Klik hier voor de boeken op aantal sterren, genres, jaar van publiceren en per uitgeverij.

Meer tonen

De Witte Kerk - Leo Zonneveld



Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De lotgevallen van Willem Boy

Waar gaat het boek over? 
HET IS HET JAAR 1552. Aan het einde van een lange werkdag op de akker zitten Willem en zijn vader Ary aan de oever van het Vroonermeer. De zon staat laag aan de westelijke horizon. Ze kijken stilzwijgend uit over het water en de rietlanden die het dorp Sint Pancras omringen. In de verte gloren de contouren van de stad Alkmaar. Vader wijst met zijn vinger naar de lucht die de hele dag stralend blauw is geweest. Wolkenpartijen pakken zich nu samen, noodweer is op komst. WILLEM BOY, geboren als een eenvoudige boerenzoon, krijgt op jonge leeftijd bij de put van het Karmelietenklooster in Oudorp te horen dat hij niet zo maar een boerenzoon is, maar een bijzondere jongen met een grootse bestemming die het nietige dorp Sint Pancras nieuwe glans zal geven. Heden en verleden lopen in elkaar over als de student ADA BOOIJ op het spoor komt van de lotgevallen van haar voorvader Willem. Haar zoektocht brengt haar naar plaatsen met een mythische betekenis in het verleden van West-Friesland. Welke rol speelt de Witte Kerk in Sint Pancras in deze geschiedenis?

Bron: bol

Omslagontwerp:
Pé de Wit, www.pedewit.nl

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2024

Druk:
1e druk

ISBN:
9789463656528

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
222

Genre:
Historische romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van De witte kerk van Leo Zonneveld wil je weten wie de jongeman op de cover is en wat zijn verhaal is. Wie de jongeman is, wordt pas ongeveer halverwege het boek duidelijk. 
Je wilt ook weten wat de rol van de ketting op de cover is. De rol van de ketting zal al heel snel duidelijk worden in het boek.
De titel maakt je nieuwsgierig. Je wilt weten over welke witte kerk het boek gaat, waar de witte kerk staat of stond.
De nieuwsgierig makende subtitel geeft een tipje van de sluier weer van over wie het boek gaat. Je vermoedt eerst dat de naam in de subtitel de jongeman op de cover is, maar of dat ook zo is, mag je zelf gaan lezen. 😉
In De witte kerk van Leo Zonneveld ga je terug in de tijd, terug naar 1552 en verder. Willem Boy groeit op in een liefdevol gezin. Tot het noodlot toeslaat, dan veranderd zijn leven, maar nog niet zo erg als dat zijn leven weer later gaat veranderen, dat hij uitgekozen is om in Alkmaar te studeren, nadat hij te horen heeft gekregen dat hij niet zomaar een boerenzoon is, maar een jongen met een grootse bestemming in het vooruitzicht. 
Willem Boy maakt als kind iets bijzonders mee en ook later heeft hij een paar bijzondere ontmoetingen. Hij zal veel gaan betekenen voor zijn geboorteplaats, maar of hij alles kan waarmaken wat men van hem verwacht, is nog maar de vraag.
Een paar honderd jaar later zit Ada Booij aan het sterfbed van haar grootvader. Haar grootvader heeft een geheim die hij graag deelt met zijn oogappel. Voordat hij sterft, krijgt ze nog een opdracht. De vraag is of ze die opdracht kan vervullen, maar ook hoe ze met het geheim van haar opa om moet gaan.
Het is mooi van Leo Zonneveld  dat hij in de proloog van De witte kerk vertelt hoe hij erop kwam om dit boek te schrijven, wat voor moeite hij heeft gedaan voor dit boek. Ook aan het eind geeft hij aan dat het boek grotendeels fictief is en welke boeken hij heeft geraadpleegd voor dit boek. De genoemde boeken wil je (her)lezen.
Hij heeft feit en fictie mooi met elkaar weten te verweven. Tijdens het lezen heb je niet door wat waargebeurd is en wat niet.
Meteen bij het lezen van de eerste zin in De witte kerk van Leo Zonneveld wil je verder lezen. Je wordt meteen gegrepen door het verhaal. Je wilt het geheim van de opa van Ada weten. Weten waarom hij dat geheim heeft gehouden. Als je het geheim eenmaal weet, begrijp je waarom de opa dat zo lang geheim heeft gehouden en alleen aan zijn oogappel durfde te vertellen. 
Het is voor te stellen dat er lezers zullen zijn die de ontmoetingen die de opa en Willem Boy hadden, ongeloofwaardig vinden klinken, terwijl andere lezers er wel in geloven. Zeker als ze iets soortgelijks hebben ervaren. Hoe dan ook, de ontmoetingen laten zien dat er meer tussen hemel en aarde is dan wij ons kunnen voorstellen.
De auteur heeft zich erg goed ingeleefd in de personages, de plaatsen en de tijdsbeelden. Door de beeldende schrijfwijze van de auteur heb je het gevoel dat je het verhaal vanaf de zijlijn zelf mee maakt. Je voelt de gevoelens van de personages, zoals als ze gelukkig zijn, de schaamtegevoelens als iemand iets doet op een plaats waar men dat beter niet kan doen, maar ook de woede om iets en het verdriet. Het is aan te bevelen om een doos met tissues bij de hand te houden voor de emotionele momenten, zoals bij een overlijden van iemand.
Geregeld vraag je je af wat jezelf gedaan zou hebben als je voor een bepaalde keuze komt te staan, zoals als Willem Boy nog jong is en moet kiezen waar hij gaat wonen. Het is een moeilijke keuze en je had hem begrepen als hij een andere keuze had gemaakt.
De plaatsen, zowel in het verleden als heden, zijn goed beschreven. Het is interessant om de geschiedenis van diverse plaatsen te lezen, zoals van Sint Pancras. Door de beschrijvingen wil je die plaatsen bezoeken om ze met eigen ogen te aanschouwen. 
Tijdens het lezen van De witte kerk van Leo Zonneveld vraag je je op een gegeven moment af wanneer heden en verleden met elkaar gaan kruisen. Bij het lezen van de achternamen in het heden, besef je op een gegeven moment dat het geen toeval meer is dat zoveel mensen met achternamen uit het verleden, ook in het heden te vinden zijn. De auteur heeft de herkomst van de achternamen goed uitgelegd in het verhaal. 
Sowieso is de auteur goed in uitleggen, zoals wat een klin is. Ook is het mooi dat de auteur een van de personages laat vertellen waarom het voor tuinders belangrijk is om op het weer te letten. Dat de lucht veel kan zeggen. 
Het hoofdstuk van Het Beleg van Alkmaar laat zien dat niet alles zwart of wit is, maar dat er ook grijstinten zijn, waarbij niet iedere vijand even slecht is, maar soms niet anders kan.
Heden en verleden lopen in elkaar over in De witte kerk van Leo Zonneveld. Tijdens het lezen heb je meteen door of je in het heden of in het verleden aan het lezen bent. 
Hier en daar is het verhaal een tikkeltje voorspelbaar, zoals hoe het zal lopen tussen twee personen, maar dat is niet erg. Je hebt in ieder geval bewondering voor iemand die voor zichzelf opkomt.
Bij die persoon zie je ook meteen hoe mensen reageren als men hoort wat de afkomst van die persoon is. Voor veel mensen zal dat herkenbaar zijn.
Sowieso is het voor veel mensen hier en daar herkenbaar, zoals hoe broers met hun jongste zusje omgaan. Veel mensen zullen er om moeten lachen, omdat ze het van zichzelf herkennen. Dat stukje laat goed zien dat hoe broers en zussen met elkaar om gaan, van alle tijden is.
Het is een verhaal met diverse verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals een ontmoeting in een kerk terwijl twee geliefden van elkaar genieten. Je vraagt je af hoe je zelf gereageerd zou hebben.
Er zijn een paar spannende stukjes waarbij je op het puntje van je stoel zit. Je wilt weten hoe het afloopt, zoals een ontvoering die uiteindelijk een verrassende draai krijgt die je niet ziet aankomen.
Het plot komt deels als een verrassing die je niet helemaal ziet aankomen.
Het eind is een mooi eind, maar tegelijkertijd hoop je op een vervolg, omdat je wilt hoe het met twee personen verder gaat. Wat dat aangaat was het mooi geweest als er nog een epiloog was geweest waarin het een jaar of tien later was en in het kort werd beschreven hoe het die twee personen is vergaan. Hoe dan ook ga je een paar personen missen als je het boek uit hebt, zeker de bijzondere ontmoetingen.
Kortom, De witte kerk van Leo Zonneveld is een meeslepend verhaal waarin heden en verleden in elkaar over lopen. Het zijn verhalen van twee bijzondere mannen die bijzondere ontmoetingen hebben gehad. Ontmoetingen die deels levensbepalend zijn geweest voor ze. 


Het boek is onder andere te koop bij bol en bij Amazon.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een hele mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een nieuwsgierig makende titel.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte, beeldende, meeslepende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Langzaamaan gaan heden en verleden met elkaar kruisen.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je eenmaal in het boek bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen. Je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, wanneer het heden met het verleden gaat kruisen en hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Het plot heeft me niet helemaal verrast, maar dat is niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig. Tijdens het lezen heb je niet door wat waargebeurd is en wat niet.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet diverse personen, zoals Willem Boy, groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ada van Foreest, omdat zij een meisje, later vrouw, is die weet wat ze wil, niet bang is uitgevallen en humor heeft.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik de beweegredenen, ook al keur ik niet alles goed, van anderen begrijp ik ze totaal niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken heel mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals als twee dochters van hun vaders met iemand moeten trouwen en hoe dat uiteindelijk loopt, heeft me geraakt, maar ook de bijzondere ontmoetingen, zoals in een kerk, hebben me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
"Maar de geschiedenis laat zich niet dwingen en volgt haar eigen weg."

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van boeken houdt die deels waargebeurd zijn en deels fictief zijn.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:










Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Het boek is ook te koop op Amazon
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties