Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Frankrijk In 50 Fragmenten - Caspar Visser 't Hooft

Van uitgeverij VanDorp Uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Al meer dan 25 jaar woont Caspar Visser 't Hooft in Frankrijk, waar hij meerdere malen is verhuisd, van noord naar zuid, van oost naar west. Hij kent het land als weinig anderen. Hij weet wat de Fransen verbindt. Maar hij heeft ook gemerkt dat het land gevarieerder is dan je geneigd bent te denken na een paar zomervakanties in het zuiden of zo nu en dan een weekendje Parijs.

In 50 fragmenten geeft hij iets van deze verscheidenheid weer. Nu eens een grappige situatie in een restaurant, een sportschool of tijdens een groepsreis in de bergen. Dan de beschrijving van een verlaten streek, een oude ruïne, of een afgedankte kolenmijn. Of wat gedachten over Franse kunst, literatuur of politiek...

Deze prachtige bundel wordt ingeluid met een voorwoord van Nelleke Noordervliet, succesvol schrijfster en onder andere winnaar van de Multatuliprijs.

Bron: bol.c…

Pickwick vraag: Wat is jouw favoriete sprookje?


Wat een moeilijke vraag weer van Pickwick, want ik heb meerdere favoriete sprookjes en daarom maak ik er, dwars als ik kan zijn, een willekeurige top 10 van en ja, ik weet dat het afgezaagde sprookjes zijn, maar ze blijven leuk en ook al ben ik volwassen.

1 - Roodkapje
Blijft gewoonweg een leuk sprookje met een schitterend einde.

2 - Doornroosje
Wakker gekust worden door een prins en dan nog lang en gelukkig leven. Wat een heerlijk eind.


3 - Repelsteeltje
Niemand weet, niemand weet dat ik repelsteeltje heet. Liedje gaat niet meer uit mijn hoofd, maar dat is niet erg.


4 - De Kikkerkoning
Welk meisje, en later als vrouw soms stiekem ook nog, wilde nou niet, als ze een kikker, hoe lelijk hij er ook uit zag, zag hem kussen in de hoop dat hij dan in een knappe prins zou veranderen?

5 - De rode schoentjes
Vooral het muziekje dat daarbij hoort, blijft leuk.

6 - Hans & Grietje
Dit sprookje mag niet ontbreken.7 - Sneeuwwitje
Een echt sprookje.
8 - Assepoester
De kwade blikken van je zussen als blijkt dat het glazen muiltje jou toe behoort. Blijft een heerlijk sprookje.

9 - De Gelaarsde Kat
Ook als je niet van katten houdt, is het een heel erg leuk sprookje.
10 - Indische Waterlelies
Uiteraard mag dit sprookje niet ontbreken in mijn top 10. Ik heb er vorig jaar nog een gedicht over geschreven. Luister ondertussen ook naar het muziekje dat bij dit mooie sprookje hoort.
Reacties

Populaire berichten van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

Quote van de Week