustratrice neergekwakt lijken te zijn. Het was mooier geweest als die op een houten bordje bij de struiken had gestaan. Het is in ieder geval mooi dat je alle zes de sprookjes die in het boek staan ook terug kunt vinden op de cover.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is erg goed gekozen. Het is een titel dat je nieuwsgierig maakt naar het boek.
Wat vind je van de subtitel van het boek?
De subtitel is erg goed gekozen. Je weet meteen wat je te wachten staat in het boek.
Wat vind je van de schrijfstijl?
De sprookjes zijn stuk voor stuk op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor de sprookjes vlot weglezen.
Hoe origineel zijn de sprookjes?
De sprookjes zijn stuk voor stuk erg origineel.
Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel en zal dat altijd blijven, omdat alles wat je in de sprookjes leest, tijdloos zijn.
Wat vind je van de opbouw van de sprookjes?
De sprookjes zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.
Zat je direct in de sprookjes?
Ja, ik zat direct in de sprookjes.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.
Hebben de plots je verrast?
Nee, geen enkele plot heeft me verrast, maar dat is niet erg. Voor kinderen zijn de plots wel verrassend en daar gaat het om.
Zijn de sprookjes geloofwaardig?
Ja, de sprookjes zijn stuk voor stuk geloofwaardig.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Ik ben er nog niet uit wie ik het leukst vond.
En aan wie had je een hekel en waarom?
Ik heb aan niemand een hekel.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen.
Wat vond je van de locaties in het boek?
De locaties klinken heel mooi.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, ik heb genoten van de sprookjes en dat is ook belangrijk.
Mooie quote in het boek:
Soms hoef je geen toverspreuken te kennen om iets gedaan te krijgen!
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor kinderen om voor te lezen vanaf vijf jaar en voor kinderen vanaf acht jaar om zelfstandig te lezen.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ik heb een pdf-versie van de auteur gekregen en kan die niet weggeven, maar hij mag op mijn computer blijven staan.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de auteur:
Of kijk op
LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op
de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.
Reacties
Een reactie posten