Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

De Wieg - Hilbrand Vinckers

Van Uitgeverij Nobelman mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
1983. De 33-jarige docent André bezoekt tijdens een werkweek met zijn klas het splinternieuwe Herinneringscentrum en het Voormalig Doorgangskamp Westerbork. Hij was hier vroeger al eens met zijn ouders, toen de plek Schattenberg heette. Door dit bezoek komt een stroom van beelden op gang van uitstapjes en vakanties met zijn ouders naar het naoorlogse Duitsland en de kennissen die zij daar ontmoetten. Maar ook gedachten, over geweld en geweldloosheid: Kennedy in Berlijn, de Baader Meinhof groep, treinkapingen in Drenthe, een demonstratie tegen kernwapens.
Er ontstaan barsten in zijn tot dan toe rustig voortkabbelende leven. Via oude foto's en het verhaal van zijn vader over de periode '38-'50 raakt André verstrikt in zijn familiegeschiedenis. Niet alleen zijn baan maar ook zijn relatie komt op losse schroeven te staan. En dan is daar nog Judy, zijn c…

De Zomer Van Mijn Leven - Yvette Manessis CorporonWaar gaat het boek over? 
Na jaren ploeteren in New York heeft Daphne haar leven eindelijk op de rails. En ze heeft een nieuwe vriend, de rijke Stephen. Met hem wil ze trouwen op Erikoussa, het lieflijke Griekse eiland van haar jeugd. Daar aangekomen wordt ze overspoeld door herinneringen. Ze beleeft opnieuw de warmte en tradities van de eilandbewoners, en ze ziet haar lieve, wijze grootmoeder terug. Een wervelende bruiloft wordt voorbereid.
Maar Daphne begint te twijfelen. Waar hoort ze thuis? Wat is voor haar werkelijk belangrijk?

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Het was moeilijk om in te komen, maar dat kan ook aan mij gelegen hebben. In het begin vond het ik niet erg om het boek weg te leggen, maar zo vanaf halverwege begon ik moeite te krijgen met wegleggen van het boek. Ik wilde verder lezen, wilde weten hoe het verder ging, welke keuzes gemaakt zouden worden.
Het boek roept emoties op; vreugde, je moet soms lachen, woede, verdriet, onmacht, verwondering, verbazing, vertedering, bewondering.
Soms is lijkt het voorspelbaar, maar het einde is anders dan je verwacht, maar desondanks heel mooi.
Ondanks dat het fictie is, zit er een kern van waarheid in, zijn sommige verhalen, misschien op een andere manier, echt gebeurd. Daarnaast staat het vol Griekse verhalen die schitterend zijn. Je leert tevens een paar Griekse tradities begrijpen, je leert meer over de Griekse gewoonten en het Griekse eten.
Het boek zet je tevens aan het denken en houdt je, zeker vanaf ongeveer halverwege bezig.
Lees dit boek overigens niet op een lege maag of in bed of als je op dieet bent, want van sommige (lees veel) hoofdstukken krijg je trek omdat ze het over de heerlijkste gerechten hebben. Nooit geweten dat eten zo'n grote rol speelt bij de Grieken en dat is absoluut niet kwaad bedoeld.

Wat vind je van de cover? 
De originele cover vind ik mooier en beter bij het boek passen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die past echt bij het boek en geeft je een zomers gevoel.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
in het begin, en later soms ook nog, wat langdradig, maar bovenal is het beeldend geschreven.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Yia-yia, omdat ze een sterke en wijze vrouw is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik had aan diverse mensen een hekel, maar kan niet vertellen waarom, want dan zou ik het verhaal verraden en vind ik, zoals bekend, niet leuk voor diegenen die het boek nog niet hebben gelezen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Het is een schitterend eiland die ik zeker een keer wil bezoeken. Dankzij dit boek is mijn lijstje nog-te-bezoeken-plaatsen gegroeid.

Mooie quote in het boek: 
Het is zo fijn om verse kruiden rechtstreeks van de aarde te kunnen plukken in plaats van ze uit de koelkast te halen.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan je het boek aanraden.

Hoeveel punten geef je het boek? 
8.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik vond het leuk om het boek te lezen, maar hoef hem niet nog een keer te lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Ga je de verfilming bekijken? 
Voor zover ik weet is er (nog) geen verfilming, maar mocht die er ooit komen, dan ga ik die niet kijken. Ik hou het boek liever in gedachten zoals ik het gelezen heb.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik heb het boek net uit, maar verwacht wel dat die me nog een paar dagen bezig blijft houden.
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…