Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

De Wieg - Hilbrand Vinckers

Van Uitgeverij Nobelman mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
1983. De 33-jarige docent André bezoekt tijdens een werkweek met zijn klas het splinternieuwe Herinneringscentrum en het Voormalig Doorgangskamp Westerbork. Hij was hier vroeger al eens met zijn ouders, toen de plek Schattenberg heette. Door dit bezoek komt een stroom van beelden op gang van uitstapjes en vakanties met zijn ouders naar het naoorlogse Duitsland en de kennissen die zij daar ontmoetten. Maar ook gedachten, over geweld en geweldloosheid: Kennedy in Berlijn, de Baader Meinhof groep, treinkapingen in Drenthe, een demonstratie tegen kernwapens.
Er ontstaan barsten in zijn tot dan toe rustig voortkabbelende leven. Via oude foto's en het verhaal van zijn vader over de periode '38-'50 raakt André verstrikt in zijn familiegeschiedenis. Niet alleen zijn baan maar ook zijn relatie komt op losse schroeven te staan. En dan is daar nog Judy, zijn c…

Met Zachte Hand - Siska Mulder
Waar gaat het boek over? 
Mijntje van der Lelie voldoet al haar hele leven aan alle verwachtingen. Carrièrevrouw, echtgenote, moeder: voor de buitenwereld is ze geslaagd, maar zelf vindt ze haar bestaan in toenemende mate braaf en benauwend. Ze besluit het roer radicaal om te gooien. In Frederique, Berdine en Claire vindt ze bondgenoten. De vier brengen een ongekende woede in elkaar naar boven. Woede op mannen die vrouwen haten en wegkomen met hun misdaden. De vriendinnen besluiten de rollen om te draaien en het recht in eigen hand te nemen. Ze binden de strijd aan met een pedofiel, een eerwraakpleger, een BN'er die zijn vrouw mishandelt en een serieverkrachter. Pas als een van hen haar eigen man als doelwit kiest, beseft Mijntje dat ze te ver zijn gegaan.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Het is een spannend boek met een einde die ik niet aan zag komen. Van mij persoonlijk had het hoofdstuk over die pedofiel niet helemaal beschreven hoeven worden. Ook vond het ik vaak langdradig en had ik het gevoel dat er geen eind aan kwam. Ik kon het boek makkeijk weg leggen om iets anders te doen. Desondanks is het, zoals ik al zei, wel een spannend boek.

Wat vind je van de cover? 
Om een of andere reden vind ik het een angstaanjagende cover, maar past wel bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Zoals gezegd, ik vond het vaak langdradig en om een of andere reden, die ik niet kan benoemen, vond ik het net geen irritante schrijfstijl, maar ook geen 'hoi hoi' schrijfstijl.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Duncan, omdat hij een goedzak is en zijn vrouw vrij laat.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Claire, maar daarvoor moet je het boek maar lezen om te weten waarom ik een hekel aan haar heb, want anders verraad ik het verhaal.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Het waren gewone locaties, niets dat riep van 'daar wil ik heen'.

Mooie quote in het boek: 
'Later' is een gevaarlijk concept.

Zou je het boek aanraden? 
Nee, eerlijk gezegd niet, maar dat is mijn persoonlijke mening. Ik weet dat dit boek goed aangeprezen is en dat heel veel lezers daar, gelukkig maar voor Siska ;), anders over denken.

Hoeveel punten geef je het boek? 
Een 7.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk dat jullie het antwoord wel kunnen raden, het is inderdaad nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weg geven.

Ga je de verfilming bekijken? 
Voor zover ik weet is er (nog) geen verfilming, maar dat duurt misschien niet lang meer, want de ingrediënten voor een thriller heeft het boek absoluut. Ik ga er in ieder geval niet naar kijken.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Nee, ik heb het boek net uit en voor deze recensie ben ik er nog mee bezig, maar als ik die heb gepubliceerd, dan denk ik niet dat het me bezig blijft houden.

Website van de auteur:
Siska Mulder

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…