Het Binnenwereldbos - Marjolijn Jansen
Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Waar gaat het boek over?
Dit boek beschrijft de binnenwereld van een gevoelig meisje dat worstelt om eindelijk te kunnen zijn wie ze werkelijk is. Het verhaal begint, als het meisje in haar boom woont. Ze heeft het daar eigenlijk best fijn, vindt ze. Het lijkt eerst heel beangstigend om haar veilige plek te verlaten als ze daarvoor uitgenodigd wordt. Maar als ze het toch doet, gaat er een wereld voor haar open. Pas als haar binnenwereld en buitenwereld bij elkaar komen, vindt ze zichzelf en kan ze oprecht gelukkig worden. Een aansprekende, originele ontdekkingsreis.
Bron: bol
Over de auteur:
Bron: bol
Over de auteur:
Marjolijn Jansen (1972) is geboren in Utrecht. Ze is getrouwd, moeder van twee (bijna) volwassen kinderen en hoofdbutler van kater Jannes. Na de lerarenopleiding werkte ze als wiskundedocent in het voortgezet onderwijs, gaf studiebegeleiding en ontwierp lesmateriaal voor (hoog)begaafde kinderen. Sinds een jaar of tien is ze zich meer gaan richten op het gevoelsleven, naast het ‘verstandsleven’. Tegenwoordig is ze zelfstandig ondernemer in welzijn.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Omslagontwerp:
Evelien Veenstra
Binnenwerk:
Binnenwerk:
Evelien Veenstra
Jaar van verschijnen:
Jaar van verschijnen:
2024
Druk:
Druk:
1e druk
ISBN:
ISBN:
9789463657082
Bindwijze:
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
Aantal pagina's:
298
Genre:
Genre:
Sprookjes
Verfilmd?
Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de mooie cover van Het binnenwereldbos van Marjolijn Jansen wil je een boswandeling maken door het bos en genieten van de rust, de natuur en al wat leeft in het bos. Je bent dan ook nieuwsgierig naar het bos dat op de cover staat. Je wilt weten welk bos het is en wat het verhaal van het bos is. Je krijgt een vermoeden dat het verhaal zich in een bos afspeelt en bent daar nieuwsgierig naar. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt.
De titel maakt je nieuwsgierig. Je wilt weten of je de titel letterlijk moet nemen of figuurlijk.
In Het binnenwereldbos van Marjolijn Jansen woont een achtjarig meisje al jaren in een boomhut. Ze leeft daar haar eigen veilige leven en als ze even naar buiten gaat, dan is er altijd wel iemand die vanaf de grond tegen haar zegt dat ze beter naar binnen kan gaan, omdat het daar veiliger is.
Op een dag krijgt de hoofdpersoon bezoek van iemand en na een tijdje overwint ze haar angst en gaat ze op uitnodiging van de bezoeker van de touwladder af naar beneden. Eenmaal beneden, gaat er een wereld voor haar open en blijkt het bos minder gevaarlijk te zijn dan men altijd beweert heeft. Ze ontdekt van alles en nog wat in het bos en maakt vrienden met diverse personen. Het is een ontdekkingstocht vol avonturen waarin ze zichzelf leert kennen.
Het is mooi van Marjolijn Jansen dat ze aan het begin van Het binnenwereldbos vertelt hoe ze erop is gekomen om dit boek te schrijven en wat ze hoopt met dit boek. Ook geeft ze duidelijk aan dat dit geen zelfhulpboek is waar er al zoveel van zijn geschreven. Het is meer een persoonlijke zoektocht naar zichzelf.
Dit boek kent geen hoofdstukken, maar is een route vanaf een boomhut naar een bepaald punt in het bos. Aan het begin kun je lezen welke route je gaat lopen, welke routepaaltjes je tegen zult komen en welk liedje daarbij past, zoals bijvoorbeeld bij routepaaltje 'Laddersport' Spring van Spring. De auteur heeft zo haar reden van waarom ze vindt dat je als lezer de liedjes pas mag luisteren nadat je een stukje van de route hebt gelopen, hebt meegemaakt wat er tijdens het lopen is overkomen. Het is evengoed voor te stellen dat je bij het lezen van de liedjes, zoals Home van Simply Red, al gaat zingen of neuriën, omdat je het liedje kent en je terugbrengt in de tijd. Overigens zullen vooral de oudere lezers vaker een jeugdsentiment moment hebben, zoals bij het lezen over Sinterklaas en The A-team.
Het binnenwereldbos van Marjolijn Jansen is van begin tot eind goed opgebouwd. Het is een verhaal met diverse spannende momenten, zoals wanneer de hoofdpersoon in een soort woestijn is en wat er dan gebeurt.
Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet aankomen, zoals wie de bezoeker van de hoofdpersoon blijkt te zijn en waarom ze steeds op bezoek komt.
Het verhaal eindigt heel mooi en passend, waarbij de titel van het boek ook duidelijk wordt. Je gaat door het einde denken aan andere mensen en waar zij zouden kunnen zitten.
Marjolijn Jansen heeft zich in Het binnenwereldbos erg goed ingeleefd in de personages. De auteur heeft zich vooral heel erg goed ingeleefd in de hoofdpersoon. Je hoort een kind van acht lentes praten, zoals als er op een gegeven moment gezegd wordt dat ze in een observatiehut zit, maar voor de hoofdpersoon is dat op dat moment nog een moeilijk woord en ze vraagt, zoals alleen kinderen dat kunnen, wat een opversaliehut of overatiehut is. Ze krijgt daar een goed uitgelegd antwoord op.
Ook de gedachtes van de hoofdpersoon heeft de auteur goed weten te beschrijven, zoals een volle kast in je hoofd die opgeruimd moet worden. Het is een mooie metafoor voor iets. De auteur gebruikt sowieso vele metaforen, wat mooi is, zoals als de hoofdpersoon onrustig is in haar hoofd en wat er dan door haar hoofd gaat.
Door de beeldende schrijfwijze van de auteur heb je het gevoel dat je het verhaal zelf meemaakt. Tijdens het lezen heb je het gevoel dat je in een bos bent en je hoort haast de geluiden van het bos. Je voelt diverse gevoelens, zoals woede, verdriet en blijdschap. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden voor de emotionele momenten, zoals als de hoofdpersoon beseft wat ze heeft gedaan en welk gevoel ze erbij heeft voor een ander. Ook is het aan te raden dat je hebt gegeten en gedronken voor je (verder) gaat lezen, want je krijgt geregeld trek, zoals in pizza en in chocolademousse.
Ondanks dat Het binnenwereldbos van Marjolijn Jansen niet echt als een zelfhulpboek beschouwd kan worden, kun je er toch wat aan hebben. De diverse ontmoetingen van de hoofdpersoon met anderen, die ieder zo hun eigen gevoelens hebben, zoals verdriet, boosheid en schaamte, zijn ook leermomenten voor jezelf. Door de gesprekken die de diverse personen hebben, kom je niet alleen meer te weten over wat de hoofdpersoon in het verleden heeft meegemaakt, maar de gesprekken laten ook zien dat je je gevoelens mag uiten. Je wordt geregeld aan het denken gezet, zoals over waarom het niet erg is om af en toe boos te worden en waarom het belangrijk is om voor jezelf op te komen. Het verhaal laat goed zien wat er kan gebeuren als mensen zich niet kunnen uiten, zich buitengesloten voelen en wat een nare gebeurtenis met iemand kan doen, maar ook hoe mensen kunnen reageren als ze het gevoel hebben dat ze niet begrepen worden, dat er niet naar ze geluisterd wordt. Je hebt te doen met de personages en leeft mee met ze.
Het is een verhaal over voor jezelf leren opkomen, je gevoelens durven uiten, je jongere ikken hervinden, omgaan met gebeurtenissen uit het verleden en je angsten overwinnen. Daarnaast leer je ook het een en ander over het bos, zoals waarom het belangrijk is dat er een meer in een bos is en dat je die met rust moet laten. Ook krijg je een ezelsbruggetje over het verschil tussen een meerkoet en een waterhoen.
Kortom, Het binnenwereldbos van Marjolijn Jansen is een aangrijpend, maar tegelijkertijd indrukwekkend sprookje waarin de hoofdpersoon op zoek gaat naar zichzelf, om moet zien te gaan met diep verborgen herinneringen, waarin ze zichzelf leert kennen en leert haar eigen pad te volgen.
Het boek is onder andere te koop bij bol.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Wat vind je van de cover?
Het is een mooie cover die bij het boek past.
Wat vind je van de titel van het boek?
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is erg goed gekozen. Het is een titel dat je nieuwsgierig maakt naar het verhaal.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest. Tijdens het lezen heb je het gevoel dat je in het bos bent en het verhaal zelf meemaakt.
Hoe origineel is het verhaal?
Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.
Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel en zal dat altijd blijven, omdat er altijd mensen zullen zijn die worstelen met het verleden en proberen om ermee om te gaan.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is van begin tot eind goed opgebouwd.
Zat je direct in het verhaal?
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je eenmaal in het boek bent begonnen, wil je alleen nog maar verder lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal verder zal gaan, hoe het verhaal zal eindigen.
Heeft het plot je verrast?
Niet echt, maar dat is niet erg.
Is het verhaal geloofwaardig?
Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.
Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet de personen groeien.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Hoewel Yratia eerst niet leuk was, vond ik haar uiteindelijk toch het leukst, omdat ze uiteindelijk een pittige tante met veel humor blijkt te zijn.
En aan wie had je een hekel en waarom?
En aan wie had je een hekel en waarom?
Een hekel is een groot woord, maar de jagers vind ik niet leuk. Ik kan alleen niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.
Wat vond je van de locatie in het boek?
Het bos is erg mooi.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals de hoofdpersoon een herinnering aan haar kindertijd ophaalt, dat ze taartjes bakte in de zandbak en wat er toen gebeurde. Dat heeft me geraakt, maar ook wat er gebeurde na het overlijden van iemand en wat er daarvoor al speelde en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.
Mooie quote in het boek:
Mooie quote in het boek:
Het water in het meer bewoog traag als een kat die behoedzaam zijn prooi nadert.
Zou je het boek aanraden?
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van sprookjesboeken houdt waarbij je aan het denken wordt gezet over jezelf.
Hoeveel sterren geef je het boek?
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Ga je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ik ga het boek laten zwerven.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Leesfragment:
Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.
Website van de uitgever:
Website van de uitgever:
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.
Reacties
Een reactie posten